Presă
05.12.2003

Radare americane fabricate în România

Articol din ziarul “JURNALUL NAȚIONAL”:

Premieră – Gigantul industrial Lockheed Martin transferă înaltă tehnologie în Europa de Est
Radare americane fabricate în România

Vechile radare rusești vor fi înlocuite cu radare americane. La fabricarea acestora participă și firme românești. Astfel, 21 de radare Lockheed Martin vor avea pe etichetă ștampila “Made in Romania”.
Răzvan Belciuganu

Compania americană Lockheed Martin și MApN au încheiat, la 29 ianuarie, în prezența adjunctului secretarului de stat pentru comerț al SUA, William Lash, un memorandum pentru coproducția a 23 radare de tipul “gap-filler”, dintre care două sunt prototipuri. Gigantul industrial american a acceptat să transfere înaltă tehnologie în această parte a Europei și să includă în programul de fabricație a lor și firme românești. Lockheed Martin și-a ales drept integrator local firma privată românească UTI Systems. De atunci și până în vară, compania americană, care anul trecut a avut vânzări de 26 miliarde de dolari, a auditat 9 uzine ale Romarm. În luna iulie, Lockheed Martin deja a început fabricarea primelor două radare-prototip.

Radare cu frățiori la Pentagon

Potrivit lui Flaviu Răducanu, director pentru dezvoltare la UTI Grup, subansamblele românești au fost transportate peste ocean pentru producția prototipurilor. Acestea sunt asigurate de Aerostar Bacău, Romarm, prin UM Moreni, pentru partea rutieră, AMTEL Compozite Brașov, pentru container, și Marctel și Interactive, pentru partea de comunicații. Dezvoltarea programului a început acum doi ani, în paralel cu unul privind dotarea forțelor armate ale SUA cu radarele “gap-filler”. Pentru sistemele de supraveghere aeriană destinate României, Lockheed Martin a avut de modificat radarul de bază, pentru a răspunde nevoilor MApN. Armata Română avea de înlocuit, în primul rând, stațiile de radiolocație foarte vechi atât ca produse cât și ca tehnologie. Acestea au intrat în dotarea Forțelor Aeriene în anii 60. Specific României este supravegherea unui teritoriu deosebit de “vălurit”. Construcția primului prototip este estimată a se termina în următoarele trei luni iar cel de-al doilea ulterior. Costurile fabricării prototipurilor sunt de 12 milioane dolari.

Testate timp de un an

Flaviu Răducanu ne-a declarat că prototipurile vor fi aduse în țară pentru a fi testate operațional de radiolocatoriștii din Forțele Aeriene. Specialistul de la UTI Grup apreciază că timp de un an, cât experții Forțelor Aeriene vor pune radarele la lucru, procesul de fabricație va fi sistat. Odată reluat acest proces, radarele de serie vor fi fabricate în România, încât, până în 2008, să fie toate livrate MApN. “La primele două, specialiștii americani și români vor lucra cot la cot. În sarcina părții române vor fi, de această dată, și elemente de înaltă tehnologie”, ne-a spus Flaviu Răducanu.

Fără taxe vamale în Europa

Costul unui radar fabricat în România va fi de aproximativ 4,5 milioane de dolari și va avea, pe lângă logo-ul Lockheed Martin, și ștampila “Made in Romania”.
Acest lucru face ca radarele să fie scutite de taxe vamale în Europa. Lockheed Martin s-a angajat să studieze vinderea radarelor fabricate în România pe terțe piețe.
Deocamdată, termenele exacte de predare a lor către Armată nu au fost stabilite, existând în continuare negocieri privind maniera de finanțare a programului.