Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii
Presă
23.11.2015

Cum funcționează noile semafoare pentru pietoni din Iași

În cadrul Sistemului Integrat de Management al Traficului din Municipiul Iași au fost instalate deja peste 400 de dispozitive de solicitare a culorii VERDE de către pietoni.

Scopul folosirii acestor dispozitive pentru pietoni este de a evita situațiile frecvente în cazul unei semaforizări cu timpi ficși, în care vehiculele sunt obligate să oprească la culoarea roșie a semaforului, formându-se cozi de mașini, deși pe trecerea de pietoni nu traversează nimeni.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe ieșenii este că semaforul va rămâne roșu dacă nu sunt atinse butoanele galbene care au fost amplasate pe stâlpii de lângă trecerile de pietoni. Utilizarea acestora este facilă și intuitivă. Vă prezentăm mai jos pașii simpli care trebuie urmați:

semafor-1

1. Cetățeanul atinge butonul dispozitivului galben aflat pe stâlpul de lângă trecerea de pietoni, ca în imaginea de mai jos.

ATENȚIE: Semaforul nu se face VERDE dacă nu a fost apăsat butonul pentru a solicita traversarea.

semafor-2

2. După apăsare, pe ecranul dispozitivului va fi afișat mesajul: “Vă rugăm așteptați/Please wait”, care indică înregistrarea cererii pietonului, ca în imaginea de mai jos.

3. Pietonul este rugat să aștepte până la schimbarea culorii verde a semaforului, existând un timp de tranziție necesar între momentul cererii și momentul primirii permisiunii de trecere, interval în care sistemul pregătește programul de semaforizare astfel încât traversarea pietonilor să se realizeze în deplină siguranță.

4. Pietonul traversează la primirea culorii VERDE la semafor.

Pentru a evidenția necesitatea apăsării butoanelor la trecerile de pietoni în care aceste echipamente au fost instalate, se vor instala și plăcuțe adiționale, care să atragă atenția cetățenilor că trebuie să apese butoanele pentru a primi culoarea verde la semafor și pentru a traversa în siguranță. În scopul bunei informări a ieșenilor, am realizat și un filmuleț demonstrativ pe care vă rugăm să-l vizionați.

Pentru mai multe detalii despre Sistemul de Management al Traficului din Iași vă rugăm să accesați www.uti.eu.com și să ne contactați la adresa de e-mail: dcc@uti.eu.com, sau la telefon 021.20.12.319.