21.12.2020

UTI Grup prezentă în analiza pieței de construcții din România, sector în care compania este un jucător puternic

Revista Agenda Construcțiilor a publicat Analiza Pieței de construcții în anul 2020, un an marcat de pandemia COVID 19. Cu toate acestea, industria de construcții a României a continuat să fie printre cele mai performante din Europa.

UTI Grup, una dintre cele mai importante companii care activează pe această piață și furnizează o gamă completă de soluții și servicii specializate, este prezentă în analiza realizată de Agenda Construcțiilor printr-o declarație a lui Nicolae Ivan, Director general al companiei, care sumarizează reușitele anilor trecuți și punctează planurile pentru anul 2021.

„Grupul de firme UTI a aniversat, pe 5 octombrie, 30 de ani de activitate, perioadă în care a creat un brand puternic intern și internațional. De la prima tranzacție comercială, care a constat în vânzarea unui laptop, pe 5 octombrie 1990, am ajuns, acum, la o prezență activă în mai toate etapele și segmentele vieții cetățenilor. Din octombrie 1990, momentul înființării primei asociații familiale cu scop lucrativ, grupul de firme UTI s-a dezvoltat constant și și-a diversificat permanent activitatea prin înființarea de noi linii de business: securitate fizică și IT&C, soluții inteligente de transport, eGoverment, IoT (Internet of Things), facility management, instalații aeroportuare și portuare, sisteme de apărare, soluții de instalații tehnice pentru infrastructuri critice și civile, soluții de securitate cibernetică și de protecție a datelor.

Pentru a construi o organizație solidă și recunoscută în piață pentru competentele și expertiza sa, așa cum este UTI, de foarte multe ori ne-am asumat riscuri, am propus soluții inovatoare sau am ales să investim resurse proprii în proiecte vitale pentru comunități. Exemple în acest sens sunt: NETCITY – Infrastructura de fibră optică a municipiului București – concesiune în care am investit 35 milioane de euro, construcția Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, în care am investit aproximativ 10 milioane de euro, realizarea sistemului de securitate perimetrală a Portului Constanța, care a implicat o investiție de 16 milioane de euro și multe altele. De asemenea, am realizat acțiuni de pionierat: am implementat primele sisteme inteligente de management al traficului din România, furnizăm soluții de securitate cibernetică și de semnare electronică a documentelor, am securizat porturi, dar și cele mai importante aeroporturi naționale, am realizat primele centre de management al situațiilor de urgență și multe altele.

În 2020, în pofida pandemiei, companiile din grup au înregistrat creșteri semnificative și au semnat contracte în valoare de peste 93 milioane de euro.

Aproape 60% dintre contractele semnate în acest an au ca obiect oferirea de servicii de facility management și livrarea de echipamente de scanare cu raze X pentru aeroporturi. Urmează, cu o pondere egală, de câte 15%, contracte în care societățile membre UTI realizează lucrări de construcții și implementează sisteme inteligente de management al traficului, pornind de la concepte software dezvoltate intern sau customizate de echipa noastră de specialiști, precum și sisteme complexe de securitate fizică și de supraveghere video. Lista este completată de proiecte în cadrul cărora grupul livrează servicii de încredere eIDAS, precum și servicii de arhivare electronică, de securizare a datelor și de identitate digitală.

În domeniul instalațiilor și construcțiilor, în anul în care aniversăm 30 de ani, am finalizat două dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România ultimilor 30 de ani: modernizarea ecluzelor de pe calea de navigație Canalul Dunăre – Marea Neagră și echiparea cu instalații de ultimă generație a magistralei Râul Doamnei – Eroilor a metroului bucureștean, am demarat alte proiecte importante precum construcția spitalului municipal Sinaia și am continuat 2 proiecte importante în domeniul aeroportuar: reabilitarea Aeroportului Băneasa și construcția aeroportului Brașov-Ghimbav.

Pentru următorii ani, avem planuri la fel de ambițioase, respectiv dezvoltarea de proiecte care să răspundă nevoilor oamenilor, corporațiilor și instituțiilor”.

Vezi analiza realizată de Agenda Construcțiilor