Presă
12.11.2015

Sistemul de management al traficului din Iași – printre cele mai performante din Europa

Iași, al patrulea oraș ca mărime din România și un important centru economic și academic, s-a confruntat în ultimii ani cu serioase probleme de trafic determinate de creșterea numărului de vehicule și de lipsa unui sistem de management al traficului modern, adecvat noilor nevoi de mobilitate ale unei metropole moderne. Implementarea unui sistem integrat și adaptiv de management al traficului rutier răspunde nevoilor municipalității de a găsi soluții care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, de a se menține competitivă din punct de vedere economic și de a susține dezvoltarea viitoare a orașului.

Cum funcționează sistemul de management al traficului din municipiul Iași

Proiectul de management al traficului este al doilea ca importanță și mărime din România, după cel implementat în București de UTI Grup. 90 de intersecții, din cele aproximativ 200 ale orașului, au fost echipate cu semafoare noi, automate de dirijare a circulației și senzori pentru măsurarea valorilor de trafic, senzori meniți să asigure funcționarea în regim de dirijare adaptiv a sistemului și variația timpilor de semaforizare (numărul de secunde pentru fiecare culoare) în funcție de volumul de trafic înregistrat în timp real, pentru fiecare bandă de circulație.

O parte importantă a acestui sistem o reprezintă sub-sistemul de solicitare a fazei dedicate travesării pietonilor. Astfel, în intersecțiile recent modernizate, au fost instalate butoane speciale, de culoare galbenă, prin intermediul cărora pietonii vor solicita “timp de verde” pentru traversare. Astfel, se obține o optimizare de trafic prin eliminarea fazelor pentru traversare atunci când în intersecție nu sunt pietoni și, implicit, o creștere a volumului de vehicule datorat majorării “timpului de verde”.

Proiectul mai include îmbunătățirea semnalizării rutiere prin montarea a 554 de indicatoare de circulație noi și înlocuirea a 1.425 de indicatoare neconforme tehnic, dar și îmbunătățirea marcajelor rutiere la sol prin refacerea și completarea celor existente.

La nivel tehnologic, principalul avantaj oferit de noul sistem de management al traficului îl constituie modul de funcţionare adaptiv al componentelor de semaforizare și dirijare a traficului, care constă în ajustarea timpilor de semaforizare din intersecţii în funcție de valorile de trafic înregistrate de senzorii care preiau și transmit informații către Centrul de Management al Traficului din oraș, prin intermediul rețelei subterane de comunicații de fibră optică nou construite. De asemenea, traficul este monitorizat și prin intermediul unui sistem de supraveghere video cu circuit închis la nivel urban, imaginile fiind vizualizate și prelucrate în acest Centru.

Spre deosebire de sistemul de semaforizare care funcționează pe baza unor timpi ficși, așa cum era și cel din Iași, care nu pot fi adaptați în funcție de volumul variabil de trafic sau alte evenimente (ambuteiaje, accidente, etc.), noul sistem de management al traficului este flexibil și stabilește timpii de semaforizare în funcție de datele culese din trafic prin intermediul senzorilor – numărul de mașini care se apropie de intersecție, viteza cu care acestea rulează, direcția de mers. Sistemul analizează toate variabilele și adaptează “timpul de verde” pentru a asigura un flux continuu al vehiculelor și pentru a preveni eventualele blocaje.

Îmbunătățirea traficului rutier se va face simțită în mod progresiv, sistemul ajungând la potențialul maxim de funcționare în aproximativ un an de la implementare, când timpul de călătorie pe principalele axe ale municipiului, în ora de vârf, se va diminua cu 17%-18%. În primele 6 luni de funcționare, sistemul colectează continuu date despre trafic și se adaptează treptat, astfel încat efectul de optimizare a traficului va putea fi observat de către locuitorii municipiului după această perioadă de ajustare.

Pentru a putea răspunde tuturor cerințelor de funcționare, integrare, prelucrare a datelor în timp real, dar și de extindere viitoare a sistemului, acesta integrează tehnologii de ultimă generație atât din punct de vedere al aplicațiilor informatice, cât și al echipamentelor, furnizate de cei mai mari producători în domeniu: sisteme de semaforizare si management al traficului Swarco și Mizar, soluții de supraveghere video Pelco/Schneider Electric, sisteme de comunicații CISCO și Siemens, echipamentele din centrul de control furnizate de IBM și Fujitsu.

O nouă generație de sisteme de management al traficului

Sistemul de management al traficului implementat în Iași este similar ca funcționare cu sistemele implementate în București și în alte orașe importante din Europa (Berlin, Viena, Roma, Stockholm sau Praga) și are la bază principiul integrării tehnologiilor de măsurare, control și optimizare a traficului în infrastructura rutieră existentă. Scopul final al soluțiilor tehnologice integrate de management de trafic este de oferi mai multă eficiență în utilizarea rețelei rutiere, confort pentru participanții la trafic și întregului oraș prin reducerea poluării și creșterea gradului de siguranță a cetățenilor.

Sistemul de management al traficului: una dintre soluțiile care contribuie la fluidizarea traficului

Fluidizarea traficului nu se face numai cu un sistem de management al traficului. Acesta este doar unul dintre “medicamentele” cu care se rezolvă problema în ansamblu și care nu poate aduce o creștere mai mare de 15-18% a numărului de vehicule/unitate de timp. La fluidizare concură, de exemplu, sistemul de parcări din oraș, organizarea transportului public, proiectarea și reabilitarea căilor de acces, restricționarea accesului sau accesul cu plată în anumite zone centrale, crearea unui sistem intermodal de parcări la intrările în oraș conectat cu transportul public urban, existența pistelor de bicicliști,etc.

Adrian Florea, Vicepreședinte UTI, a vorbit la emisiunea Iașul în Direct despre sistemul de management al traficului pe care UTI îl implementează în Iași.