Presă
28.11.2005
Comunicat de presă (UTI-AIG)

Comunicat de presă (UTI-AIG)

Astăzi, 28.11.05, a avut loc semnarea documentelor finale, prin care AIG Global Emerging Markets Fund II preia 30% din acțiunile UTI Grup. Restul de 70% din acțiuni vor ramâne sub controlul aceluiași acționar, Tiberiu Urdăreanu.

Valoarea totală a tranzacției este în jur de 20 mil USD. Această investiție directă a celui mai mare grup financiar va duce la o majorare substanțială a capitalului UTI, permțând dezvoltarea și internaționalizarea sa accelerată în următorii ani.

UTI a fost asistată și reprezentată, în cadrul negocierilor, de firma de avocatură Linklaters, Miculiții și Asociații, iar pentru aspectele financiare și de fiscalitate, de KPMG România. AIG GEM II a apelat la firmele de avocatură White and Case și Fruth Oprișan, Popescu & Asociații S.C.A., iar pentru aspectele legate de contabilitate, la firma BDO Conti Audit S.A.. Datorită diversitătii și complexității activității UTI, procesele de evaluare legală și operațională au fost deosebit de complexe și detaliate.

În cadrul procesului de due dilligence, un accent deosebit s-a pus, pe lângă aspectele legale și fiscale, pe planul de dezvoltare al afacerii în următorii 4-5 ani, pe analiza sustenabilității dezvoltării în fiecare din cele trei domenii de activitate, precum și pe evaluarea capabilităților și a resurselor umane de care dispune UTI.

UTI va continua să funcționeze în aceleași domenii de activitate, cu același management ca și în prezent. Majorarea de capital, rezultată în urma cesionării a 30% din acțiuni, va fi utilizată pentru finanțarea unor importante proiecte de dezvoltare de produse și servicii noi, pentru abordarea unor noi afaceri, pentru internaționalizarea activității, precum și pentru unele achiziții de companii cu activitati complementare. Prioritățile anului 2006 vor fi optimizarea performanțelor operaționale și dezvoltarea de produse noi.

O parte importantă a investiției va fi alocată îmbunătățirii proceselor interne și creșterii capabilităților manageriale, precum și a dotărilor tehnologice.

Despre AIG

AIG Global Emerging Markets Fund II, L.P. este cel mai nou fond administrat de AIG Capital Partners afiliat al American International Group (“AIG”), una dintre cele mai mari companii de asigurări si servicii financiare internaționale. AIG-CET Capital Management a administrat și fondul regional AIG New European Fund (“AIG NEF”), fond care a investit peste $250 mil. USD în Europa Centrală și de Est. În România, AIG NEF a investit peste 80 mil. USD în Astral Telecom, Orange Romania și Luxten Lighting, investiții pe care le-a revândut cu succes. AIG GEM II nu are, în prezent, nici o participare în România, UTI Grup fiind prima investiție în regiune.

Despre UTI (www.uti.ro, www.uti15ani.ro)

UTI este o companie cu capital integral privat, specializată în soluții și servicii în următoarele domenii:

  • Sisteme și servicii de securitate
  • Tehnologia informației și comunicații
  • Instalații electrice și mecanice

Înființată în anul 1990, UTI a împlinit de curând 15 ani de activitate. În toată această perioadă, UTI a participat activ cu produse, soluții și servicii originale la dezvoltarea economică din România. Logo-ul aniversar, “UTI 15 ani – Un nou început”, marchează oportunitatea creată prin infuzia de capital și dorința celor doi parteneri, AIG și UTI, de a crește semnificativ valoarea companiei, printr-o dezvoltare durabilă.

  • UTI s-a impus ca lider pe piața sistemelor de securitate și este între primii 2-3 jucători în celelalte domenii.
  • UTI deține un capital intelectual semnificativ reprezentat de un număr impresionant de patente și mărci înregistrate, rezultate ale unui efort major de cercetare dezvoltare.
  • Cifra de afaceri consolidată în 2004 a fost de 47 milioane EUR, iar profitul operațional și EBIDTA, aferente aceleiași perioade, au fost de 6,2 milioane EUR și, respectiv de 7,2 milioane EUR.
  • În anul 2005 se estimează o cifră de afaceri consolidată de 59-60 milioane EUR, un profit operațional și EBIDTA de aproximativ 9 milioane EUR, respectiv de 10 milioane EUR.
  • Pentru anul 2006 s-au bugetat o cifră de afaceri de 72.052 mii EUR și un profit operațional de 12.248 mii EUR (și o EBITDA de 13.689 mii EUR), consolidate la nivel de grup.

UTI: 15 ani de realizări…

UTI a introdus pe piața românească în 1991 primele sisteme comerciale de detecție și alarmare la efracție. În prezent, soluțiile și sistemele de securitate fizică ale UTI protejează un număr mare de obiective de importanță deosebită, din diverse sectoare ale infrastructurii critice din România. Iată mai jos câteva exemple:

Industria nucleară:

Sistemele implementate la Centrala Nucleară Cernavodă au fost verificate de CNCAN și inspectate de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AEIA) și ai SANDIA National Laboratories din SUA.

Aparare Națională:

O serie de obiective militare, începând cu sediul Ministerului Apărării Naționale, au fost dotate cu sisteme integrate de securitate, proiectate și realizate conform celor mai severe cerințe ale standardelor NATO în domeniu.

Transporturi aeriene:

Aeroportul Internațional Henry Coandă, alte aeroporturi din țară, ROMATSA, Sediul Autorității Aeronautice Civile Române au fost dotate cu sisteme performante de securitate, implementate conform normelor internaționale și în baza reglementarilor și a autorizației AACR.

Transporturi feroviare

După implementarea cu success, în 2000, a unui sistem de supraveghere și comunicatii pe magistrala 4 de metrou, sistemul de supraveghere al întregii rețele a Metroului bucureștean (dar și alte sisteme, cum ar fi cele de protecție la incendiu, comunicații) sunt în curs de realizare în acest an.

Industrie:

Dacia Renault beneficiază de un sistem de supraveghere și control al accesului implementat de UTI, în conformitate cu standardele internaționale ale Renault. Sistemul a fost testat în 2000 pentru asigurarea și monitorizarea accesului celor 29.000 de salariați ai uzinei prin punctele de acces răspândite pe un perimetru de peste 9 Km. Acesta funcționează fără întrerupere de la darea lui în folosință și a beneficiat de aprecieri pozitive cu ocazia conferinței managerilor de securitate ai Renault din întreaga lume, desfașurată la Pitești în luna septembrie.

Spații Comerciale:

Marea majoritate a spațiilor comerciale din România sunt protejate de UTI: 25 de magazine METRO Cash&Carry, 4 hypermarketuri Carrefour și 2 Cora, 10 Selgros Cash&Carry, 8 Praktiker, 180 de farmacii Sensi Blu, lanțurile Media Galaxy, Altex, Flanco, Mega Image, Univers’All, Beauty Shop, fiind câteva din realizările remarcabile ale UTI Grup în domeniul retail. Sistemele de securitate instalate variază din punct de vedere al complexității în functie de dimensiunea și tipul spațiului comercial, iar un avantaj important este acordarea serviciilor de service și mentenanța 24/7, prin intermediul UTI Service Desk. Lista ar putea continua cu obiective guvernamentale de importanță deosebită, dar și financiar-bancare, obiective turistice și multe altele.

Sistemele de securitate implementate utilizează echipamente de la producători de prestigiu din industria de profil. Integrarea și controlul acestora se realizează însă cu produse hardware si aplicatii software proiectate și dezvoltate de către UTI. Beneficiind de experiența de integrator de sisteme, dar și de cea de dezvoltare de software și hardware pentru integrare, UTI a lansat în 2005 produsul propriu KGuard – centrală de detecție a efracției și control al accesului. Acesta este primul produs hardware din gama KSecurity, care include și aplicația software KSecurity Master. KGuard oferă o soluție flexibilă pentru orice instalație, de la reședințe până la obiective cu risc ridicat de securitate (Gradul IV conform standardului European EN50131). UTI este prima firma românească producătoare de echipamente de localizare și urmărire prin satelit, bazate pe tehnologie GPS. Produsului VTS-01, lansat în 2000, a fost urmat de alte variante dezvoltate pentru monitorizare antifurt (gama KTrack), a flotelor de transport (transporturi bancare, de combustibili, de materiale radioactive sau speciale), precum și de soluții complexe, cum ar fi sistemul VTMIS de monitorizare a traficului pe canalul Dunăre – Marea Neagră și de cel de monitorizare a traficului la sol pe Aeroportul Internațional Henry Coandă.

Soluțiile de securitate informatică dezvoltate de UTI au fost testate în cadrul unor programe internaționale:

  • PKI Challenge Proiect, gestionat de către EEMA (The European Forum for Electronic Business)
  • Teste de interoperabilitate între tehnologii PKI distincte
  • 15 producători majori de soluții de securitate implicați în proiect (Baltimore, RSA Security, VeriSign etc.)
  • JWID 2004 – Teste de interoperabilitate PKI la nivel NATO și între țări membre NATO

Produsele UTI pentru criptare și semnătură digitală sunt utilizate de peste 1.500 de angajați din cadrul Connex. Plata facturilor Distrigaz și Electrica prin Raiffeisen Bank este securizată cu produsele UTI. Infrastructura cu chei publice a Sistemului Național de Apărare a fost implementată de UTI, pe baza produselor sale de securitate. UTI Systems S.A. a devenit membru al Liberty Alliance Project, un consorțiu internațional format din aproape 200 de organizații, care are ca scop definirea unui set de standarde globale privind gestionarea și federalizarea identității electronice a utilizatorilor.

Soluțiile de securitate informatică dezvoltate de UTI, prin Divizia Tehnologia Informației și Comunicații, au fost premiate la nivel național și internațional:

  • Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice a fost selectat ca finalist în cadrul eEurope Awards for eGovernment 2005 – Transforming Public Services.
  • Premiul AFCEA International Golden Link pe anul 2005, la categoria Apărare Internaționala și Guvern Civil, pentru soluțiile de securitate integrate în cadrul proiectului e-Licitație, realizat de UTI
  • BINARY 2005 – Premiul de excelență pentru cea mai bună realizare pe 2005, la Secțiunea Securitatea Sistemelor Informatice și Premiul Microsoft România pentru produsul shellSAFE Small Business Suite
  • BINARY 2005 – Premiul de excelență pentru cea mai bună realizare pe 2005, la Secțiunea Sistem de gestiune și urmărire a documentelor pentru produsul Confluence.

În domeniul electric și mecanic, UTI oferă soluții la cheie și servicii complete (studii de fezabilitate, proiecte, execuție, servicii post-garanție de mentenanță și operare). UTI a realizat proiecte complexe de instalații electrice de joasă și medie tensiune, curenți slabi ,automatizări, instalații mecanice și de climatizare pentru obiective importante din domeniul bancar, clădiri de birouri, clădiri industriale, complexe comerciale, clădiri guvernamentale și administrative (BRD GSG, Raiffeisen Bank, Unicredit, Bancpost, Alpha Bank, clădirea de birouri Charles de Gaulle, Aeroportul Internațional Henri Coandă București, Centrele Comerciale Carrefour, Metro, Selgros, Centrul de Zbor ROMATSA, Sediul Autorității Aeronautice Române, Loteria Națională).

Pentru sistemele realizate, UTI oferă o gamă completă de servicii post-garanție: service, mentenanță și operare, preluând spre administrare toate sistemele de instalații. În acest domeniu, al serviciilor integrate de mentenanță, în cadrul UTI activează peste 250 de angajați, atât în București cât și în cele 7 filiale și puncte de lucru din țară. Gestiunea tehnică a sistemelor este asigurată 24 de ore din 24, prin sistemul informatic Building Management System, produs propriu UTI, și prin sistemul ISO de gestiune a activităților de service și mentenanță. Serviciile de service și mentenanță prestate de UTI sunt organizate ca o rețea națională, în acest moment având ca beneficiari importanți: rețele bancare Raiffeisen, BancPost, complexe comerciale Cora, Carrefour, METRO, Aeroportul Internațional Henri Coandă București, Autoritatea Aeronautică Română. Cu un portofoliu de peste 8.500 de contracte încheiate, activitatea UTI se desfășoară folosind resurse interne și atrase, selectate și puse în valoare, conform unui sistem complex de management al calității, certificat conform standardului ISO 9001/2000. Iată numai câteva cifre:

  • peste 100 de certificari și autorizări de calitate
  • peste 80% din personalul tehnic, autorizat și certificat
  • 300 de specialiști autorizați ORNISS pentru acces la informații clasificate
  • peste 30 de produse proprii
  • 50 de certificari speciale
  • 100 de produse certificate
  • peste 300 de furnizori evaluați

Director Imagine și Relații Publice
Lucia Urdăreanu
UTI GRUP

O invenție americană, “Cincinalul de succes”
Săptămâna Financiară, 5 decembrie, 2005
(pdf, 344 Kb)

web: http://www.sfin.ro/articol_3413/[…]

Investitorii de la AIG cumpără o parte din UTI Grup
Capital, 1 decembrie 2005
(pdf, 928 Kb)

web: http://www.capital.ro/index.php?a=22251&shift=1
UTI Grup a cesionat 30% din acțiuni unui fond de investiții
administrat de American International Group

Ziua, 29 noiembrie 2005
(pdf, 780 Kb)
UTI Grup valorează aproape 70 milioane dolari

Averea, 29 noiembrie, 2005
(pdf, 308 Kb)
UTI Grup a cesionat 30% din acțiuni unui fond de investiții
administrat de American International Group

Gardianul, 29 noiembrie 2005
(pdf, 752 Kb)
În urma unei tranzacții de circa 20 milioane de dolari,
AIG GEM II a preluat 30% din acțiunile UTI Grup

Curentul, 29 noiembrie 2005
AIG Fund cumpără 30% din UTI Grup
pentru 20 de milioane de dolari