Presă
20.11.2017

UTI a implementat în Bulgaria un sistem complex de management al transportului public, a cărui valoare este de 9 milioane de euro.

UTI a implementat în orașul Burgas din Bulgaria un sistem de management al transportului public, cel mai complex existent în prezent în țara vecină. Pentru realizarea acestui proiect, compania noastră a instalat și produse marcă proprie, dezvoltate conform cerințelor Primăriei din acest oraș.

Sistemul instalat de UTI a schimbat radical modul de funcționare a transportului în comun din acest oraș întrucât călătorii au la dispoziție carduri electronice în locul fostelor bilete de hârtie, iar taxatoarele din vehicule au fost înlocuite de validatoare care permit colectarea automată a titlurilor de călătorie.

Proiectul, a cărui valoare este de 9,3 milioane de euro fără TVA, a fost câștigat de UTI prin licitație publică și a avut ca scop îmbunătăţirea condițiilor de transport public, a siguranței și confortului cetățenilor și a fluxului rutier.
Lucrările au fost finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, din bugetul municipalității precum și dintr-un împrumut de la BERD.

Burgas se află pe malul Mării Negre, este al patrulea oraș ca mărime din Bulgaria, fiind un centru industrial dezvoltat. Este și o locație cu potențial turistic, anual 2.5 milioane de turiști din Bulgaria și din afara țării vin pe plajele din această localitate.
Soluția dezvoltată de UTI a ținut cont de particularitățile acestui oraș și de tipurile de călători care folosesc transportul în comun, echipa noastră implementând un sistem flexibil, care se adaptează ușor la diferența mare de trafic între vară și iarnă, între perioadele de sezon turistic și cele cu un flux redus de vizitatori.

Proiectul din Burgas a avut următoarele obiective, atinse prin implementarea unor soluții de ultimă generație:

  • Reducerea aglomerației prin creșterea capacității și a vitezei vehiculelor de transport public (Sistem de management și prioritizare a vehiculelor de transport public)
  • Creşterea atractivităţii transportului public în Burgas pentru cetățeni și turiști, îmbunătățirea mobilității în rândul populației, fidelizarea călătorilor existenţi şi atragerea de noi categorii de călători, îmbunătăţirea activităţilor de informare a călătorilor (Sistem automat de taxare, Sistem de informare a călătorilor în timp real, în stații și în vehicule)
  • Creșterea siguranței (Sistem de supraveghere video în vehiculele de transport în comun, în stațiile de autobuz și în intersecții)
  • Reducerea poluării (Sistem de prioritizare a vehiculelor de transport în comun)

Unul dintre produsele marcă proprie dezvoltate de UTI și care stau la baza sistemului din Burgas este platforma Skayo. Aceasta conține atât componente la nivel aplicativ – produsul software Skayo cu componentele sale specifice, cât si elemente hardware dedicate – Validatorul Skayo. Acesta este un echipament de taxare automată care asigură verificarea, colectarea și validarea călătoriilor încărcate în portofelele electronice. Skayo îi oferă călătorului informații clare și succinte despre acțiunea realizată cu cardul electronic, prin afișarea unui mesaj scris pe ecranul echipamentului, dar și printr-un semnal sonor și luminos. Echipamentele UTI procesează rapid un număr mare de călătorii, sunt compacte și sigure, rezistente la acte de vandalism și au un design modern și ușor de integrat în vehiculele de transport în comun.

Validatoarele funcționează în cadrul unui sistem automat de taxare, care asigură reducerea fraudei și permite simplificarea procesului de încasare a banilor pentru călătorii.

Validatoarele pot funcționa independent sau integrate prin intermediul unui computer de bord. Skayo Bridge este modulul creat de UTI pentru utilizare în cadrul vehiculelor, în scopul eficientizării transportului public. Acesta asigură comunicațiile între vehiculele aflate în trafic și dispeceratul central și permite vânzarea de titluri de călătorie chiar și la bordul vehiculului, în situații speciale.

Sistemul automat de taxare realizat de UTI se bazează pe utilizarea de carduri contactless, pe care se înscriu titlurile de călătorie specifice fiecărui operator de transport. Sistemul oferă facilitaţi de reîncărcare a cardurilor la punctele de vânzare (cu plata numerar sau cu card bancar), la automate de vânzare, în vehicul și prin intermediul unui portal online.
Utilizarea sistemului asigură operatorilor de transport informaţii privind categoriile şi numărul real de călători transportaţi, precum şi o mare varietate de rapoarte cu informaţii de sinteză extrem de utile (numărul şi categoriile de titluri de transport vândute, numărul şi categoriile de validări per linie de transport/oră/zonă).

Sistemul automat de taxare reprezintă și o soluţie de securitate inovatoare, integrată în toate componentele: acces securizat pentru nivelele de emitere şi vânzare (on-line şi off-line) a titlurilor de transport, pentru nivelul de prelucrare a datelor şi raportare şi pentru nivelul de management al politicii tarifare. De asemenea, asigură criptarea pe mai multe niveluri a informaţiilor stocate pe titlurile de transport, generează instrumente pentru verificarea şi modificarea stării titlurilor de transport (activ, blocat, deblocat, expirat), permite verificarea autenticităţii titlurilor de transport şi implementarea listelor negre pentru cele pierdute/furate.

Arhitectura sistemului este una de ultimă generație, fiind concepută să permită prelucrarea rapidă a unui volum mare de date și dezvoltarea conceptului pe orizontală.

Principalele beneficii ale sistemului automat de taxare sunt:

  • managementul titlurilor de transport
  • implementarea unei politici tarifare flexibile
  • prelucrarea datelor referitoare la utilizarea titlurilor de transport şi a gradului de încărcare a liniilor
  • prelucrarea datelor privind poziţia vehiculului, prestaţia conducătorului de vehicul şi a controlorilor de titluri de transport
  • Sistemul de management al vehiculelor de transport public implementat de specialiștii UTI în Burgas asigură vizualizarea, în mod grafic și în timp real a informațiilor provenite de la vehicul. Cele mai importante funcționalități ale acestuia sunt:

    • Identificarea (semnalarea) rapidă a ieșirilor din traseu, a urgențelor (avarii, accidente) și a situatiilor speciale de trafic, în scopul găsirii soluțiilor optime
    • Planificarea și punerea în aplicare a devierilor de traseu datorate lucrărilor, accidentelor sau altor acțiuni (manifestații, greve etc) care generează blocaje pe drumurile publice
    • Monitorizarea plecărilor și sosirilor vehiculelor din/la capetele de linii.
    • Un rol foarte important pentru implementarea cu succes a proiectului l-a avut profesionalismul echipelor de proiect, atât cea a UTI, cât și cea a beneficiarului. Reprezentanții municipalității din Burgas erau foarte bine informați privind aspectele tehnice și de finanțare ale proiectului, așa încât totul a decurs fără sincope.

      ***

      UTI, una dintre cele mai importante și inovative companii din România, dezvoltă soluții și implementează proiecte de anvergură de peste 27 de ani. Compania noastră livrează sau creează sisteme și produse tehnologice (software și hardware) care le permit clienților să răspundă prompt provocărilor cu care se confruntă.

      UTI este un jucător puternic pe piețele din Europa Centrală și de Est, având sedii în România, Olanda, Polonia, Moldova și Bulgaria. Specialiștii noștri implementează soluții customizate prin cele 5 linii de business: Sisteme de Securitate, Tehnologia Informației și Comunicații, Sisteme Inteligente de Transport și Taxare, Instalații și Construcții, Facility Management.

      Pentru informații despre proiectele implementate de UTI vă rugăm să ne contactați la e-mail: dcc@uti.eu.com sau la telefon: 021.20.12.319.

      Direcția Comunicare Corporatistă