Presă
24.03.2009

Securitatea informatică 360°: aspecte legale și abordare practică

Joi, 19 martie 2009, certSIGN, companie a grupului UTI și principalul furnizor de servicii de certificare din România, a organizat evenimentul Securitatea informatică 360°: aspecte legale și abordare practică.

Societatea informațională actuală, marcare temporală, securitate a site-urilor Web coroborată cu auditul WebTrust derulat de către certSIGN au fost coordonatele cheie ale evenimentului care a avut loc în sala Rapsodia a Hotelului Intercontinental. Printre invitații certSIGN au fost prezenți reprezentați ai mediului guvernamental, bancar, firme de audit și telecom dintre care menționăm: Ministerul Administrației și Internelor, Depozitarul central, Hidroelectrica, Transfond, Banca Comercială Română, Banca Carpatica, Bancpost, Orange, Romtelecom, Vodafone, Deloitte, KPMG, Provision.

Invitatul special al evenimentului a fost Dl. Deputat Varujan Pambuccian, membru în Comisia IT&C din Camera Deputaților. Acesta a explicat audienței că au fost create toate premisele pentru folosirea documentelor electronice în cadrul organizațiilor din mediul privat și public. Astfel, în condițiile crizei economice, renunțarea la lucrul cu documente pe hârtie, în favoarea celor digitale, semnate electronic, asigură companiilor reduceri foarte mari de costuri, eficientizând activitatea.

certSIGN a deschis evenimentul prezentând noutățile importante din ultima perioadă: încheierea cu succes a auditului WebTrust, introducerea certificatului Root CA al certSIGN în sistemele de operare Microsoft și începerea activității ca primul furnizor din România de servicii de marcare temporală.

Pentru a explica mai bine avantajele practice ale semnăturii electronice și marcării temporale, a urmat o demonstrație care a constat în semnarea și marcarea temporală a documentelor electronice, inclusiv fisere PDF, utilizând suita de aplicații clickSIGN și serviciul de marcare temporală certSAFE Time Stamping Authority. Au fost prezentate și procesele de validare a semnăturilor electronice și vizualizare a informațiilor despre marca temporală aplicată.

În încheiere, certSIGN a explicat importanța securității site-urilor web, menționând tipurile de amenințări cu exemple concrete din viața reală. Certificatul de ROOT al certSIGN este acum de încredere pentru browsere, ceea ce face ca un server de Web securizat cu certificat de la certSIGN să poată fi accesat în siguranță de pe stația de lucru sau, acum din ce în ce mai mult de pe smartphone sau PDA.

Prin acest eveniment, certSIGN, singurul furnizor de servicii de certificare din România care a derulat și a încheiat cu succes auditul WebTrust, a demonstrat că vine în întâmpinarea nevoii stringente a organizațiilor de reducere a costurilor oferind toate instrumentele necesare pentru derularea în siguranță a activităților în mediul electronic.