Presă
17.11.2015

Ce trebuie să știe ieșenii despre noul sistem de management al traficului și de ce stagnează acesta

UTI Grup consideră foarte importantă comunicarea directă cu cetățenii municipiului Iași și, analizând comentariile și nelămuririle care au apărut în mediul online privind proiectul de management al traficului, facem câteva precizări.

Compania noastră a implementat peste 30 de proiecte similare nu doar în țară, ci și în străinătate, în Polonia sau Bulgaria, așadar avem experiența și expertiza necesare și vrem să facem lucruri bune pentru ieșeni, care să crească calitatea vieții, fie că sunt șoferi sau pietoni.

Este important de știut că în toate aceste orașe în care am implementat sisteme de managemement de trafic, am avut sprijinul beneficiarilor noștri – primării, alte administrații responsabile cu traficul rutier, care au explicat din timp și constant cetățenilor care sunt beneficiile soluției. Din păcate, în Municipiul Iași nu s-a întâmplat acest lucru până în prezent și, ca atare, vom încerca noi să informăm cetățenii cu privire la implicațiile acestui proiect.

Zilele trecute, câteva publicații locale au semnalat probleme de trafic pe străzi care nu sunt incluse în proiect, dezinformând astfel populația orașului. Pentru o imagine de ansamblu asupra sistemului de management puteți consulta lista cu zonele care vor beneficia de noul sistem accesând acest document(pdf).

De asemenea, dorim să-i informăm pe ieșeni că UTI încercă să înainteze cât mai repede cu implementarea acestui proiect dar, din păcate, deși suntem la final de proiect, nu ni se asigură din partea administrației locale condițiile prevăzute în contract: lipsesc branșamentele electrice în peste 10 intersecții sau sunt întârzieri în obținerea avizelor necesare respectării cadrului legal. Mai mult, în ultimele zile, Primăria Iași nu a asigurat, conform obligațiilor sale contractuale, prin echipele DSPM responsabile, dezafectarea instalațiilor vechi, blocând astfel pornirea instalațiilor de semaforizare noi și generând întârzieri în finalizarea proiectului.

Sistemul de management al traficului pe care UTI îl implementează în Iași nu poate schimba peste noapte traficul rutier din oraș în primul rând datorită faptului că avem de-a face cu un sistem adaptiv – un sistem care ia “decizii” în funcție de lungimea cozilor de autovehicule, de viteza cu care acestea intră în intersecție sau de direcția lor de mers și, mai important, în baza comportamentului participanților la trafic. Informațiile culese de la senzorii instalați în fiecare intersecție sunt apoi utilizate de către o aplicație informatică (un software) care “învață” în fiecare zi variațiile fluxurilor de trafic din aria deservită, cu scopul determinării unor timpi de semaforizare. Sistemul aplică algoritmi matematici foarte complecși, care să optimizeze fluxurile de trafic din intersecțiile vizate. Așadar, în interiorul acestei “rețele” de intersecții, volumul de autovehicule va crește simțitor o dată ce sofware-ul sistemului a învățat și modelat traficul rutier și pietonal din zonele incluse în proiect.

De asemenea, atragem atenția asupra faptului că un astfel de sistem nu este singura soluție aplicabilă în vederea fluidizării traficului rutier urban. Sistemele de parcări, pistele pentru bicicliști, sau sistemul de transport public contribuie foarte mult la îmbunătățirea traficului într-un oraș.

Îngreunarea traficului se produce și datorită lucrărilor de pe carosabil, nerespectării zonelor de staționare sau lipsei unei discipline în trafic din partea șoferilor.

Un alt aspect important de știut este că dintre cele aproximativ 200 de intersecții ale orașului, doar 90 sunt incluse în proiect, iar dintre acestea 27 sunt funcționale acum (sub 15%). Printre aceste intersecții se regăsesc zone semaforizate anterior, asupra cărora s-a intervenit prin reconstrucția totală a sistemului de semaforizare cu instalații noi – stâlpi metalici, automat de dirijare a circulației), semafoare și corpuri de semafor, camere video de supraveghere, senzori de măsurare a traficului – video sau la sol, rețea electrică și de fibră optică, etc. În 13 intersecții au fost instalate semafoare noi, în 10 dintre acestea au fost înființate treceri de pietoni, iar 3 sunt intersecții rutiere care anterior nu erau deloc semaforizate (spre exemplu cea de la Piața Alexandru cel Bun).

Răspundem în cele ce urmează unor comentarii și nelămuriri formulate de cetățeni și credem că informațiile le sunt foarte utile ieșenilor.

Butoanele pentru pietoni

În cadrul sistemului de management al traficului din municipiul Iași au fost instalate deja peste 400 de dispozitive de solicitare a culorii verde pentru pietoni. Utilizarea acestora este facilă și intuitivă. Ele nu sunt de tip touch screen, ci sunt butoane care vor fi acționate prin apăsare. Pe ecranul dispozitivului va fi afișat mesajul: “Vă rugăm așteptați/Please wait”, care indică înregistrarea cererii pietonului. Solicitanții sunt rugați să aștepte până la schimbarea culorii verde a semaforului, existând un timp de tranziție necesar între momentul cererii și momentul primirii permisiunii de trecere, interval în care sistemul pregătește programul de semaforizare astfel încât traversarea pietonilor să se realizeze în deplină siguranță.

20151117-indicatorPrin folosirea acestor dispozitive se vor evita, astfel, situațiile frecvente în cazul unei semaforizări cu timpi ficși, în care vehiculele sunt obligate să oprească la culoarea roșie a semaforului, deși pe trecerea de pietoni nu traversează nimeni. Pe de altă parte, pietonii trebuie să acționeze butonul dacă vor să traverseze, altfel va fi afișată doar culoarea roșie pentru ei. Dispozitivele pentru pietoni instalate în municipiul Iași sunt extrem de fiabile, rezistente la intemperii și la acte de vandalism, datorită carcasei solide, utilitatea lor fiind dovedită în proiectele similare realizate în multe orașe europene.

Având în vedere reacțiile cetățenilor cu privire la funcționarea și amplasarea acestor butoane pentru pietoni, în vederea creșterii vizibilității acestora, UTI Grup va instala, fără costuri pentru Primăria Municipiului Iași, panouri dedicate de semnalizare a butoanelor (vezi imaginea alăturată), la nivelul stâlpilor pe care aceștia sunt montați. Aceste panouri, folosite și în alte orașe, vor fi instalate deasupra celor peste 400 butoane de traversare, și deși, nu au fost cerute prin proiectul tehnic, considerăm că vor contribui la creșterea vizibilității butoanelor pentru traversare și, implicit, vor facilita utilizarea lor de către cetățeni.

Rezultatele sistemului de management al traficului

Îmbunătățirea traficului rutier se va face simțită în mod progresiv, sistemul ajungând la potențialul maxim de funcționare în aproximativ un an de la implementare, când timpul de călătorie pe principalele axe ale municipiului, în ora de vârf, se va diminua cu 17-18%. În primele 6 luni de funcționare, sistemul colectează continuu date despre trafic și se adaptează treptat, astfel încat efectul de optimizare a traficului va putea fi observat de către locuitorii municipiului după această perioadă de ajustare. Prin urmare, este nevoie de răbdare înainte de a judeca și de a califica proiectul într-un fel sau altul.

Dacă ar fi să facem o comparație, sistemul poate fi, metaforic vorbind, asimilat pregătirii din timpul facultății pentru o carieră, nu unui hei-rup de o noapte pentru a trece un examen. Nu se poate face totul bătând din palme, sunt multe date de trafic care trebuie analizate, iar sistemul central începe să creeze modele de trafic, în principal în orele de vârf. Mai mult, suntem în pragul iernii, cu problemele ei inerente de trafic și care nu au legătură cu sistemul de semaforizare, deci, probabil perioada martie-aprilie este un termen bun pentru prima evaluare a rezultatelor proiectului.

Cele 27 de intersecții finalizate funcționează în prezent în mod “adaptiv local”: fiecare intersecție își reglează timpii proprii de semaforizare, pe baza informațiilor primite de detectorii instalați în zona deservită. După ce toate intersecțiile dintr-o zonă a orașului vor fi trecute pe instalațiile noi de semaforizare, sistemul va trece la următorul nivel de optimizare: intersecțiile vor transmite informații despre fluxurile de mașini de la una la cealaltă și astfel se va realiza o optimizare zonală și nu doar locală. În final, sistemul, prin intermediul software-ului amintit va realiza optimizarea traficului la nivelul orașului.

Timpii de semaforizare si cronometrele

În acest moment, diagramele de semaforizare (diagramele sunt reprezentări grafice ale timpilor de roșu, galben sau verde ai semafoarelor din fiecare intersecție, timpi corelați pentru fiecare direcție de mers, respectiv pentru semafoare de pietoni), aprobate de Comisia Tehnică de Circulație a Primăriei Municipiului Iași și de către Poliția Rutieră Iași, prevăd 1 secundă de galben, simultan cu culoarea rosie, înainte de apariția culorii verzi, pentru a semnaliza apariția iminentă a culorii verzi și mai prevăd 3 secunde de galben la finalul culorii verde, pentru a semnaliza apariția iminentă a culorii roșii.

Într-un sistem inteligent de management al traficului, cum este cel pe care îl instalăm în Iași, cronometrele nu mai pot fi utilizate. În cadrul sistemului nou implementat, timpii de verde, respectiv roșu, nu vor mai fi constanți, așa cum am arătat mai sus – timpul de verde va crește dacă nu sunt blocaje în trafic sau dacă pietonii nu solicită verde pentru traversare. Dacă am folosi cronometre, am putea avea situații ciudate pentru participanții la trafic: de exemplu culoarea se poate schimba „brusc”, deși cronometrul arată încă un număr de secunde mai mare ca zero până la schimbare sau culoarea nu se schimbă deși cronometrul ajunge la zero.

Marcaje pentru circulație

Sistemul de management al traficului prevede și realizarea de marcaje la sol și instalarea de indicatoare verticale. Până în prezent UTI nu a executat astfel de lucrări, așteptând (încă) la acest la acest moment avizele Poliției Rutiere și ale Primăriei Iași. Avizele conțin instrucțiuni clare de instalare și dezinstalare, operațiunea din urmă fiind realizată de către Primărie. Deși aceste modificări au impact în trafic, nu ne-au fost transmise de către autorități în vederea instalării.

Monitorizare prin camere video

Camerele video instalate în intersecțiile vizate de proiect au ca principal rol colectarea de date pentru sistemul de management al traficului. Practic, ele numără mașinile care trec în acele intersecții. În asfalt au fost instalați și senzori cu același rol, de strangere de informații, însă la prima rașchetare a drumului senzorii sunt distruși.

Imaginile preluate de camerele video pot fi folosite, de asemnenea. și în soluționarea altor situații: accidente, incidente, etc., însă doar autoritățile pot face acest lucru.

Benzi de circulație

Proiectul UTI privind managementul traficului nu prevede modificarea benzilor de circulație.

Pentru mai multe detalii despre proiect vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: dcc@uti.eu.com, sau la telefon 021.20.12.319.