Presă
29.11.2018

UTI și partenerii din consorțiul proiectului SafeShore au testat cu succes la Neptun un sistem inovator pentru protecția granițelor maritime

După 10 zile de teste pe malul Mării Negre, la Neptun, specialiștii din cadrul proiectului SafeShore, au demonstrat, pe 27 noiembrie, oficialităților și invitaților prezenți la eveniment, ce beneficii va aduce pentru protecția granițelor maritime și a infrastructurilor critice implementarea soluțiilor rezultate în urma activităților de cercetare-dezvoltare realizate prin acest program.

Consorțiul SafeShore este coordonat de Academia Militară Regală din Belgia și este compus din 12 parteneri, centre de cercetare, universități și companii din șapte țări. Partenerii români din proiect sunt: UTI Grup, Serviciul Protecție și Pază și Institutul de Optoelectronică.

SafeShore – “System for detection of Threat Agents in Maritime Border Environment” este finanțat prin programul Horizon 2020 al Comisiei Europene, în cadrul Call-ului BES-02-2015 Maritime Border Security.

După ce au realizat teste la Marea Mediterană și Marea Nordului, membrii consorțiului au simulat la Neptun, în apropierea vilelor de protocol, mai multe scenarii, printre care și un potențial atac terorist cu drone care poartă încărcături explozibile și care vizează infrastructuri critice. În timp ce drone suspecte survolau țărmul mării, iar pe apă navigau ambarcațiuni cu presupuși teroriști, echipele SPP și șalupele Gărzii de Coastă au fost alertate de SafeShore, ce integrează sisteme LIDAR, 2D și 3D, care scanează și primesc reflexii ale fascicolului laser de la drone sau bărci, identificând coordonatele acestora.

SafeShore integrează, de asemenea, un sistem pasiv de detecție acustică și un sistem pasiv de detecție radio. Sistemul radio permite inclusiv detecția telecomenzilor folosite pentru conducerea dronelor. Alarmele sunt verificate automat prin sisteme de analiză video bazate pe inteligență artificială și algoritmi de tip “deep learning”.

Dronele sunt utilizate legal în mai multe sectoare de activitate, însă aceeași tehnologie este exploatată și pentru activități ilegale sau criminale – contrabandă, trafic de droguri, supraveghere ilegală sau atac asupra unor persoane. În acest context, SafeShore răspunde nevoii de protecție și securitate pe care instituțiile de pază și protecție a granițelor si infrastructurilor critice o au, integrând, într-o singură platformă, cele mai noi tehnologii de detecție, colectând și analizând, în timp real, date importante privind amenințările.

Reportaj PROTV
Reportaj Calea Europeana
Reportaj Evenimentul Zilei

Descărcați broșura SafeShore aici