Presă
18.02.2015
Punctul de vedere al UTI cu privire la prezentarea eronată a functionalitatilor sistemului SEAP si a activitatilor de afaceri ale grupului UTI in publicația online România Curată

Punctul de vedere al UTI cu privire la prezentarea eronată a functionalitatilor sistemului SEAP si a activitatilor de afaceri ale grupului UTI in publicația online România Curată

Către: Alianța pentru o Românie Curată
Mihai Goțiu – Coordonator editorial

Ref: Mențiuni la adresa companiei UTI în articolul “SEAP transparentizează sau ascunde date esențiale ale contractelor din bani publici? Cine este Urdăreanu, multimilionarul din spatele SEAP și ce multe alte afaceri au chiar firmele lui cu statul.”

Cu privire la modul în care redactorii articolului mai sus menționat au ales să facă referire la sistemul de achiziții publice SEAP, la compania UTI și la dl. Tiberiu Urdăreanu, Președinte UTI, facem următoarele precizări:

Considerăm că o Românie „curat㔠ar trebui să înceapă și de la o „curățire” a modului în care opinia publică este informată. Dacă aveați intenția sinceră de a informa și nu de a manipula opinia publică, ar fi fost normal să solicitați și să prezentați și punctele de vedere oficiale atât ale companiei UTI – dezvoltatorul sistemului, cât și ale Ministerului pentru Societatea Informațional㠖 instituția care operează sistemul de achiziții publice SEAP. UTI este deschisă să comunice în mod constant cu comunitatea și cu media, iar transparența este una dintre valorile fundamentale ale companiei. Prin urmare, vă transmitem punctul nostru de vedere referitor la subiectul SEAP.

Aplicația SEAP a fost dezvoltată în conformitate cu legislația națională în vigoare, cu scopul de a permite participanților la procesul de achiziție publică (autorități contractante și ofertanți) derularea activităților specifice, cât și asigurarea de informații publice pentru toți cei interesați. Dezvoltarea SEAP, realizată de UTI, a avut la bază cerințe tehnice detaliate puse la dispoziție de Agenția pentru Agenda Digitală a României, acceptanța fiecărei funcționalități dezvoltate realizându-se pe baza acestor specificații, în procesul de acceptanță fiind implicată și o terță parte care a certificat respectarea de către dezvoltator a cerințelor funcționale și de securitate implementate.

De altfel, Agenția pentru Agenda Digitală a României, în calitate de operator al sistemului informatic, este persoana de drept public care asigură suportul tehnic în vederea aplicării prin mijloace electronice a procedurilor de atribuire, stabilind în acest sens cadrul de operare specific în conformitate cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice.

Structurarea datelor în SEAP pornește de la cerințele exprese ale interoperabilității sistemelor naționale de achiziții publice la nivelul Uniunii Europene prin sistemul TED, sistem în care sunt publicate și toate achizițiile publice din România. Există 19 tipuri diferite de documente standardizate prin care se realizează comunicarea SEAP – TED, între care și formularul prin care se transmit corecțiile/eratele în cadrul procesului de achiziție publică. Aceste erate sunt generate de autoritățile contractante, nu sunt generate de SEAP. SEAP doar publică aceste informații către cei interesați, după avizarea acestora de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice. Prin urmare, un eventual număr mare de erate publicate nu sunt în niciun fel responsabilitatea UTI, ci a autorităților contractante.

Interfețele de interogare a aplicației au fost concepute pentru a permite utilizatorilor SEAP identificarea cât mai rapidă a procedurilor de achiziție de care sunt interesați, CPV-ul fiind doar unul dintre criteriile de selecție. O căutare simultană pe mai multe grupe CPV nu ar permite obținerea de rezultate relevante având în vedere că grupe CPV diferite înseamnă domenii diferite.

Menționăm, de asemenea, că SEAP nu a fost conceput ca un instrument de raportare care să ofere analize sau statistici asupra achizițiilor publice din România. Pentru a veni în sprijinul celor interesați să afle detalii despre achizițiile publice, datele din SEAP au fost puse la dispoziție prin servicii web. Astfel, se pot genera o serie de statistici din seturile de date de pe portalul http://data.gov.ro/dataset/achizitii-publice-2007-2014, date exportate periodic din SEAP. Alte tipuri de statistici care nu sunt standard și nu sunt predefinite în sistem sunt disponibile atât prin intermediul Agenției pentru Agenda Digitală, cât și prin portalul http://data.gov.ro/. Menționăm că datele de pe portalul http://data.gov.ro/ sunt disponibile publicului larg fără autentificare și fără o solicitare prealabilă către instituția care deține site-ul.

UTI nu are obligația să ofere suport tehnic celor interesați de accesarea serviciilor web, am realizat acest lucru pentru a veni în sprijinul celor care doresc să valorifice aceste date și să ofere o mai bună înțelegere a fenomenelor din domeniul achizițiilor publice.

Menționăm că nu avem acces la baza de date SEAP, nu controlăm și nu interferăm în niciun fel cu procesul de achiziție publică, singurul nostru interes fiind buna funcționare a acestui sistem informatic care, de la lansarea din 2004 până în prezent a funcționat fără întrerupere.

În ceea ce priveşte comentariile legate de activitatea Grupul UTI, am dori să subliniem că UTI nu a „primit” contracte cu statul din prisma calității sale de integrator al sistemului SEAP. În situația în care UTI participă în calitate de ofertant la licitațiile publice organizate prin intermediul SEAP, urmează aceiași pași ca orice alt ofertant și așteaptă rezultatul licitației comunicat de autoritatea contractantă. Unele participări sunt finalizate prin atribuirea contractului către UTI, altele nu. Prin urmare, referirile făcute de dumneavoastră că UTI este avantajat, prin SEAP, în procesul de licitații publice sunt simple speculații.

De altfel, UTI nu a ascuns niciodată că a încheiat contracte cu instituţiile statului şi considerăm că aceste contracte au fost atribuite prin prisma competenţelor pe care companiile membre ale grupului UTI le deţin. Afacerile companiilor membre UTI au fost şi sunt întotdeauna transparente, legale și, tocmai pentru că integritatea este una dintre valorile sale fundamentale, UTI a făcut publice, în ultimii 5 ani, toate rezultatele financiar-contabile, fără să aibă această obligație.

Considerăm așadar că ați dezinformat publicul şi ați vehiculat informaţii neverificate și nedocumentate. Aveați obligaţia, conform codului deontologic al jurnaliştilor, de a vă exprima opiniile pe o bază factuală, după ce ați verificat informaţiile în sensul corectitudinii datelor.

Din aceste motive solicităm să faceţi o revenire la articolul menţionat în care să precizaţi toate aspectele clarificate mai sus.

In ceea ce ne privește, pentru o corectă informare a opiniei publice, suntem deschiși să răspundem solicitărilor media privind afacerile grupului UTI, bine înțeles în condițiile în care cele spuse de noi se vor regăsi în articolele dumnevoastră.