Presă
20.06.2007

“Baietii destepti” din Port fug de un sistem de securizare performant – un articol apărut în Replica de Constanța, 20 iunie 2007

Portul Constanta are cel mai bun sistem de securitate din toate porturile de la Marea Neagra, depasind chiar obiective cu renume din Europa prin faptul ca a inceput o implementare in forta a standardelor de securitate impuse de Uniunea Europeana pentru toate porturile sale. Aceasta a fost una din concluziile unei inspectii efectuate in perioada 11-14 iunie de o delegatie a Comisiei Europene, in paralel cu o comisie EMSA (Agentia Europeana pentru Siguranta Maritima), agentie descentralizata a UE. Cele doua comisii au vizat verificarea masurilor de securitate aplicate de porturile maritime romanesti, in conditiile in care Romania se obligase sa inceapa implementarea normelor UE inca din 1 iunie 2006. In Romania insa, marile proiecte raman deseori la stadiul de bune intentii. Asa se intampla si in Portul Constanta, care, desi are per ansamblu un grad de securitate foarte ridicat (prin gardul senzitiv perimetral, controlul accesului si sistemele video de inalta tehnologie, asigurate de UTI), intarzie nejustificat de mult realizarea unui sistem de securitate centralizat. Asta ca sa nu mai amintim o situatie incredibila: nici unul dintre celelalte porturi maritime romanesti (Mangalia, Midia, Galati etc) nu indeplinesc absolut nici o norma europeana de securitate portuara. Practic, aceste porturi nici nu exista pentru Uniunea Europeana.

Potrivit specialistilor, in Portul Constanta nu exista o unitate centrala care sa stocheze toate datele referitoare la securitatea portuara. Fiecare operator face cam dupa cum il taie capul, iar sub camerele video vechi, instalate de ochii lumii, se fura in continuare vapoare de fier vechi si cereale, fara a mai pomeni de traficul de droguri. Un sistem centralizat, care sa adune toate datele despre iesirile si intrarile in port, identitatea tuturor celor care opereaza la un moment dat in dane, sistem supravegheat in permanenta de un ofiter de securitate, ar falimenta o pleiada intreaga de evazionisti si traficanti si ar maximiza profitul portului. Deocamdata, securitatea portuara se asigura mai mult pe ochi frumosi, pentru ca firma care asigura accesul nu face fata de una singura, nimeni nu stie cat fier vechi sau cereale se opereaza „pe bune” si poate doar un filaj al serviciilor secrete ar putea arata traseul unui camion care intra in port. De altfel, inspectorii europeni au constatat ca doar la nivelul securitatii perimetrale nu sunt intampinate probleme. La toate acestea se adauga si incidentele portuare, care ar fi putut fi evitate foarte simplu daca exista un astfel de sistem centralizat. Concret, in cel mai pur spirit romanesc, operatorii portuari isi asigura propria securitate, cu sisteme electronice de ultima generatie sau cu paznici si caini care dorm molesiti la umbra, dupa posibilitati. Si cam asta ar fi totul. Toate aceste sisteme nu sunt interconectate, iar informatiile se pierd pur si simplu, pentru ca nu exista un dispecerat central, care sa le adune pentru realizarea unui sistem de securitate centralizat, prin care sa se stie in orice moment absolut tot ce se intampla in port. Acest lucru ar fi destul de simplu de realizat, iar de punerea sa in aplicare depinde, fara nici o exagerare, viitorul portului. Si asta pentru ca exista un adevarat cerc vicios: cresterea sigurantei duce la cresterea ratingului de port, ceea ce conduce, automat, la cresterea traficului. Invers, intarzierile in aplicarea unui sistem centralizat de securitate al portului presupune riscuri foarte serioase pentru traficul portuar, actualii beneficiari ai serviciilor oferite de APC avand tendinta de a apela la porturi mai sigure. Concluzia specialistilor si nu numai e simpla si cat se poate de dura: operatorii portuari si autoritatile nu vor securizare performanta, pentru ca nu ar mai putea sa fure. Marea lor problema este insa ca UE mai inchidea poate ochii la gainariile Romaniei atunci cand ne aflam in afara spatiului comunitar, la adapostul lehamitei balcanice.

Portul Constanta, singurul din lume care nu are un ofiter de securitate

Acum, Portul Constanta este portul Uniunii Europene si frontiera estica a comunitatii. Chestiuni precum securitatea nu mai pot fi lasate la bunul plac al afaceristilor din port sau al guvernantilor care se ocupau, pana nu demult, de protectia acestora. Tocmai de aceea, oficialii Comisiei Europene si a EMSA au laudat acolo unde era cazul (sistemul de securitate asigurat de UTI a primit calificative maxime), dar au cerut romanilor sa duca lucrurile pana la capat. Reprezentantii forurilor europene vor reveni peste sase luni, timp in care operatorii, Administratia Porturilor Maritime si guvernantii vor trebui macar sa-si arate bunele intentii si sa demareze, de comun acord, realizarea unui dispecerat central, aflat in subordinea APC. In plus, Portul Constanta are nevoie de un plan de securitate integrat si de un ofiter de securitate, care sa coordoneze un sistem centralizat. Precizam aici ca Portul Constanta este singurul din lume in care nu exista un astfel de ofiter de securitate. Rolul acestuia este atat de important, incat are dreptul sa demita directorii portului, cu aprobarea Ministerului Transporturilor, daca acestia incalca normele de securitate.

Operatorii portuari se feresc de un sistem de securitate centralizat

In plus, trebuie amintit faptul ca Administratia Portului si o firma privata au incheiat inca din 2005 un contract privind realizarea acestui sistem complet de paza si supraveghere, compania recunoscuta international ca performera pentru serviciile sale definitivand lucrarea in proportie de 80%. Problemele vin acum din partea tertilor, care incetinesc procesul. Dezinteresul unora pentru respectarea masurilor impuse de UE si asumate inca din 2004 de Romania rezulta si din sumele necesare realizarii unui sistem unic de securitate, deloc impresionante. Specialistii sustin ca un operator mare nu va plati mai mult de 50.000 de euro, iar unul mic chiar si numai 5.000 de euro pentru implementarea unui sistem adecvat si racordarea acestuia la un dispecerat central. Din cate se stie, s-au investit deja peste 20 de milioane euro in sistemele de securitate portuara din Constanta si s-a ajuns in situatia ca o companie privata sa spele rusinea autoritatilor romanesti la controlul efectuat de oficialii europeni. Dealtfel, un calcul simplu arata ca un operator va plati mult mai putin pentru siguranta sa daca se va integra intr-un sistem de securitate centralizat, decat daca ar achita lunar mii de euro pentru paznici. Oricum ar fi, viitoarele inspectii vor urmari felul in care operatorii portuari au indeplinit cerintele de securitate, iar cei care vor plati eventualele nereguli sunt Administratia Portuara si statul roman. Primul pas a fost facut prin adoptarea Ordonantei de Guvern 290/2007, referitoare la infiintarea postului de ofiter de securitate si realizarea unui dispecerat central in porturile maritime. Dar, dupa cum ne-am obisnuit deja, vor mai trece probabil alte sase luni pana la adoptarea normelor de aplicare, astfel incat este posibil ca si urmatoarele inspectii ale oficialilor europeni sa ne prinda cu temele partial facute. (Cristian Anton)