Linii de business

București – Sistem de Management al Situaţiilor de Urgenţă

Țară Oraș Număr de locuitori Suprafață
România București 1.900.000 228 km2

În prezent protecția civilă este o prioritate majoră pentru orice municipalitate, însă a devenit și o provocare întrucât cetățenii cer o mai mare transparență privind acțiunile derulate de autorități. Managementul incidentelor nu este responsabilitatea unei singure entități, prin urmare menținerea operativității pe perioada intervenției într-o situație de urgență este vitală.

Pentru București acțiunea rapidă și promptă este foarte importantă întrucât toată lumea privește cu atenție ce se întâmplă în Capitală. Acest oraș este expus unei multitudini de riscuri și este locația centrală a multor agenții și instituții, fiind esențială coordonarea răspunsului structurilor cu atribuții în cazul unor incidente sau dezastre.

Centrul de Management al Situațiilor de Urgență din București a fost creat pornind de la principiul că este absolut necesară existența unui punct unic de decizie și acțiune.

Funcționalitățile sistemului

Luând în considerare toate aceste aspecte, UTI și partenerii săi au dezvoltat în București un Centru de Management al Situațiilor de Urgență complex, cel mai mare din România, care are ca obiectiv crearea unui tablou operațional comun Poliției, Jandarmeriei, Ambulanței, Protecției Civile, Pompierilor și Paramedicilor. Acest punct unic permite cunoașterea situației în timp real și contribuie la creșterea vitezei, a preciziei și a eficienței intervenției în cazul unor incidente.  Sistemul este interfațat la toate nivelurile cu Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Conceptul creat de UTI integrează într-un centru de comandă unic toate dispeceratele instituțiilor implicate în managementul situațiilor de urgență, urmărind obținerea următoarelor rezultate:

  • Identificarea situațiilor de urgență/dezastrelor prin colectarea și analizarea informațiilor primite din București și zonele limitrofe, în timp real
  • Furnizarea de răspunsuri în timp real
  • Accesarea tuturor resurselor și afișarea lor pe toate stațiile de lucru și pe video-wall-ul operațional
  • Asigurarea coordonării echipelor de intervenție pentru a restabili în timp cât mai scurt starea de normalitate
  • Localizarea rapidă a incidentelor și limitarea efectelor acestora

Compania noastră a realizat lucrări complexe, pornind de la construirea unui sediu modern pentru Centrul de Management al Situațiilor de Urgență, apoi furnizarea arhitecturii logistice și tehnice care să permită operarea sistemului, dar și implementarea de soluții avansate și sigure pentru aplicații software și comunicații.

Avantaje

Principalul scop al Centrului este să ajute autoritățile să-si coordoneze mai eficient acțiunile de planificare, răspuns și recuperare în situații de urgență. Un software de analiză geospațială este folosit pentru a strânge informații din diverse surse, pentru a identifica condițiile nefavorabile,  pentru a determina și evalua multiplele acțiuni de răspuns și pentru a monitoriza implementarea și eficiența activităților.

  • Afișare rapidă de informații corelate în scopul salvării de vieți omenești, reducerii pierderilor materiale și gestionării situației de criză
  • Minimizare a întreruperilor serviciilor publice și păstrarea în stare de funcționare a celor critice
  • Identificare a evenimentelor pe măsură ce apar și propunerea de răspunsuri adecvate pentru gestionarea impactului și consecințelor acestora
  • Creștere a confortului și siguranței cetățenilor
  • Utilizare mai eficientă a resurselor umane și materiale implicate în acțiunile de intervenție

VEZI MAI MULTE