Presă
19.09.2014
UTI GRUP va construi cel mai modern patinoar din România

UTI GRUP va construi cel mai modern patinoar din România

UTI Grup, în asociere cu Astaldi Spa Italia, vor realiza proiectul de construcție și modernizare a patinoarului Mihai Flamaropol din capitală, care va deveni unul dintre cele mai moderne patinoare înscrise în circuitele sportive din Uniunea Europeană, dotat și echipat la cele mai înalte standarde de calitate.

Contractul a fost atribuit prin licitație publică organizată de Primăria Municipiului București la începutul lunii septembrie 2014, oferta depusă de UTI Grup-Astaldi clasându-se pe primul loc dintre cele trei oferte înscrise. Proiectul, a cărui valoare estimată este de aproximativ 100 de milioane RON (circa 22 de milioane EUR) va fi realizat în 36 luni (24 luni pentru lucrările de proiectare și execuție și 12 luni pentru serviciile tehnice de operare și mentenanță post finalizare).

Contractul presupune demolarea construcțiilor existente, proiectarea și execuția unui nou complex multifuncțional destinat competițiilor sportive pe gheață și a altor activități culturale și de agrement.

Construcția va avea o suprafață totală de 22 600 metri pătrați și va avea o capacitate de 3100 de locuri (dintre care 61 pentru persoane cu dizabilități) și peste 120 de locuri de parcare.

Din punct de vedere funcțional, clădirea va adăposti o arenă sportivă ultramodernă, destinată organizării competițiilor sportive pe gheață (patinaj artistic, patinaj viteză, hochei, curling) dar și a altor evenimente artistice de înalt nivel, o bază de antrenament destinată sportivilor, săli de evenimente si concerte, un patinoar adresat publicului amator, precum și un centru multifuncțional welness and spa, dotat cu săli de sport, bazine de înot, centru de escalada, skate parc și zone comerciale.

Designul arhitectural deosebit al clădirii îmbină funcționalitățile estetice cu cele practice. Construcția de formă trapezoidală, cu două laturi opuse egale va avea deschiderea către lac, pentru a beneficia din plin de peisajul natural al zonei. Corespondența între cele două zone funcționale ale complexului, arena și centrul welness and spa, se realizează prin intermediul unui atrium închis, care funcționează ca foaier pentru publicul spectator.

Un element de noutate arhitecturală pentru capitală îl reprezintă acoperișul clădirii, acoperit cu iarbă, accesibil publicului. Asemenea Operei din Oslo, acoperișul patinoarului Mihai Flamaropol va putea fi utilizat ca zonă de promenadă sau ca spațiu dedicat diverselor activități în aer liber, atât vara cât și iarna.

Pentru funcționarea complexului vor fi instalate sisteme și echipamente care vor asigura un consum optimizat de energie, în scopul reducerii costurilor și al emisiilor poluante.

Implementarea acestui proiect va contribui la creșterea potențialul turistic al capitalei, prin posibilitatea organizării de evenimente și competiții de talie internațională, precum și la creșterea calității vieții cetățenilor, care vor beneficia de unul dintre cele mai moderne centre sportive din Europa.