Linii de business

Netcity – Rețeaua subterană metropolitană de fibră optică

Țară Oraș Număr de locuitori Suprafață
România București 1.900.000 228 km2

Cu cât dezvoltarea economică este mai accentuată, cu atât creşte nevoia şi dependenţa noastră de servicii de telecomunicaţii de bună calitate.

Pentru a susţine operatorii de telecomunicaţii în efortul de a oferi servicii de cea mai bună calitate, dar şi municipalitatea în dorinţa de a oferi cetăţenilor confortul de a locui într-un oraş civilizat, UTI a dezvoltat infrastructura subterană de telecomunicaţii a Municipiului București.

Proiectul Netcity respectă strategia de dezvoltare durabilă a orașelor din România și reglementările locale referitoare la dezvoltarea infrastructurii subterane de comunicații și eliminarea infrastructurilor aeriene.

O infrastructură neutră pentru a stimula competiția

Printr-o rețea extinsă de fibră optică (Netcity) furnizat de un jucător neutru (UTI), operatorii de telecomunicații pot închiria și își pot proiecta propriile rețele, fără a fi nevoie să facă investiții costisitoare pentru dezvoltarea proprii rețele sau închirierea acesteia de la un competitor. Acest lucru se traduce prin costuri mai mici pentru operatorii care ar putea stimula, de asemenea, noi servicii și inițiative de antreprenoriat, deoarece operatorii pot investi în alte activități, cum ar fi dezvoltarea de produse și pot să ofere servicii mai bune cu prețuri mai mici. În plus, accesul egal la clienți apare atunci când atât întreprinderi mici, cât și corporațiile au același acces la infrastructura, care anterior a fost accesibilă doar companiilor mari.

Cu alte cuvinte, UTI deține și este responsabil pentru administrarea rețelei de fibră optică pasivă, în timp ce jucătorii de pe piață operează și livrează servicii prin rețea. Ideea de bază este că infrastructura IT este disponibilă pentru toți operatorii de telecomunicații deopotrivă. Prin urmare, Netcity este conceput pentru a facilita concurența, iar rețeaua subterană de fibră este disponibilă  pentru toată lumea în condiții similare.

Impactul tehnologic al proiectului Netcity este foarte important, deoarece oferă operatorilor de telecomunicații posibilitatea de a re-proiectarea și de a opera o rețea de ultimă generație.

Venituri pentru bugetul local și control mai bun al dezvoltării orașului

Municipalitatea se bucură de notorietate pentru că se implică în proiecte care au un impact pozitiv asupra cetățenilor și care aliniază Bucureștiul cu alte orașe europene importante.

De asemenea, o sumă importantă de bani ajunge la bugetul municipalității în fiecare an datorită redevențelor pe care UTI le-a plătit pentru utilizarea spațiilor publice.

În plus, Primăria poate controla cu ușurință dezvoltarea viitoare a rețelei și utilizarea acesteia, evitându-se astfel plasarea ilegală a rețelelor de comunicații în spațiul aerian al orașului.

Un oraș modern pentru cetățeni

Locuitorii beneficiază de traiul într-un oraș modern, în conformitate cu cele mai recente tendințe de urbanism și de calitate a vieții, unde pot vedea cerul deoarece nu mai există cabluri aeriene deasupra orașului.

Pot alege cu ușurință operatorul de telecomunicații dintre mai mulți furnizori de servicii pentru a avea acces la servicii mai bune.

Proiectul în cifre la finalul primei etape, la data de 1 ianuarie 2016

Rețea subterană construită 1000 km
Clădiri conectate la rețea 12.000
Cabluri de fibră optică instalate 7.000 km
Investiții Peste 40 de milioane EUR din surse private
Valoarea redevenței plătite către primărie 4 milioane EUR

La începutul anului 2017, compania Netcity Telecom,  operatorul rețelei metropolitane subterane de fibră optică din București – Netcity,a fost achiziționată de Direct One.  Netcity va ramane mereu in portofoliul UTI drept o realizare importantă, un proiect cu beneficii vizibile pentru municipalitate, operatorii de telecom și locuitorii municipiului București.