Presă
02.07.2014
Șansele egale pe piața muncii pentru grupurile vulnerabile sunt facilitate de fondurile europene în regiunea București Ilfov, Vest, Centru, Nord-Vest

Șansele egale pe piața muncii pentru grupurile vulnerabile sunt facilitate de fondurile europene în regiunea București Ilfov, Vest, Centru, Nord-Vest

UTI Grup anunță lansarea, în data de 3 iulie 2014, a proiectului POSDRU/165/6.2/S/141145 – Centru multiregional de calificare în meserii pentru grupuri vulnerabile.

Proiectul vizează dezvoltarea capacităților și abilităților tinerilor și adulților, aparținând grupurilor vulnerabile din regiunea București-Ilfov, Vest, Centru, Nord-Vest, în vederea creșterii șanselor de integrare pe piața muncii a acestora și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6, Domeniul major de intervenție 6.2 “Îmbunătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”.

Proiectul are drept scop eliminarea practicilor discriminatorii bazate pe criterii de gen, origine etnică, dizabilități, vârsta și contribuie într-o manieră activă la crearea condițiilor optime pentru accesul egal pe piața muncii a persoanele din grupul țintă. Grupul țintă acoperă 4 regiuni de dezvoltare și este compus din 882 de persoane, dintre care 744 de persoane vor participa la cursuri, în timp de 620 dintre aceste vor obține diploma de calificare. Persoanele vulnerabile din grupul țintă sunt persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, persoane care au părăsit sistemul instituțional de protecție a copilului, familii cu mai mult de 2 copii, tineri șomeri, studenți, persoane afectate de boli ocupaționale.

Responsabilitățile partenerilor care vor contribui la realizarea proiectului:

  • UTI GRUP SA – asigură managementul de proiect, organizează activitatea de informare și publicitate, furnizează servicii de formare profesională pentru persoanele din grupul țintă și realizează studii și expertize care vizează evaluarea impactului și eficacității măsurilor și intervențiilor suport oferite persoanelor supuse riscului de excluziune socială.
  • PRIMĂRIA SNAGOV – participă la stabilirea regulilor și metodelor aplicate de-a lungul dezvoltării proiectului, la identificarea și atragerea grupului țintă, la ședințele de lucru, la realizarea evaluării proiectului, precum și la reabilitarea și modernizarea clădirii centru de formare profesională. Realizează rapoarte de stare pentru activitățile de care răspunde.
  • GENIUS HUB S.R.L. – contribuie la managementul de proiect, furnizează servicii de informare și consiliere profesională, cât și servicii de formare profesională în cinci meserii adresate persoanelor din grupul țintă.
  • CIVIL CONSULT S.R.L. – contribuie la managementul de proiect, realizează activitatea de reabilitare și modernizare a clădirii centru de formare profesională, furnizează servicii de formare profesională pentru persoanele din grupul țintă și promovarea unei campanii pentru un stil de viață sănătos.

Proiectul are drept obiective principale:

  • Dezvoltarea de noi competențe și abilitați pentru un număr de 774 de persoane prin participarea la cursuri de calificarea în diverse meserii (bucătar, ospatari și barmani, manichiurist și pedichiurist, frizer, camerist, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, tâmplar manual, lucrător în structuri pentru construcții, peisajist-floricultor)
  • Aplicarea principiilor de egalitate de șanse și de gen la nivel local prin realizarea unor studii și expertize pentru combaterea stereotipurilor de gen, de discriminare pe motive de vârstă, de statut social, de dizabilitate
  • Creșterea conștientizării referitoare la abordarea egalității de gen/de șanse prin promovarea formelor alternative de ocupare adaptate la nevoile persoanelor vulnerabile – munca la distanță, munca prin Internet, ocupare cu norma redusă
  • Creșterea gradului de conștientizare și de promovare asupra necesității unui stil de viață sănătos pentru prevenirea riscului îmbolnăvirii

“Persoanele devin vulnerabile când nu sunt ajutate să se integreze în societate, iar scopul acestui proiect este de a oferi șanse egale persoanelor vulnerabile. Prin participarea la cursuri de formare profesională, aceste persoane vor avea posibilitatea de a contribui în mod activ la propria lor integrare, dar și la bunăstarea comună, prin respectarea și promovarea drepturilor tuturor”, a declarat Bogdan Maxim, Managerul proiectului.

Pe lângă componenta educațională, proiectul își propune să realizeze și o campanie de informare și conștientizare cu privire la existența stereotipurilor pe piața muncii. Proiectul se va derula pe o durată de 18 luni, până în luna decembrie 2015, și are o valoare totală de 10.646.754,00 lei, din care 10.114.416,30 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă.

Persoană de contact: Bogdan Maxim, Manager Proiect
Tel. 021.201.23.19, e-mail: bogdan.maxim@uti.eu.com