Presă
17.09.2014
Poziţia UTI faţă de reportajul “Trafic blocat în jumătate de capitală”, difuzat de postul de televiziune B1TV în data de 16 septembrie 2014

Poziţia UTI faţă de reportajul “Trafic blocat în jumătate de capitală”, difuzat de postul de televiziune B1TV în data de 16 septembrie 2014

Cu privire la modul în care realizatorii reportajului “Trafic blocat în jumătate de capitală” au ales să facă referire la compania UTI facem următoarele precizări:

  • Contractul pentru implementarea sistemului de management al traficului a fost finalizat cu succes în februarie 2009. Din acel moment, sistemele implementate au devenit proprietatea Primăriei Municipiului București. UTI nu deține niciun echipament din cele integrate în acest sistem.
  • Responsabilitatea mentenanței și administrării acestui sistem este a PMB. Incidentele care survin în funcționarea acestui sistem și care se pot datora lucrărilor efectuate în zonă de alți prestatori de servicii, atacurilor rozătoarelor etc. trebuie remediate de către PMB. În prezent, între PMB și UTI nu există un contract de mentenanță și administrare a sistemului, din acest motiv reporterii au fost direcționați către Administrația Străzilor, instituția abilitată să vă răspundă în această situație.
  • Cât privește “contractele semnate pe bandă rulantă cu Primăria” de către UTI, acestea au fost atribuite în urma unor licitații publice deschise la care UTI Grup a participat prin prisma competențelor pe care le deține. Soluțiile oferite de UTI prin aceste contracte contribuie în mod decisiv la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor municipiului București, la transformarea capitalei într-un oraș inteligent și la alinirea acestuia cu alte capitale europene. De altfel, incidentul de astăzi, în urma căruia sistemul de management al traficului nu a funcționat timp de aproximativ 2 ore, demonstrează utilitatea acestui sistem care, în condiții normale de funcționare, asigură un trafic fluid.

În concluzie, considerăm că postul de televiziune mai sus menționat a dezinformat publicul şi a vehiculat informaţii neverificate și nedocumentate. Realizatorii reportajului în cauză aveau obligaţia, conform codului deontologic al jurnaliştilor, de a-şi exprima opiniile pe o bază factuală, după ce au verificat informaţiile în sensul corectitudinii datelor.