Portofoliu – Inginerie de mediu

Modernizarea și extinderea stației de epurare a apelor uzate din Cluj Napoca

Țară Oraș Număr de locuitori Suprafață
România Cluj Napoca 324.576 179,5 km2

Stația de tratare și epurare a apelor uzate Cluj deservește în principal orașul Cluj-Napoca și localitățile rurale din amonte care dețin rețele publice de canalizare. Datorită ritmului ascendent de dezvoltare a regiunii Cluj din ultimii 10 ani, o investiție majoră în modernizarea stației existente a devenit o cerință obligatorie.

În 2011 este demarat proiectul pentru Reabilitarea și extinderea stației de epurare Cluj-Napoca, finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu – Axa prioritară 1. Lucrările au fost realizate în 3 ani și au fost coordonate de UTI.

În timpul lucrărilor de modernizare și extindere, stația a fost funcțională, echipa de proiect trebuind să asigure respectarea indicatorilor de mediu admiși la recircularea apei tratate în arealul natural.

Soluții

  • Management de proiect și supervizarea lucrărilor de construcție
  • Implementarea unor tehnologii moderne de epurare a apelor reziduale urbane, care respectă limitele maxim admise de standardele europene și naționale privind calitatea apei deversate în arealul natural după epurare
  • Soluții de optimizare a consumurilor energetice în limita a 5.7 milioane lei/an
  • Soluții automatizate de comandă și control pentru un management eficient
  • Soluție de cogenerare și transformare a materiei obținute în urma procesului de epurare în combustibil, care asigură autonomia energetică a stației în proporție de 45%

Beneficii

Este a treia stație ca mărime din țară după extindere și cel mai mare proiect construit prin programul POS Mediu în perioada 2007-2013. Stația procesează un debit de 111.000 metri cubi/zi de apă menajeră la o populație de 367.000 de locuitori echivalenți (la o încărcare de 60 grame consum biochimic de oxigen/locuitor echivalent). Prin implementarea tehnologiei moderne de epurare, principalii parametri fiziochimici ai apei deversate în râul Someș după tratament au fost reduși semnificativ, contribuind astfel la ecologizarea mediului și la păstrarea calității resurselor naturale ale arealului clujean.

Stația de epurare Cluj este una dintre cele mai moderne din țară, care combină procesul de epurare și ecologizare a apei uzate cu tehnologia de prelucrare și utilizare a nămolului pentru a asigura independența energetică și pentru a economisi resursele clasice.