Presă
22.07.2016
Stația de epurare a apei de la Dorohoi a fost modernizată cu fonduri europene

Stația de epurare a apei de la Dorohoi a fost modernizată cu fonduri europene

Protecția și managementul mediului reprezintă preocupări majore pentru UTI, compania noastră implicându-se în derularea unor proiecte care contribuie la reducerea impactului poluării și la modernizarea infrastructurilor de mediu.

La începutul lunii iulie, Asocierea formată din companiile: SC Construcții Erbașu SA (liderul Asocierii), UTI Grup SA, Diering Engineering & Consulting SRL, a finalizat și recepționat lucrările de “Reabilitare și Extindere a Stației de Epurare a Apelor Uzate Dorohoi”, componenta fundamentală a proiectului “Extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apă si canalizare-epurarea apelor uzate în judetul Botosani”, cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu – Axa Prioritară 1.

Acest proiect acoperă municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Flămânzi, Săveni și Ștefănești, comunele M. Eminescu, Broscăuți, Frumușica, Vorona și Tudora și a avut ca scop retehnologizarea și extinderea capacităților existente prin utilizarea unor tehnologii nepoluante, având ca rezultat un sistem de tratare a apelor reziduale capabil să reducă impactul negativ al poluării asupra cursului râului Jijia.

Contractul a fost câștigat prin licitație publică în anul 2013, beneficiar fiind Nova Apaserv SA. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 27.585.462,02 lei. Lucrările au fost finalizate în termenul contractual.

În cadrul proiectului, UTI a executat lucrări mecanice, electrice, de monitorizare, control și achizitii de date (SCADA), incluzând teste finale și verificări pentru componente ale stației de la Dorohoi, dintre care menționăm: cămin recepție și conductă de by-pass, deznisipator și separator de grăsimi, bazin anaerobic, bazin aerare, stație pompe recirculare internă, stație dozare clor, bazin reacție dezinfecție, stație pompe nămol, rezervor fermentare anaerobă, rezervor biogaz, centrală termică, stație pompe recuperare supernatant, clădire administrativă, clădire atelier și depozit, drumuri, porți, platforme, stație electrică și transformator, generator electric pentru situații de urgență, dispecerate de control.

De asemenea, compania noastră a realizat instalații de încălzire, de preparare a apei calde menajere (cu ajutorul panourilor solare), instalații de climatizare și ventilare și a implementat un sistem de securitate format din camere de supraveghere video și alarmare la efracție.

Beneficiile proiectului

  • Reducerea impactul negativ al poluării şi al infiltraţiilor de ape uzate în rețeaua hidrografică a județului Botoșani
  • Reducerea riscurilor pentru sănătatea populaţiei din zona acoperită de proiect
  • Alinierea standardelor de mediu românesti la cele ale Uniunii Europene
  • Conformarea la cerinţele privind calitatea apei prevăzute în Tratatul de Aderare, precum şi la obiectivele Programului Operaţional Sectorial de Mediu
  • Îmbunătăţirea calităţii mediului, refacerea ecosistemului pe arealul hidrografic al judeţului Botoșani

Informații despre proiectul de modernizare a stației de epurare a apei de la Dorohoi au apărut și în publicațiile locale Monitorul de Botoșani și Botoșăneanul.