Portofoliu – Soluții de smart government

Sistem informatic colaborativ pentru achiziții publice

Din momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, sistemul public de achiziții s-a modificat semnificativ. În ciuda nivelului foarte mare de centralizare existent în sistemul guvernamental, procesul de achiziții publice este în continuare destul de complex și implică numeroase instituții ale căror atribuții nu sunt clar definite. De asemenea, legile se schimbă foarte repede.

Acestea sunt principalele provocări cu care s-a confruntat Sistemul Informatic Colaborativ pentru Achiziții Publice, prin urmare a fost necesar ca soluția să fie reanalizată și reproiectată datorită schimbărilor legislative.

Obiectiv

Obiectivul proiectului este de a crea un mediu eficient pentru derularea achizițiilor publice, respectând cerințele Uniunii Europene și prevederile legislației în domeniu, dar și de a crește eficiența serviciilor publice prin utilizarea unor instrumente digitale moderne și accesibile, care sunt caracterizate de interoperabilitate, securitate și trasabilitate.

Soluțiile livrate de UTI

  • Proiectare software
  • Soluție software și dezvoltarea specificațiilor
  • Infrastructură hardware
  • Creare a unui Centru de date pentru Agenția pentru Agenda Digitală a României
  • Licențe COTS

În cadrul acestui proiect specialiștii UTI au realizat migrarea datelor și proceselor de pe vechea platformă pe cea nouă, păstrând-o operațională pe cea care funcționa la debutul proiectului. Serviciile furnizate de Agenția pentru Agenda Digitală a României sunt esențiale pentru mediul de business din România, iar întreruperea acestora ar fi avut un impact negativ uriaș.

Realizări tehnologice

Arhitectura implementată de UTI este extrem de flexibilă, are mecanisme de redundanță și back-up și se bazează pe cele mai moderne tehnologii de virtualizare, care au permis digitalizarea resurselor de stocare a datelor. Utilizarea virtualizării pe servere de ultimă generație x86, alături de o soluție performantă de stocare și de echipamente inteligente de comunicații, este esențială pentru setarea unui mediu tehnologic care-i permite clientului să utilizeze propriile aplicații de business.

Securitatea informațiilor este o caracteristică extrem de importantă pentru soluția furnizată de compania noastră având în vedere caracterul critic al datelor și proceselor de business vizate, precum și numărul mare de utilizatori care accesează serviciile de achiziții publice prin diverse rețele de internet. Din aceste motive specialiștii noștri au implementat o gamă extinsă de mecanisme de control de securitate: cele clasice, de tipul izolării VLAN, traducerea adreselor IP, firewall, sisteme IPS/IDS, mecanisme bazate pe PKI sau DDOS (distributed denial of service), protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Centrul de Date este una dintre cele mai bine echipate infrastructuri care aparțin unei instituții publice din România întrucât respectă standardele  TIER, nivel 2. Acesta este securizat și fizic, cu ajutorul unui sistem integrat de securitate (control al accesului și supraveghere video).

Avantaje

  • Creare a unui mediu competitiv în accesarea de fonduri publice prin realizarea unui portal de management al achizițiilor
  • Creare a unei platforme colaborative cu scopul de a eficientiza activitățile tuturor entităților implicate în achiziții publice
  • Creștere a nivelului de transparență pentru achizițiile publice prin utilizarea unor standarde deschise
  • Nivel ridicat de securitate a informațiilor vehiculate de instituții publice sau private prin implementarea unei infrastructuri de chei publice
  • Îmbunătățire a eficienței angajaților prin asigurarea accesului rapid la informații
  • Reducere a costurilor administrative și diminuarea timpului de răspuns la solicitările cetățenilor