03.10.2016
Sistemul de management al traficului din Galați: stadiul implementării, etape viitoare, rezultate estimate

Sistemul de management al traficului din Galați: stadiul implementării, etape viitoare, rezultate estimate

Demarat în luna august 2015, sistemul de management al traficului a fost pus în funcțiune la sfârșitul lunii iulie 2016. Termenul inițial de finalizare a proiectului a fost de 7 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, respectiv 27.03.2016, termen care a fost prelungit până la 01.08.2016, când a fost finalizată punerea în funcțiune a tuturor componentelor sistemului.

Sistemul de management al traficului din Galați va coordona circulația pe cele patru axe principale de traversare a orașului: Strada Brăilei, Strada Domnescă, Bulevardul Coșbuc, Bulevardul Basarabiei.

Proiectul prevede semaforizarea a 63 intersecții/treceri de pietoni prevăzute cu 43 de automate de semaforizare, 694 de semafoare, 109 butoni pentru pietoni, 346 de dispozitive acustice, 250 de detectori de trafic (bucle inductive sau detectori video), instalarea a 39 de camere de supraveghere, rețea de comunicații radio, centru de control.

Conform cerințelor beneficiarului acestui sistem, Primăria Municipiului Galați, sistemul de management al traficului implementat este unul de ultimă generație, al cărui principal avantaj îl constituie modul de funcţionare adaptiv al componentelor de semaforizare și dirijare a traficului. Modul de funcționare adaptiv constă în ajustarea timpilor de semaforizare din intersecţii în funcție de valorile de trafic înregistrate de senzorii care preiau și transmit informații către centrul de control al traficului din oraș, prin intermediul rețelei de comunicații radio.

La nivelul acestui centru, un soft specializat analizează datele culese și stabilește timpii de semaforizare în funcție de informații referitoare la numărul de mașini care se apropie de intersecție, viteza cu care acestea rulează, direcția de mers, incidente rutiere, etc. Sistemul analizează toate variabilele și adaptează “timpul de verde” pentru a asigura un flux continuu al vehiculelor și pentru a preveni eventualele blocaje.

Îmbunătățirea traficului rutier se va face simțită în mod progresiv – în perioada de după punerea în funcțiune în modul adaptiv, sistemul colectează continuu date despre trafic și, în baza acestora, timpii de semaforizare se îmbunătățesc treptat, astfel încat efectul de optimizare a traficului va putea fi observat de către locuitorii municipiului după o perioadă de ajustare, când timpul de călătorie pe principalele axe ale municipiului, în ora de vârf, se va diminua cu maxim 15%.

20160825-infografic-galati

Etapele implementării

Activitățile de punere în funcțiune a sistemului și de trecere în regim adaptiv sunt realizate în etape:

  • Etapa 1 a constat in punerea în funcțiune a semafoarelor, în regim fix, pe baza diagramelor avizate de Poliție și a avut loc în perioada 18.07 – 27.07. Pe parcursul punerii în funcțiune, la solicitarea Poliției și a Beneficiarului s-au efectuat multiple modificări, rezultatul fiind că toate intersecțiile din proiect au fost puse în funcțiune (mai puțin sensurile giratorii – Inelul de Rocadă, Piața Energiei și IFR, în cazul cărora s-a agreat cu Poliția să fie lăsate în galben intermitent, iar trecerea în 3 culori să se facă ulterior).
  • Etapa 2: Pentru o perioadă de 3 săptămâni, între 27.07 – 16.08, s-a observat comportamentul sistemului și al traficului, Beneficiarul a colectat observații și a solicitat modificări.
  • Etapa 3: În perioada 16.08 – 23.08 – au fost implementate observațiile colectate din trafic și modificările solicitate.
  • Etapa 4: În intervalul 24.08 – 31.08 sistemul va fi trecut treptat în modul adaptiv. Astfel, în baza datelor colectate de detectorii instalați în cadrul sistemului, mașinile care pleacă dintr-o intersecție vor avea verde la următoarea intersecție. Această trecere se va realiza pe segmente de intersecții (de exemplu de la intrarea în oraș până la McDonalds sau de la Strada Brăilei/Coșbuc până la sensul giratoriu Carrefour), deoarece funcționarea eficientă a sistemului în modul adaptiv nu este posibilă dacă distanța între 2 intersecții depășeste 500 de metri.

Până în prezent, în faza de implementare au apărut și disfuncționalități care au perturbat programul de lucru și înaintarea estimată a lucrărilor, pe care echipa de proiect le-a remediat cu promptitudine: întreruperi în comunicații (remediate prin repoziționarea antenelor), echipamente defectate pe parcursul utilizării (aceste echipamente sunt în curs de înlocuire), căderi periodice de tensiune, care au condus la consumarea bateriei UPS-ului și la stingerea intersecției. De asemenea, au fost realizate ajustări ale timpilor de semaforizare în cazul în care s-a observat formarea de cozi la intrările în intersecții și corelări ale intersecțiilor apropiate.

Aceste operațiuni au generat un ușor disconfort participanților la trafic pe care îi asigurăm că, pe măsură ce sistemul va colecta și analiza datele culese din trafic, timpii de călătorie se vor îmbunătăți în mod considerabil.

Trecerea sistemului în modul adaptiv, care va avea loc în perioada următoare, presupune observarea intersecțiilor, a traficului și efectuarea unor corecții, dacă este necesar. Există posibilitatea să apară mici disfuncționalități la nivelul traficului pe segmentele respective.

Pentru a putea răspunde tuturor cerințelor de funcționare și prelucrare a datelor în timp real, sistemul integrează tehnologii de ultimă generație atât din punct de vedere al aplicațiilor informatice, cât și al echipamentelor, furnizate de producători de renume (Swarco) și integrate de UTI, companie care are în portofoliu peste 20 de sisteme de management adaptiv al traficului implementate atât în România, cât și în alte țări europene. Sistemul are la bază principiul integrării tehnologiilor de măsurare, control și optimizare a traficului în infrastructura rutieră existentă.

Scopul final al soluțiilor tehnologice integrate de management de trafic este de oferi mai multă eficiență în utilizarea rețelei rutiere, reducerea poluării și creșterea gradului de siguranță și confort al participanților la trafic. Aceste rezultate nu se vor vedea imediat, ci după o perioadă de colectare și procesare a informațiilor din trafic.

Sistemul de management al traficului din Galați va contribui, pe termen lung, la creșterea calității vieții locuitorilor municipiului și va răspunde nevoilor de mobilitate ale unui oraș modern, care trebuie să se mențină competitiv din punct de vedere economic.

Acesta este similar ca funcționare cu sistemele implementate în București, Iași, Craiova, dar și în alte orașe importante din Europa (Berlin, Viena, Roma, Stockholm, Praga).

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să ne contactați la tel. 021.201.23.19/021.201.23.16 sau la email: dcc@uti.eu.com.

Proiectul de management al traficului din Municipiul Galați este derulat de Asocierea UTI Grup – Swarco Traffic – Mobilis, pe baza unui proiect tehnic realizat de către compania Smart Telecom și avizat de către instituțiile abilitate ale Primăriei Municipiului Galați. Responsabilitățile fiecărui membrui al Asocierii: Swarco Traffic gestionează programele de semaforizare/punere în funcțiune a intersecțiilor în sistemul adaptiv, Mobilis gestionează sistemul de comunicație radio, iar UTI Grup derulează lucrări și instalări de echipamente.