Presă
28.10.2015

Tiberiu Urdăreanu, președintele UTI, la ZF Live: Bazele de date administrate de instituțiile publice trebuie să fie interoperabile

Tiberiu Urdăreanu, Președinte UTI, a acordat un interviu la ZF Live despre etapele pe care le-a parcurs UTI în cei 25 de ani de activitate, atuurile care mențin compania în top, proiectele dezvoltate care au un impact major în îmbunățățirea calității vieții comunităților. Vă invităm să citiți rezumatul interviului, publicat în Ziarul Finaciar, ediția din 28 octombrie 2015.

“Un punct forte pe care a mizat Urdăreanu a fost legătura puternică dintre toate companiile aflate sub umbrela grupului, care i-a ajutat să crească și să se mențină în piață. “Între activitățile întreprinse de companiile noastre există o sinergie foarte puternică”.

Bazele de date administrate de instituțiile publice trebuie să fie interoperabile

Grupul construit de Tiberiu Urdareanu are afaceri de 130 mil. Euro si peste 2.000 de angajati.

Grupul UTI are aproximativ 2.000 de angajati, iar media cifrei de afaceri din ultimii 5 ani este de 125 de milioane de euro, dintre care 35 de milioane se duc anual la stat prin taxe si impozite, 20 milioane de euro reprezinta salariile persoanelor care lucreaza la firma si dividende de 2,3 milioane de euro.

Din 130 de milioane de euro in acest an, 65 de milioane provin din domeniul sistemelor tehnologice, 60 de milioane din instalatii pentru constructii, iar restul din activitatile de exploatare si de operare a infrastructurii de fibra optica din Bucuresti. „Profitabilitatea este de doua cifre“, a spus la ZF Live Tiberiu Urdareanu, presedintele UTI.

Companiile care fac parte din UTI sunt din domeniul tehnologiei avansate si al infrastructurii si au aparut treptat imediat dupa infiintarea firmei.

“Primul lucru pe care l-am vandut a fost un laptop catre un cadru universitar, pe data de 5 octombrie 1990”.

Un punct forte pe care a mizat Urdareanu a fost legatura puternica dintre toate companiile aflate sub umbrela grupului, care i-a ajutat sa creasca si sa se mentina in piata. “Intre activitatile intreprinse de companiile noastre exista o sinergie foarte puternica”.

Una dintre deciziile strategice care l-au ajutat pe Urdareanu sa extinda afacerea a fost aceea de a implementa o politica de cercetare-dezvoltare, de a structura businessul in entitati independente si de a dezvolta segmentul sigurantei fizice si informatice. „Primul motor de crestere pe care l-am avut in UTI a fost acela de a dezvolta sisteme, aplicatii si solutii pe care sa le vindem atat in Romania, cat si in strainatate“.

In anul 2005, grupul de firme a atras un fond de investitii care sa le permita companiilor din cadrul UTI sa de dezvolte intr-un mod accelerat. “Planul initial facut inainte de criza nu mai putea fi implementat si am renuntat la el. Abordarea de acum este mai putin agresiva, ne duce spre o dezvoltare mai putin accelerata, dar mai sanatoasa”.

In momentul de fata, grupul UTI este prezent si in Bulgaria, Polonia, Italia, Azerbaidjan, iar Urdareanu vrea sa duca afacerea si in Albania. “Acum avem proiecte de nisa implementate in 14 tari, iar acest pas face parte din strategia de extindere la nivel international, iar urmatoarea mutare este aceea de a intra si in alte regiuni”.

UTI a implementat primul sistem de management al traficului inteligent in Polonia, iar in prezent lucreaza la acest sistem in orasele Sofia si Burgas din Bulgaria. “Proiectul pentru managementul traficului este doar unul dintre medicamentele pentru boala traficului si nu se poate rezolva doar prin acest mijloc, parcarile si trasportul alternativ sau intermodal pot ajuta si ele. Proiectul nostru poate imbunatati cu maximum 20% traficul, iar dupa implementare se va vedea un progres de 18%”. Cu toate acestea, sistemul de management al traficului a iesit din garantie si statul nu s-a ocupat de mentenanta si repararea acestuia. Tiberiu Urdareanu sustine faptul ca autoritatile locale nu sunt pregatite sa gestioneze programele tehnologice si nu reusesc sa gestioneze sistemele respective.

Printre proiectele initiate de UTI au fost si dosarul electronic de sanatate, sistemul de plata a rovignetei si sistemul electronic de achizitii publice SEAP pentru licitatii.

Instalatiile electromecanice de pe magistrala M5 din Drumul Taberei, Terminalul 3 din Aeroportul Iasi sau aeroporturile din Bacau si Satu Mare sunt cateva dintre contractele pe care le-a semnat UTI.

Zonele de crestere pe care se axeaza compania sunt in domeniul sanatatii, al energiei eficiente si al educatiei. “Dezvoltam o serie de produse pentru un sistem de invatamant mobil si interactiv”.

Reteta pe care a mizat proprietarul grupului UTI a fost aceea ca a pus oamenii in valoare. “Totul s-a facut cu oameni”.

In ceea ce priveste dezvoltarea din domeniul IT, Urdareanu spune ca ar vedea trecerea de la o dezvoltare intensiva la una mai calitativa. “In Romania, multa birocratie poate fi eliminata prin transparenta sistemelor informatice, iar interoperabilitatea bazelor de date este o chestiune majora care trebuie rezolvata”, a spus Urdareanu pentru ZF Live.

Descarcă articolul (pdf)