Presă
30.01.2018

Precizări referitoare la responsabilitățile UTI în cadrul contractului de mentenanță a sistemului de parcare a Aeroportului Otopeni

Ca urmare a publicării articolului “Umilință și japcă în parcarea de la Aeroportul Otopeni” de către România Liberă în data de 30 ianuarie 2018, în care autorul acestuia, Adrian Barbulescu, menționează numele companiei UTI, ca responsabilă pentru problemele de administrare a parcării aeroportuare, facem următoarele precizări, în virtutea unei informări corecte a opiniei publice:

1. Parcarea este gestionată de CNAB, cu personal propriu, care are responsabilitatea totală în ceea ce privește exploatarea și operarea acestei activități: asigurarea alimentării cu energie electrică a sistemului integrat de parcare, exploatarea și operarea echipamentelor și a componenentelor în conformitate cu normele de utilizare, asigurarea materialelor consumabile necesare funcționării (hârtie, alimentare cu monede pentru rest etc.), asigurarea suportului necesar pentru utilizatorii parcării. De asemenea, stabilirea sistemului de tarifare și a parametrilor de funcționare a softului de gestiune sunt în responsabilitatea administrației CNAB.

2. Sistemul de parcare, marca Sintel, a fost instalat în perioada 2005-2008, fiind adecvat nevoilor de funcționare ale aeroportului de la acel moment. În urma reviziilor tehnice efectuate, compania noastră a sesizat în mai multe rânduri conducerea aeroportului asupra necesității înlocuirii sau modernizarii sistemului, a cărui durată de viață este depășită. Sperăm ca aceste recomandări să sprijine CNAB în luarea unei decizii pozitive de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite.

3. UTI furnizează Aeroportului Otopeni servicii de întreținere preventivă (revizii periodice lunare pentru menținerea echipamentelor în parametri de funcționare proiectați) și predictivă ( intervenții accidentale, reparații, suport logistic, oricând este nevoie) pentru sistemele de telecomunicații și curenți slabi (TVCI, control al accesului, detecție și semnalizare a incendiului/scurgerilor de gaze, sonorizare, sincronizare a timpului etc) din componența aeroportului, inclusiv a sistemului de parcare. Aceste servicii sunt prestate în baza unui contract atribuit prin licitație publică.

4. În cazul defectării uneia dintre componentele sistemului de parcare, personalul UTI intervine în termen de maxim 10 minute de la semnalarea incidentului, conform prevederilor contractuale. Defecțiunea trebuie semnalată de personalul aeroportului, responsabil de administrarea parcării, iar intervențiile au loc doar în prezența acestuia.

5. UTI nu are nicio legătură cu încasarea sau colectarea taxelor de parcare de la Aeroportul Internațional Henri Coandă București, aceste activități fiind în atribuția personalului CNAB.

Aducem aceste precizări în încercarea de a clarifica anumite aspecte prezentate în media și de informa corect opinia publică în ceea ce privește angajamentul asumat de UTI față de CNAB, conform contractelor în derulare.

În încheiere, menţionăm că suntem dispuși să oferim reprezentanților media toate informațiile necesare pentru verificarea acurateții surselor și, în mod special, pentru informarea corectă a cititorilor.