Presă
11.03.2016

Punct de vedere referitor la funcționarea parțială a sistemului de management al traficului din București

În prezent, funcţionează 106 intersecţii dintre cele 174 introduse în sistemul de management adaptiv al traficului. Pentru restul de 67 de intersecții sunt necesare lucrări de reparații a infrastructurii de comunicații prin fibră optică, distrusă de lucrările edilitare.

Sistemul de management al traficului din București a funcționat foarte bine în cei 5 ani de garanție prevăzuți în contractul inițial încheiat între UTI Grup și Primăria Municipiului București (PMB) și încă 1 an cât UTI a prestat în mod gratuit activitatea de mentenanță. Măsurătorile de trafic realizate au confirmat că traficul a fost îmbunătățit cu 18%, rezultat optim pentru un astfel de sistem. Asta înseamnă că prin intersecțiile incluse în proiect au trecut cu 18% mai multe vehicule decât înainte de implementarea sistemului.

În luna decembrie 2014, între PMB și UTI a fost semnat un contract cadru care constă în prestarea de activități de service și întreținere după cum urmează:

  • Pentru intersecțiile care nu funcționează în sistem centralizat (258 de intersecții din București sunt dotate cu sisteme de semaforizare vechi și nu sunt incluse în sistemul management adaptiv al traficului) doar intervenții la automatele de dirijare a traficului. Service-ul și întreținerea pentru semafoare, cabluri, stâlpi și alte echipamente ale instalațiilor de semaforizare NU sunt în sarcina UTI.
  • Pentru intersecțiile care funcționează în sistem adaptiv centralizat: intervenții la automatele de dirijare a traficului, camere video și echipamente de comunicații. Service-ul și întreținerea pentru semafoare, cabluri, stâlpi și alte echipamente ale instalațiilor de semaforizare NU sunt în sarcina UTI.

Acest contract trebuie să fie însoțit de contracte subsecvente prin care Administrația Străzilor lansează comenzi de execuție a lucrărilor de către UTI. Astfel, conform contractului, Prestatorul nu poate să facă nicio reparație până nu i se semnalează defecțiunea ce se dorește remediată, face un audit tehnic al sistemului și un deviz al reparației, devizul este acceptat de PMB și, în final, PMB dă comandă fermă de reparație. S-a dovedit că acest ciclu poate să dureze câteva luni de zile.

Deși acest contract există din luna decembrie 2014, UTI a primit primul contract subsecvent, valabil pentru o perioadă de 3 luni abia în luna aprilie 2015, obiectul acestuia fiind prestarea de lucrări de întreținere (fără lucrări de reparație a instalațiilor și echipamentelor defecte).

După alte 3 luni (iulie-octombrie 2015) în care nu au existat comenzi de întreținere și reparație a sistemului, iar bucureștenii au experimentat din plin disconfortul creat de un sistem de management al traficului negestionat, a fost semnat un nou contract subsecvent de întreținere în data de 10 octombrie 2015, odată cu schimbarea managementului Administrației Străzilor din București. Tot atunci a fost semnat și primul contract subsecvent care are ca obiect prestarea de servicii de reparații ale sistemului de supraveghere video și ale buclelor de comunicații în zona Piața Victoriei-Piața Unirii.

În luna decembrie 2015, a fost semnat un alt contract subsecvent de reparații a fibrei optice aferentă sistemului de semaforizare și a unui număr de detectori de trafic în zona Unirii-Universitate, care a expirat în luna februarie 2016.

În prezent, nu este în vigoare niciun contract subsecvent.

Un sistem de management al traficului adaptiv, care presupune multă tehnologie integrată, nu poate funcționa la parametri optimi, care să permită o îmbunătățire a valorilor de trafic de 15-18%, fără un program constant de mentenanță. Pentru un astfel de sistem există două modalități de a organiza mentenanța:

  • modul “garanție totală”, specific instalațiilor și sistemelor critice care trebuie să funcționeze 7/7,24/24
  • modul “contract cadru și intervenție la comandă” specific instalațiilor mai puțin importante a căror funcționare poate să fie întreruptă o perioadă fără efecte importante

Contractul semnat între PMB și UTI intră în cea de-a doua categorie – contract cadru si intervenție la comandă – specific sistemelor care nu sunt critice pentru comunitate și nu unui sistem vital pentru mobilitatea și siguranța locuitorilor municipiului București. Ideea de contract cadru presupune o listă de prețuri fixe pentru operațiunile de mentenanță pe baza căreia, PMB poate, fără a fi obligată, să semneze contracte subsecvente. Situația reală a arătat că PMB a semnat 2 contracte subsecvente de reparații a defecțiunilor constatate doar pentru o parte dintre subsistemele componente și 2 contracte subsecvente de întreținere, în ciuda numeroaselor adrese de constatare a defecțiunilor sistemului pe care UTI le-a trimis către autorități.
Dacă UTI ar primi o comandă din partea PMB, se estimează un timp de maxim 4 luni de la data semnării unui contract subsecvent de reparații pentru remedierea problemelor de infrastructură și restabilirea funcționării în regim adaptiv centralizat a tuturor celor 176 de intersecții incluse în sistemul integrat de management al traficului.

Prin prisma experienței și competențelor în dezvoltarea de proiecte de management de trafic, UTI a înaintat PMB câteva propuneri care ar putea îmbunătăți traficul din București pe termen lung:

  • Transformarea contractului cadru de mentenanță într-un contract de garanție totală, specific sistemelor critice
  • Includerea sistemului de management al traficului (BTMS) în lista utilităților publice, așa cum sunt distribuția electrică și iluminatul public, distribuția de apă și gaze, rețeaua Netcity. Aceasta ar preveni distrugerea instalațiilor incluse în sistemul de management al traficului în zonele în care se fac lucrări edilitare, pentru că eliberarea autorizațiilor de construcție ar fi condiționată și de acordul BTMS.
  • Extinderea sistemului de trafic adaptiv la cel puțin 300 de intersecții și ulterior la toate cele 434 de intersecții existente in București

Orice decizie legată de acest sistem (reparație, întreținere, oprire, extindere) nu poate fi luată decât de către Primăria Municipiului București prin Administrația Străzilor, sistemul fiind proprietatea PMB. Însă, un lucru este cert: fără un plan coerent și continuu de mentenanță, reparație și modernizare a sistemului, acesta nu va funcționa la parametri optimi.

Sistemul de management al traficului implementat în București, similar ca funcționare cu sistemele implementate în alte orașe importante din Europa (Berlin, Viena, Roma, Stockholm sau Praga), are la bază principiul integrării tehnologiilor de măsurare, control și optimizare a traficului în infrastructura rutieră existentă și, după darea în funcțiune în anul 2008, a contribuit la îmbunătățirea traficului cu 18%.

Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați la telefon 021.20.12.319, email: dcc@uti.eu.com