Presă
23.12.2015

Precizări privind acuzațiile aduse UTI de către Primarul Iașului

Ca urmare a acuzațiilor false aduse companiei noastre de către Primarul interimar al Iașului, dl. Mihai Chirică, și care au fost preluate de mass-media locală, facem câteva precizări:

  • UTI Grup este executantul sistemului de management de trafic al Municipiului Iași (PMI). Proiectul, care a făcut parte din caietul de sarcini al licitației publice organizată de PMI, a fost realizat în urmă cu aproximativ 5 ani, de către compania Search Corporation din România. Locațiile intersecțiilor ce urmau a fi modernizate, soluția tehnică (numărul de semafoare și tipul lor, planul de amplasare în detaliu, semnalizarea rutieră și programul de semaforizare, etc.) au fost prezentate de proiectant și avizate de către PMI înainte de licitație.
  • Prin urmare, nu a fost decizia UTI Grup să amplaseze semafoarele în anumite zone, nici să scoată corpuri de semafor de tip verde intermitent sau cronometrele din intersecții. Reproșurile care ni se aduc atât de cetățeni, cât și de Primar, nu trebuie direcționate către UTI, ci adresate proiectantului sau autorităților cu care au colaborat proiectanții. Ca o practică generală, se evită cu bună știință și în mod tendențios față de UTI, să se precizeze că proiectul a fost avizat de către PMI prin Comisia Municipală de Circulație din care făceau parte chiar persoane care acum aduc critici proiectului. Precizăm că din Comisia Municipală de Circulație mai fac parte Direcția Tehnică a PMI, Poliția Locală, Poliția Rutieră, Citadin și SPI. Prin urmare, particularitățile anumitor zone trebuiau cunoscute de aceste instituții și exprimate în această Comisie și nu de către UTI, care a primit un proiect pe care a trebuit să-l execute și pe care l-a executat întocmai, inclusiv cu modificările aduse prin dispozițiile de șantier ale proiectului aprobate de către PMI, survenite în urma celor peste 150 de note de constatare din teren.
  • Așa cum arătam mai sus, sistemul a fost proiectat de către compania Search Corporation din România în urmă cu aproximativ 5 ani, când traficul rutier înregistrat în acest oraș avea alți parametri, în principal din punct de vedere al volumului de vehicule în intersecțiile proiectului. Intervalul de timp foarte lung între proiect și implementare este cauzat de modul greoi de organizare a licitațiilor și de implementare a unor soluții cu impact mare în rândul cetățenilor de către autoritățile locale, respectiv de accesare a fondurilor europene. În plus, în perioada scursă între proiectare și execuție au mai apărut re-geometrizări de artere, regementări noi – sensuri unice, benzi noi, zone pietonale, modificări în amplasarea stațiilor de transport public, acces auto la construcții adiacente – Palas Mall, Carrefour sau Kaufland, situații cunoscute de către Comisia Municipală de Circulație.
  • Timpii de semaforizare din intersecții au fost modificați de către proiectant tocmai pentru a fluidiza traficul, însă, așa cum anunțam în comunicatele noastre de presă anterioare, este nevoie de o anumită perioadă pentru a obține rezultate în acest sens. Pentru a veni în sprijinul ieșenilor, am recomandat în nenumărate rânduri PMI să implice Poliția Locală și Rutieră pe străzile pe care au fost amplasate semafoare noi sau în intersecțiile la care au apărut modificări, pentru a-i dirija pe toți participanții la trafic până se obișnuiesc cu schimbările. Aceste practici sunt uzuale la nivelul întregii țări și nu numai. Societatea noastră consideră că orice efort în a preda proiectul către cetățeni trebuie să fie sprijinit de autoritățile locale.
  • Afirmăm, încă o dată, că UTI a respectat prevederile contractuale și indicațiile din caietul de sarcini. Întârzierile care au apărut în derularea proiectului sunt cauzate și de faptul că administrația locală nu a asigurat, în timpul prevăzut de graficul de lucrări, condițiile stipulate în contract: branșamentele electrice necesare, dezafectarea instalațiilor vechi, avizele necesare respectării cadrului legal. Fără acestea, lucrările nu puteau înainta, iar dovadă în acest sens sunt numeroasele notificări pe care le-am adresat Primăriei.
  • Considerăm că la acest moment recepția și optimizarea sistemului de management al traficului reprezintă o prioritate pentru cetățenii Municipiului Iași, pentru societatea noastră și pentru persoanele implicate în proiect din partea PMI, motiv pentru care am aprecia dacă toate eforturile s-ar concentra pentru realizarea acestui scop și nu în crearea de oportunități politice.

Pentru mai multe detalii despre proiectul de management al traficului din Municipiul Iași vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: dcc@uti.eu.com, sau la telefon 021.20.12.319.