Presă
02.09.2009

Poziția Netcity Telecom referitoare la punctul de vedere exprimat de către Consiliul Concurenței și transmis Consiliului General al Municipiului București prin instituția prefectului

Netcity Telecom, în calitatea sa de concesionar al rețelei NetCity, acționează în baza principiilor de transparență, tratament egal și nediscriminare, principii fundamentale la care a aderat prin semnarea contractului de concesiune cu Municipalitatea. Netcity Telecom nu este un furnizor de servicii sau rețele de comunicații electronice, ci un operator de infrastructură asociată, administratorul unei infrastructuri de tubulatură sau de canalizație rezultată în urma unei construcții, care oferă tuturor celor interesați acces la această infrastructură, în baza principiilor mai sus menționate. Astfel, furnizorii de servicii sau rețele de comunicații electronice au posibilitatea de a-și instala în subteran propriile rețele de comunicații electronice.

Până în prezent, Netcity Telecom a dezvoltat și administrează o buclă funcțională în centrul capitalei, în zona Bd. Unirii – Bd. Decebal, Șos. Mihai Bravu, Calea Dudești și Bd Burebista. In aceasta zonă, furnizorii de servicii sau rețele de comunicații electronice și-au instalat propriile rețele de comunicații în canalizația Netcity, indiferent de tehnologia utilizată, fibre optice sau cabluri de cupru, aceasta zonă fiind prima din București care a căpătat un aspect civilizat, asemeni marilor capitale europene care au implementat proiecte similare cu mult timp înainte.

Netcity Telecom a primit cu surprindere punctul de vedere al Consiliului Concurenței, mai ales datorita faptului că, alături de partenerul nostru în implementarea proiectului, Primăria Municipiului București, ne-am manifestat public și deschis dorința de a colabora cu autoritățile statului român și cu cele europene, prin a furniza toate elementele și informațiile relevante pentru a crea un cadru propice dezvoltării unui astfel de proiect, pe care îl considerăm de pionierat în România, dar care a devenit o practică curentă în multe state membre ale Uniunii Europene.

Referindu-ne la subiectele exprimate de către Consiliul Concurentei prin punctul său de vedere cu privire la posibilitatea afectării concurenței în sectorul comunicațiilor electronice ca urmare a aplicării Hotărârii 252/2008, respectiv 173/2009, din poziția de concesionar conferită de către Municipalitate în acest proiect, cât și prin prisma aplicării practice a acestor hotărâri, apreciem faptul că autorității în materie de competiție nu i-au fost cunoscute sau disponibile toate informațiile atunci când acest punct de vedere a fost exprimat. Ca urmare, dorim să aducem următoarele observații:

  • Cu privire la termenul considerat a fi prea scurt pentru ca un operator să își construiască o rețea în subteran precizăm următoarele: Consiliul General al Municipiului București, în temeiul legii și în interesul cetățenilor municipiului București a decis ca pe teritoriul Municipiului București domeniul public să nu mai fie afectat de rețele aeriene, precare și de natură a polua și urâți orașul, construcții aeriene ce au dat naștere unor accidente, soldate cu pagube materiale atât cetățenilor, cât și bunurilor publice. Decizia aceasta a fost luată în anul 2000 și făcea referire la zonele centrale, fiind extinsă în 2008 pentru toate zonele din București. Considerăm că data acestei decizii este, de fapt, cea de la care operatorii ar putea să își amplaseze rețele în subteran. Suplimentar, pentru că acesta este un proces îndelungat și a necesitat definirea unei faze tranzitorii, Municipalitatea a decis ca până la momentul în care alternativa creată de Municipalitate și pusă la dispoziția celor interesați va fi disponibilă să permită furnizorilor de servicii și rețele de comunicații electronice să folosească în continuare cablarea aeriană. Aceasta decizie este chiar întărită de HCGMB 173/2009. Precizăm că Municipalitatea a impus un termen limită numai acolo unde rețeaua Netcity există, termen de 120 de zile de când canalizația metropolitană devine operațională. Mai mult, Netcity anunță public începerea lucrărilor, iar lucrările durează în medie 60-90 zile, ceea ce conferă furnizorilor de servicii și rețele de comunicații electronice o vizibilitate de minim 180 de zile. Totuși această decizie cu privire la starea tranzitorie și la termenul limită nu îi limitează în vreun fel pe operatori să își îngroape, în orice moment, propria rețea. Un furnizor de servicii și rețele de comunicații electronice NU trebuie să aștepte ca Netcity să construiască într-o zonă, ci poate în orice moment să înceapă șă își construiască propria infrastructură. Dacă ținem seama și de faptul că Netcity urmează un plan de dezvoltare etapizat pe mai mulți ani, nu putem decât să constatăm că orice furnizor de servicii și rețele de comunicații electronice are la dispoziție timp suficient pentru a-și realiza o construcție proprie. Reamintim din experiența primei bucle: bucla a devenit operațională la 30.11.2008, cablurile s-au instalat progresiv în subteran până la 30.06.2009 (datorită faptului că vorbim de o curbă normală de învățare pentru toți cei implicați și pentru că Municipalitatea a adoptat cu întârziere normele de aplicare ale HCGMB 252, urmare a consultării pieței de telecom). La 31.07.2009 Municipalitatea a îndepărtat cablurile aeriene conform HCGMB 173/2009, fără a afecta clienții vreunuia dintre operatorii care sunt prezenți în zona buclei funcționale.
  • Cu privire la posibilitatea afectării liberei concurențe prin impunerea obligativității obținerii acordului din partea Primăriei Municipiului București de către proprietarii/administratorii de infrastructură sau rețele de comunicații electronice scutiți prin lege sau prin alte acte normative de la plata ocupării domeniului public, nu ne rămâne decât sa arătam că, în opinia noastră, acesta prevedere decurge din obligațiile legale ce ii revin Municipalității cu privire la administrarea domeniului public.
  • Cu privire la menținerea avizului obligatoriu al executantului proiectului Netcity către administratorii/proprietarii de infrastructura asociată pentru punerea la dispoziția terților a infrastructurilor pe care le dețin/operează și, respectiv, că acest fapt este de natură să genereze dezechilibru, dorim doar să aratăm că Netcity Telecom a emis 677 de avize, din care nici măcar unul nefavorabil sau negativ. Rolul acestui aviz este similar, poate chiar identic cu rolul avizelor eliberate de ApaNova, Distrigaz, Electrica. Adică acela de a proteja infrastructura construită. De exemplu: un proiect al unei terțe părți prevede îngroparea unei țevi la adâncimea de 70-80 cm, cu un traseu ce traversează un bulevard, si este prevăzut a se realiza prin săpătura mecanizată. Dacă proiectul nu este avizat de Netcity terța parte va săpa fără a lua măsurile de precauție necesare și va afla că la adâncimea de 70 cm a distrus infrastructura NetCity și, odată cu ea, rețelele a douăzeci de operatori.
  • In ceea ce privește opinia Consiliului Concurenței precum că administratorii sau proprietarii de infrastructuri asociate ar avea o limitare în alegerea oricărei rețele disponibile, trebuie să remarcăm o înțelegere greșită a terminologiei. Astfel, nu există nicio restricție din acest punct de vedere, iar administratorii sau proprietarii de rețele pot alege orice infrastructură asociată. Termenul de „canalizație proprie” desemneză atât canalizația aflată în proprietate, cât și cea asupra căreia aceștia au orice titlu de folosință legal valabil. Este inadmisibilă interpretarea conform căreia „canalizația proprie” se referă numai la cea aflată în proprietatea administratorilor sau proprietarilor de rețele de comunicații. Dacă un astfel de agent economic dobândește drept de folosință legal asupra unei infrastructuri asociate, prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege acesta se poate folosi de el fără niciun fel de restricție. Considerăm că această remarcă provine din interpretarea inadecvată a unor termeni, iar temerea Consiliului Concurenței nu este una temeinică și reală.
  • In ceea ce privește ultima observație asupra proiectului din partea Consiliului Concurenței prin care s-ar naște un tratament discriminatoriu pentru deținătorii de rețele care folosesc altă soluție tehnică decât fibra optică, prin costurile mari ce ar trebui suportate de acestea pentru a-și schimba tehnologia, întrucât Netcity nu accepta decât fibra-optică, trebuie sa arătam reala deschidere a companiei Netcity Telecom de a construi o infrastructura capabilă de a susține rețele de comunicații electronice, cu tehnologii din cele mai diverse. In prezent, în infrastructura Netcity au fost instalate și sunt operaționale și rețele de comunicații electronice ce utilizează cabluri de cupru alături de cele ce folosesc fibra optică.

In plan concret proiectul Netcity se realizează ca urmare a unei investiții exclusiv private, ce contribuie semnificativ la îmbunătățirea aspectului orașului și care aduce venituri Municipiului București.

Reiteram dorința Netcity Telecom de a contribui la îmbunătățirea comunicării privind diversele aspecte ale Proiectului, în relație cu autoritățile naționale și europene, cu competențe în domeniile ce vizează proiectul, pentru a evita prezenta situație în care informațiile de care dispun acestea sunt incomplete, trunchiate sau nu corespund realității.