Presă
27.09.2016
UTI susține dezvoltarea industriei RPAS în România și în Europa de Est

UTI susține dezvoltarea industriei RPAS în România și în Europa de Est

În perioada 22-23 septembrie 2016 a avut loc la Constanța evenimentul DronEast.Eu (www.DronEast.Eu – Expoziție, Airshow și Conferință), la care UTI a luat parte în calitate de coorganizator și sponsor.

Inițiativa organizării unui eveniment care să promoveze industria RPAS (sisteme de aeronave pilotate de la distanta) în România și să reunească specialiști din domeniul aviației civile și din industria de profil a aparținut Asociațiilor UVS România, Patromil și ARPIC, care au primit sprijinul Autorității Aeronautice Civile Române și al ROMATSA.

DronEast.Eu și-a propus să accelereze dezvoltarea sectorului RPAS (Remote Piloted Aircraft Systems) în România și în Europa de Est prin crearea unei platforme virtuale pentru discuții și dezbateri, pentru schimb de idei și promovare a acestei industrii extrem de promițătoare, care are nevoie rapid de un cadru legislativ și de proceduri adecvate pentru operare în condiții de siguranță deplină.

Comisia Europeană a elaborat o comunicare (COM 2014 207) care este în curs de aprobare în Parlamentul European, în care se arată că industria aeronautică se află în fața unei resurse cu potențial foarte mare de dezvoltare: sistemele de aeronave pilotate de la distanță. Potrivit estimărilor Comisiei, folosirea acestor sisteme într-un cadru legal este de așteptat să genereze peste 150.000 de locuri de muncă în Europa până în 2050. În cadrul airshow-ului și expoziției găzduite de Aerodromul din Tuzla au fost prezentate drone, au avut loc demonstrații și au fost explicate vizitatorilor caracteristicile acestor sisteme pilotate de la distanță.

Conferința a fost organizată în sediul Universității Ovidius din Constanța, iar dezbaterile au fost structurate pe patru paneluri: Cadrul legislativ – studii de caz naționale și inițiative europene, Aplicații – domenii de utilizare și misiuni specifice RPAS, Securitate – sisteme de detecție și neutralizare a amenințărilot RPAS, Cercetare & dezvoltare – proiecte de cercetare în domeniu și utilizări inovative ale RPAS.

Conferința a reunit personalități și reprezentanți ai autorităților publice europene și din România cu atribuții în domeniul RPAS: Parlamentul European, Comisia Europeană DG GROWTH și DG HOME, Parlamentul României, Ministerul Transporturilor, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, ROMATSA, Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, ANCOM, Agenția Spațială Română. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai mediului academic, membri din asociații profesionale și patronale, reprezentanți ai Ambasadelor SUA, Marii Britanii, Franței și Israelului la București, precum și specialiști din cadrul unor companii private din țară și din străinătate. DronEast va continua și în 2017 și 2018 pentru a consolida dialogul între autoritățile publice și mediul privat, pentru a asigura o evaluare cât mai corectă a aspectelor pozitive și negative în domeniul RPAS și pentru a contribui la dezvoltarea acestui sector în regiune.