01.11.2017

Drept la replică referitor la articolul „Incredibil: Primăria Capitalei, ANCOM și Consiliul Concurenței fac bani pentru o firmă privată”, publicat pe site-ul www.psnews.ro, care face referire la proiectul Netcity și la compania UTI Grup

Ca urmare a publicării articolului mai sus menționat pe site-ul www.psnews.ro, în data de 01.11.2017, care face referire la proiectul Netcity și la compania UTI, facem precizările de mai jos, în virtutea dreptului la replică și a corectei informări a opiniei publice:

Contractul de concesiune de lucrări publice pentru executarea rețelei de fibră optică NETCITY a fost atribuit prin licitație publică deschisă companiei UTI Systems SA de către Primăria Municipiului București, sub forma unui parteneriat public-privat. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de 49 de ani, în conformitate cu legislația aplicabilă contractelor de concesiune și cu Directiva 2002/19/CE privind accesul la rețele de comunicații electronice și de infrastructură. Dat fiind caracterul inovator al proiectului, dar şi incertitudinea volumului de servicii implicate de contract, UTI Systems a fost singura companie care s-a prezentat la licitația organizată de municipalitate.

• Cu privire la acuzațiile de monopol, facem precizarea că datele publice despre rețelele de comunicații din Municipiul București indică că odată cu apariția Netcity, concurența pe piața serviciilor de telecomunicații a crescut, ducând la îmbunătățirea calității și la reducerea prețurilor serviciilor de comunicații de care beneficiază locuitorii Municipiului București.
De asemenea, Netcity Telecom a reușit să combată monopolurile operatorilor existenți în aproximativ 10% din suprafața orașului, ajungând la o cotă de piață de sub 2,5%.
Mai mult, în perioada în care Netcity s-a aflat în administrarea UTI, unii operatori au operat în piața serviciilor fixe de telecomunicații fără a apela la infrastructura Netcity. În același timp, o mare parte dintre rețelele de cabluri aeriene de telecomunicații din București erau construite fără autorizații și prejudiciau mediul concurențial, bugetul local și consumatorul final. De altfel, proiectul Netcity a fost supus unor acțiuni continue de boicot și de calomniere din partea unor carteluri de operatori de telecomunicații cu scopul de a menține situația inacceptabilă a cablurilor aeriene amplasate ilegal în București, pentru care operatorii nu plăteau chirie.

• Avizul ANCOM la care faceți referire a fost unul arbitrar și a fost elaborat fără o fundamentare reală și fără a ține cont de principiile de funcționare a Netcity, bazându-se pe analiza studiului de fezabilitate din 2007, care, la data întocmirii acestui aviz, nu mai avea aceeași aplicabilitate.

Atât Netcity Telecom, cât și Primăria Municipiului București au decis contestarea în instanță a avizului deoarece, conform Directivei 2002/21/CE transpuse în legislația națională prin OUG nr. 111/2011, impunerea unor obligații de natura celor prevăzute în aviz necesitau îndeplinirea unei proceduri prealabile pe care ANCOM nu a respectat-o, iar contractul de concesiune de lucrări publice pentru realizarea obiectivului „Reţea metropolitană de fibră optică a municipiului București pentru telecomunicaţii – Netcity” fusese încheiat anterior intrării în vigoare a Legii nr. 154/2012, avizul încălcând principiul neretroactivității legii, așa cum este prevăzut în Constituția României.

Ca urmare a acestor sesizări înaintate de Netcity Telecom și PMB, ANCOM a făcut precizarea că avizul este unul consultativ. Ulterior, instanțele au decis că avizul ANCOM nu este un act administrativ potrivit Legii nr. 554/2004 şi nu produce efecte juridice, iar ANCOM nu avea calitatea de autoritate competentă în stabilirea condițiilor tehnice și economice de funcționare a Netcity.
Conform acestor decizii, proiectul Netcity se află în deplină legalitate, în temeiul Contractului de concesiune încheiat în conformitate cu legislația aplicabilă contractelor de concesiune.

Tariful practicat pentru accesul în rețeaua Netcity a fost întotdeauna cel stabilit conform contractului de concesiune, determinat prin Studiu de Fezabilitate aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Astfel, tariful de închiriere pentru serviciul TubeCity (închirierea de tubetă în vederea instalării de fibră optică de către operatori) este 85 de euro/km/lună în anumite condiții specificate în contract – contract de 5 ani, pentru 2 tubete închiriate de-a lungul întregii canalizații – concesionarul având „dreptul să practice alte tarife față de condițiile standard”. De asemenea, tariful de 85 EUR/km/lună se referă doar la segmentele de tip “Transport”, în timp ce segmentele de tip “Racord” (legătura dintre tubetele magistrale și imobile) au fost incluse în proiect ulterior semnării contractului de concesiune (la solicitarea operatorilor) și au un tarif superior, generat de costul de construire mai ridicat.

• Afirmația „Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Consiliul Concurenței au pus umărul la greu la prosperitatea omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu și a grupului său de firme” este falsă.
Avizul arbitrar al ANCOM și investigația sectorială demarată de Consiliului Concurenței au fost piedici care au condus la stagnarea proiectului Netcity.

• În ceea ce privește afirmația că Netcity a realizat „profituri uriașe pe spatele bucureștenilor”, ne dorim ca locuitorii municipiului București să știe că finanțarea proiectului este asigurată exclusiv din surse private, nefiind vorba de o investiție din bani publici. În plus, conform contractului de concesiune proiectul generează venituri pentru București prin redevența plătită.

Pentru perioada 2009-2016, cât proiectul Netcity a fost dezvoltat de UTI, investiția necesară, integral privată, a fost de peste 40 de milioane de euro, în timp ce valoarea redevenței plătite către Primăria Municipiului București a depășit 4 milioane de euro.

În această perioada, UTI a proiectat și executat prima etapă a proiectului. Rețeaua construită a depășit 900 km în lungime, conectând peste 12.000 de clădiri. Din punct de vedere al acoperirii, în prima etapă rețeaua a acoperit zona centrală și a conectat 12% dintre clădirile bucureștene situate preponderent pe marile bulevarde și pe străzile importante ale orașului.

Extinderea proiectului către alte zone din oraș, denumite în articolul dumneavoastră zone periferice, a depins de finalizare unui nou studiu de fezabilitate aferent etapei a doua a proiectului Netcity. Finalizarea acestui studiu a fost îngreunată de opozițiile unor operatori de telecomunicații, dar și de blocajul instituțional cauzat de avizul ANCOM.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să ne contactați la telefon 021.20.12.319, email: dcc@uti.eu.com