Presă
20.09.2005

COMUNICAT DE PRESÃ referitor la încheierea și derularea Contractului de prestări servicii între CN APM S.A. Constanța și S.C. UTI Italy S.R.L

COMUNICAT DE PRESÃ referitor la încheierea și derularea Contractului de prestări servicii între CN APM S.A. Constanța și S.C. UTI Italy S.R.L., având ca obiect: “Sistem de securitate perimetral și servicii asociate”.

Urmare a prezentărilor deformate si tendențioase apărute în unele publicații, referitoare la contractul de achiziție semnat între CN APM S.A. Constanța și S.C. UTI Italy S.R.L. considerăm că este pe cale să se producă o dezinformare a autorităților și opiniei publice asupra scopului și naturii acestuia.

Contractul a fost atribuit prin licitație publică deschisă organizată în temeiul prevederilor OUG nr. 60/2001, modificată și aprobată prin Legea nr. 212/2002 și a Ordinului MF/MLPTL nr.1013/2001, respectându-se procedura legală. Astfel, documentația de licitație a fost aprobată de Consiliul de Administrație al CN APM S.A. prin Hotărârea nr. 35/19.07.2004, avizul MTCT nr. 3447/02.09.2004. Documentația de licitație a fost întocmită în baza Proiectului realizat de R.A. RASIROM București și aprobat de Consiliul Tehnico-Economic al CN APM S.A. în 29.04.2004, Consiliul Tehnico-Economic al MTCT cu avizul nr. 53/58 din 05.07.2004 și Consiliul Tehnico-Economic al Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice cu avizul nr. 91 din 07.07.2004.

Documentația de licitație a fost cumpărată de un număr de 41 de societăți comerciale din țară și străinătate, astfel: din România – 34 de firme, Israel – 2 firme, USA – 2 firme, Italia – 1 firmă, Germania – 1 firmă și Franța – 1 firmă. În final, au depus oferte 3 ofertanți: Prima-Mano-Mer Consortium – asociere fără personalitate juridică din Israel, MAGAL SECURITY SYSTEMS LTD. din Israel și UTI Italy (actualmente UTI International) din Italia.

Având în vedere că toți ofertanții (inclusiv UTI) au declarat subcontractanți sau au constituit consorții în vederea participării la licitație, iar documentația de licitație și prevederile legale în vigoare nu îngrădesc în nici un fel aceste participări comune pentru achiziția și realizarea obiectului unei licitații, prin asocierea mai multor tipuri de servicii, competiția nu a fost restricționata, așa cum s-a afirmat în presă, iar principiile liberei concurențe și tratamentului egal au fost respectate.

În opinia noastră, principalul factor care a făcut ca în final să existe numai trei ofertanți (oricum legea impune cel puțin doi) a fost dificultatea de a asigura finanțarea contractului solicitată de APM Constanța pentru o perioadă foarte lungă (20 de ani), în condițiile în care execuția efectivă a sistemului perimetral de securitate trebuie să se realizeze în primii doi ani de la primirea ordinului de începere a lucrărilor. Aceasta a fost o condiție favorabilă APMC, în sensul diminuării efortului financiar al acesteia, fiind, în același timp, dificil de îndeplinit atât de firme din România, cât și din străinătate.
O altă condiție favorabilă APMC, greu de rezolvat de către firmele care au cumpărat caietul de sarcini, în special de cele străine, este și obligația preluării personalului propriu al APMC, care execută serviciile de telecomunicații și pază, în condiții nenegociabile. Astfel, UTI a preluat peste 80 de angajați ai APM, cu contract de munca pe perioadă nedeterminată și cu obligația de a-i păstra până la ieșirea la pensie, indiferent de situația prin care trece firma, cu păstrarea, pe aceeași perioadă, a salariilor cel puțin la nivelul avut anterior la APM.

Criteriul de selecție aplicabil licitației a fost “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic” – metoda “cost-calitate”, care aplicată evaluării ofertelor depuse, a condus la adjudecarea licitației în favoarea ofertantului UTI. UTI a prezentat atât cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnic, cât și cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere financiar, respectiv 59.007.120 de Euro pentru perioada de valabilitate a contractului de 20 de ani, raportat la a doua ofertă de 129.537.840 de Euro. Aceste valori sunt plătibile, în rate lunare, pe întreaga durată de 20 de ani a contractului.

Datorită complexității obiectului proiectului, contractul final de achiziție, care a fost încheiat, se constituie din două secțiuni, denumite fiecare în parte contract, ambele rezultat al aceleași licitații. Valorile însumate ale acestora sunt de 59.007.120 de Euro – prețul licitat și adjudecat pentru perioada de valabilitate a contractului (20 de ani), la care s-a aplicat un discount, solicitat de beneficiar și acceptat de furnizor, în valoare de 1.000.000 de Euro, acordat pe parcursul derulării contractului. Prin urmare, nu a existat nici o suplimentare a valorii licitate, așa cum s-a afirmat, ci dimpotrivă, o reducere de 1 milion de Euro.

Obiectul achiziției și al contractului constă în prestarea a 5 categorii de servicii:

  • Lucrări de execuție a Sistemului de Securitate Perimetral
  • Servicii de mentenanță a Sistemului de Securitate Perimetral
  • Servicii de pază
  • Servicii informatice
  • Servicii de telecomunicații

Dintre serviciile care fac obiectul contractului, cele de pază și telecomunicații, constituie servicii executate și înainte de atribuirea contractului, de alți prestatori cu care APM Constanța încheiase contracte. Aceste servicii aveau deci corespondent în bugetul APMC, anterior organizării licitației. Remarcăm că prețul la care UTI prestează aceste servicii este mai mic decât cel practicat de prestatorii anteriori și, ca atare, acum cheltuielile pe care APMC le înregistrează sunt mai mici.

Sistemul de securitate perimetral împreună cu Serviciile de mentenanță și Serviciile informatice sunt aferente unor noi capitole de cheltuieli pentru APMC.
Pe lângă avantajele economice evidente, la serviciile care erau prestate și înainte de încheierea contractului cu UTI, demonstrate deja după primele șase luni de activitate, APM și-a diminuat numărul de salariați, păstrându-și însă fondul de salarii nediminuat și creându-și posibilitatea unor majorări salariale care altfel erau dificil de acordat.

Din punct de vedere al derulării contractului, pe toate componentele sale, UTI este în termen, conform cerințelor caietului de sarcini și clauzelor contractuale:

  • pentru servicii de pază, comunicații și IT, activitatea a început să se desfășoare din prima zi a contractului și angrenează un număr de aproximativ 300 de persoane. Cheltuielile aferente acestor servicii sunt mai mici decât cele înregistrate de către APMC, anterior semnării contractului cu UTI.
  • referitor la sistemul perimetral, conform contractului, durata de execuție este între 2 și 3 ani de la semnarea acestuia, raportat la momentul la care APM emite ordinul de începere a lucrărilor, prin acesta fiind obligată să pună la dispoziția UTI terenurile si spațiile unde urmează a se deschide șantierul. Fără acest ordin, prevăzut și de lege, nici un prestator nu poate să înceapă lucrările din proprie inițiativă.

La acest moment, UTI se află în faza de elaborare a documentației tehnice de execuție și a solicitat, în mai multe rânduri, în scris, Administrației Porturilor Maritime emiterea ordinului de începere a lucrărilor și aprobarea demarării lucrărilor de amenajare a Centrului de Comandă principal al sistemului.

Polemica inițiată în media asupra oportunității execuției unui sistem de securitate pentru autoritatea portuară din Constanța nu poate fi pusă în discuție, din moment ce există directive europene și reglementări internaționale clare în acest sens, în plus față de măsurile obligatorii care ar fi trebuit deja impuse tuturor operatorilor portuari.

Evidențiem că Ratingul unui port depinde și de condițiile de securitate pe care le oferă. În acest sens, nu trebuie scăpat din vedere faptul că Portul Constanța este declarat zonă liberă și, astfel, perimetrul acesteia face parte din frontiera României. Lipsa măsurilor de securitate la nivelul perimetrului portului implică asumarea unei responsabilități majore în neaplicarea reglementărilor europene și internaționale din domeniul maritim și al frontierei de stat.

Revenind la licitația organizată de APM și cunoscând implicațiile interne și internaționale ale necesității existenției acestui sistem de securitate, precum și costurile importante ale investiției și pentru a nu greva situația financiară a APMC, s-a impus prin documentația licitației o soluție de finanțare care transferă practic acest efort de la beneficiar la prestator.

Astfel, pe principiul “construiești în 2 ani, plătești în 20”, UTI va investi suma aferentă realizării sistemului perimetral pe parcursul celor 2-3 ani de execuție, iar APMC va plăti o rată lunară pe parcursul celor 20 de ani.

Valoarea aferentă investiției în sistemul perimetral, conform ofertei UTI, este oricum semnificativ mai mică decât orice altă ofertă care a fost prezentată și decât alte sisteme similare realizate în porturi de prestigiu din lume, aceasta neînsemnând un rabat asupra calității.

Pe baza celor prezentate anterior, considerăm că este lipsită de temei afirmația că acest contract încheiat cu UTI este defavorabil pentru APMC, din moment ce acesta s-a încheiat pe baza unei licitații publice câștigată la jumatate de preț față de următoarea firmă calificată. În plus, UTI a preluat efortul investițional pentru execuția sistemului perimetral, și practică prețuri mai mici pentru serviciile care se prestau și înainte (pază și comunicații), astfel încât costurile înregistrate de APM sunt acum, semnificativ mai mici decât înainte de intrarea în vigoare a contractului. Mai mult, veniturile APMC din încasările la punctele de control au crescut de peste trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut, rezultată și a calității serviciilor prestate de firma de pază – Cobra Security, lucru dovedit și de numărul mare de scrisori de mulțumire primite de aceasta de la instituții ale statului cu atribuții în domeniu pentru zona portuară.

Ceea ce nu s-a amintit niciodată până acum în presă este că APMC înregistrează venituri suplimentare din închirieri de spații și dotări către UTI pentru prestarea activității de comunicații, ale căror tarife sunt publice, fiind înscrise în Caietul de sarcini al licitației.

Cu surprindere am constatat că atât APMC, cât și alte instituții au facut multe afirmații despre acest contract și firma UTI, fără însă ca măcar odată să inițieze, în mod oficial, discuții de clarificare a aspectelor puse in discuție sau vehiculate în presă. Ținând însă cont de complexitatea problematicii, UTI își manifestă disponibilitatea de a discuta și lămuri orice problemă legată de derularea acestui contract.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați Departamentului de Imagine și Relații Publice, persoană de contact: Irina Grecu, tel. 20.12.319, e-mail: irina.grecu@uti.ro.

Cu stimă,
Director Imagine și Relații Publice
Lucia Urdăreanu