10.03.2001

Dispecerat Targu Mures

Vineri, 9 martie 2001, la Tg. Mureș, a fost inaugurat primul dispecerat integrat de preluare si tratare a apelurilor de urgență. Întregul sistem este conceput, dezvoltat si fabricat în Romania, de către UTI, în colaborate cu firma Neuron.

În multe situații de urgență, coordonarea centralizată a forțelor competente, este un factor determinant pentru a interveni în cel mai scurt timp posibil si pentru a minimiza efectele unei situații de urgență.

Instituțiile abilitate pentru intervenții in situații de urgență, beneficiind de o coordonare centralizată si de o logistica comună, pot interveni prompt cu efective adecvate și pot beneficia de informații actualizate în timp real, prin intermediul sistemelor implementate în dispecerat. Acesta dispune de cele mai avansate tehnici de comunicare si monitorizare a activității unui dispecerat integrat, fiind adoptate proceduri de lucru asemănătoare cu cele folosite în toate țările unde activează un astfel de serviciu.

Apelurile de urgență sunt preluate de patru operatori specializați, care compun o fișă a evenimentului. Datorită sistemului computerizat, toate apelurile sunt înregistrate si arhivate după tratarea evenimentelor. Medicul coordonator, împreună cu dispeceri specializați din partea celorlalte instituții, direcționează în funcție de situații, informațiile culese către forțele de  intervenție. Activitatea echipajelor disponibile si a celor aflate deja in misiune, este monitorizata cu ajutorul unui sistem de localizare a vehiculelor prin satelit, iar comunicarea cu acestea este realizată prin intermediul unei rețele radio dedicate, atât prin voce, cât și prin mesaje text.

Mai  multe detalii despre sistemul de localizare si monitorizare a vehiculelor, le-am aflat de la reprezentantul UTI Grup, furnizorul sistemului: “Noile tehnologii mondiale in domeniul localizării ne-au determinat în  urmă  cu trei ani să demarăm un proiect propriu de dezvoltare a unui sistem de monitorizare a vehiculelor prin GPS (Global Positioning System), pe care l-am denumit VTS (Vehicle Tracking System). Ceea ce am reușit la Tg.  Mureș se datorează faptului că UTI este un integrator de sisteme, fapt ce ne-a permis să adaptăm  sistemul nostru condițiilor specifice unei astfel de activități.

Un merit deosebit îl au și beneficiarii noștri, care au formulat cereri coerente de implementare și funcționare a sistemului. Acesta folosește hărți vectoriale ale Municipiilor Tg. Mureș, Sighișoara, Târnăveni și Reghin și a orașelor Ternut, Luduș și Sovata.

Pentru Tg. Mureș, ca și pentru celelalte localităti, sunt implementate peste  20.000 de adrese poștale, care oferă posibilitatea dispecerilor atât de a localiza cu exactitate adresa unde trebuie să se intervină, cât și de a calcula foarte rapid, cel mai scurt traseu, între punctul unde se află echipajul și adresa unde trebuie să ajungă. Întreaga activitate a echipajelor este înregistrată la bordul vehiculelor si la dispecerat, încât, ulterior se pot genera rapoarte prin care să se  calculeze timpii de intervenție.

Menționăm faptul că întregul sistem este conceput, dezvoltat si fabricat în România, de către UTI, în colaborare cu firma Neuron. Sperăm, că prin acest sistem să putem aduce un aport deosebit la diminuarea timpilor de intervenție și  la optimizarea activității de intervenții în caz de urgență.

Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Tg. Mureș, în colaborare cu Guvernul Elvețian, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Ministerul de Interne (Jandarmeria Mureș), precum și Primăriile orașelor din Județul Mureș. Dispeceratul va deservi serviciile publice de urgență, respectiv Poliția, Pompierii, Ambulanța, SMURD, Jandarmeria, Protecția civilă si Gardienii Publici, conform directivelor si normelor europene de introducere a numărului de apel unic 112 si va avea ca arie de acoperire, momentan, numai teritoriul Județului Mureș.