Presă
25.04.2016

Următoarea întâlnire a proiectului de cercetare ReCRED va avea loc la București

certSIGN va găzdui următoarea întâlnire a consorțiului care dezvoltă proiectul ReCRED, în perioada 9-10 mai 2016, la București. La un an de la debut, proiectul a înregistrat progrese semnificative, întâlnirea de la București fiind un bun prilej de a evidenția rezultatele obținute.

ReCRED (Real-world Identities to Privacy-preserving and Attribute-based CREDentials) este un proiect de cercetare al cărui scop final este renunțarea la parole și îmbunătățirea securității utilizatorului care navighează pe Internet, prin utilizarea telefonului mobil ca instrument de autorizare și autentificare. Proiectul este finanțat prin Programul Cadru Orizont 2020, Axa Digital Security: Cybersecurity, Privacy and Trust – Topic: Access Control.

Proiectul reunește profeșioniști în domeniul securității informatice, reprezentând atât mediul universitar – Universitatea din Pireu, Universitatea Tehnică din Cipru, Consorțiul Internațional pentru Telecomunicații din Roma, Universitatea Carlos III si Intitutul IMdea din Madrid, cât și industria : certSIGN (România), Exus (Marea Britanie), ISIC, Upcom (Belgia), Telefonica (Spania), Verizon (Olanda), Wedia (Grecia), precum și o firmă de avocatură: Backer Mckenzie.

Strategia de dezvoltare a proiectului ReCRED include 2 direcții complementare: extinderea tipului de acces de la acces local la acces online și flexibilitatea și evoluția tehnicilor de control al accesului și autentificare de la cele tradiționale la protocoale emergente de autentificare și autorizare, precum și la controlul accesului pe bază de atribute criptografice.

Odată cu creșterea valorii tranzacțiilor din comerțul electronic la peste 1.000 miliarde de dolari pe an și dezvoltarea recentă a conceptului de Internet of Things, identificarea și controlul accesului pe Internet bazat pe paradigma nume utilizator/parolă nu mai sunt suficient de sigure, iar necesitatea unor mecanisme fiabile și ușor de utilizat de autentificare și autorizare este mai presantă ca niciodată.

Un proiect de cercetare cu beneficii semnificative pentru utilizatorul final

Un proiect inovativ, ReCRED va evalua impactul tehnologiilor dezvoltate asupra utilizatorului final și va identifica strategii adecvate pentru a promova tehnologiile rezultate în urma activității de cercetare către utilizatorii finali.