Presă
19.10.2016

UTI modernizează sistemul de ventilație al metroului

În octombrie 2016, UTI a semnat procesul verbal de finalizare a lucrării de modernizare a instalațiilor de ventilație de pe magistralele 1,2,3 de metrou și tronson de legătură, pe traseul Petrache Poenarau – Timpuri Noi.

Contractul a fost semnat în iunie 2015, în urma câștigării licitației publice organizate de Metrorex. Lucrările au fost realizate în parteneriat cu Tiab și au constat în modernizarea instalațiilor de ventilație aferente stațiilor Petrache Poenaru (Semănătoarea), intersecția Petrache Poenaru – Grozăvești, Grozăvești, Eroilor și intersecția Eroilor-Grozăvești.

În cadrul proiectului au fost modernizate sistemele de ventilație și instalațiile electrice și sanitare aferente acestora din fiecare stație menționată mai sus. Procesul a presupus înlocuirea panourilor fonoabsorbante, atenuatoarelor de zgomot, tubulaturii de ventilație, grile, rame, ventilatoare axiale reversibile (cu o capacitate de absorbție de 200.000 mc/h), ventilatoare centrifugale, centrale de tratare a aerului, camere de umidificare și stropire, sisteme de climatizare tip closed-control, split-uri, tablouri electrice aferente echipamentelor de ventilație, sisteme de automatizare aferente ventilațiilor, instalațiile de iluminat și prize din camerele de ventilație, conducte de alimentare cu apă pentru camerele de umidificare și stropire, etc.

Procesul de modernizare a instalațiilor tehnice care asigură funcționarea metroului în București a urmărit atât creșterea confortului călătorilor și a personalului prin îmbunătățirea calității aerului, cât și creșterea gradului de siguranță al acestora și îmbunătățirea serviciului de transport.

Concret, în urma acestui proces de modernizare au fost rezolvate fluctuațiile de presiune din tuneluri, s-a diminuat efectul de piston la intrarea trenurilor în stație, s-a atenuat curentul de aer la accesul în stațiile de metrou, s-a realizat un control mai bun al emanațiilor, precum și al problemelor legate de protecția fonică din interiorul metroului și a zonelor riverane, a contribuit la realizarea unui microclimat corespunzator din punct de vedere al temperaturilor interioare pentru desfășurarea în bune condiții a serviciului de transport subteran.

Pe întreg parcursul desfășurarii lucrărilor, echipa de implementare a trebuit să mențină în stare de funcționare instalațiile care asigură mersul trenurilor, fără a afecta programul serviciilor de transport sau siguranța publică, provocare depășită fără probleme de echipa UTI.

În prezent, divizia de instalații pentru construcții a UTI desfășoară lucrări similare în cadrul proiectelor pentru prelungirea Magistralei 4 – tronsonul Parc Bazilescu – Straulești și realizarea Magistralei 5 – tronsul Drumul Taberei – Universitate.

Vezi și articolul din economica.net aici.