Presă
02.10.2007

UTI a câștigat mai multe proiecte de cercetare-dezvoltare

Proiecte de cercetare-dezvoltare ale UTI înscrise în competiții naționale și europene de R&D au fost declarate printre câștigătoare. Proiectele înscrise în competiție de companiile din cadrul Grupului UTI se încadrează în domeniile Mediu și Securitate.

Proiectul BIODEM – Sistem mobil de monitorizare rapidă a agenților biologici și chimici pentru obiective de importanță strategică, dezvoltat în parteneriat cu Centrul de Cercetări pentru NBC și Ecologie, a obținut un punctaj care l-a situat pe poziția 1 din 331 de proiecte naționale în cadrul secțiunii Mediu. Proiectul complementar LITECAT – Sistem mobil de detecție, identificare și monitorizare biologică și chimică, depus de același consorțiu s-a situat tot pe poziția 1 din 136 de proiecte naționale în cadrul secțiunii Securitate.

De asemenea, și celelalte proiecte depuse de UTI au obținut punctaje bune în condițiile în care procesul de evaluare utilizat, în premieră, s-a bazat pe un sistem de evaluare electronică cât mai obiectiv, prin asigurarea confidențialității totale a evaluatorilor.

Proiectele UTI înscrise și acceptate în PLANUL NAȚIONAL PENTRU CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE II (PNCDI II)

  • BIODEM – Sistem mobil de monitorizare rapidă a agenților biologici și chimici pentru obiective de importanță strategică
  • LITECAT – Sistem mobil de detecție, identificare și monitorizare biologică și chimică
  • CSVDT – Tehnologii și echipamente de comunicații securizate de voce și de date pe rețele telefonice comutate
  • DIG – Detector inteligent pentru gaze toxice
  • LOCOMAX – Aplicații și Servicii de Navigație și Localizare Satelitară bazate pe Tehnologia WiMAX
  • MASH – Mecanisme avansate de securitate implementate în hardware
  • TERASCAN – Cercetări privind emisia, modularea, scanarea și detecția undelor electromagnetice în domeniul THZ. Model experimental de instalație de detecție și imagistică a obiectelor de interes pentru securitate.

În cadrul programului european FRAMEWORK PROGRAMME 7 (FP7), UTI a obținut finanțare pentru realizarea proiectului COPE (Common Operational Picture Exploitation). Scopul programului este de a dezvolta noi mecanisme și instrumente tehnice de suport și diseminare a informațiilor, pentru a facilita desfășurarea operațiunilor în situații de urgență la nivelul autorităților, cetățenilor, echipelor de intervenție etc.

Proiectul UTI oferă soluții de îmbunătățire a mijloacelor de intervenție, a infrastructurii specializate, a procedurilor și a structurii activităților specifice pentru creșterea eficienței intervențiilor în timpul incidentelor și după acestea. Soluțiile oferite de proiect se pot implementa ulterior, atât la nivelul EU27, cât și la nivel regional din fiecare stat european. UTI face parte dintr-un consorțiu european compus din BAE Systems Bofors, filiala din Suedia – în calitate de inițiator al proiectului, BAE Systems Operations, filiala din Marea Britanie, VTT din Finlanda – în calitate de coordonator al consorțiului și Centrul de Strategii de Securitate Europene din Germania. In cadrul consorțiului a fost invitat și Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență din România, în calitate de beneficiar.