Presă
07.02.2011

UTI: Investitorii pe piața noastrã de capital – speculatori pe termen scurt, un articol Bursa

Nu avem reglementãri pe bursã care sã atragã investitori pe termen lung

Bursa din țara noastrã este o bursã în care investitorii existenți sunt, în principal, interesați de monopoluri, cum ar fi Transelectrica, bãnci și foarte puține companii industriale, și acelea fiind tot monopoluri de stat, este de pãrere domnul Tiberiu Urdãreanu, președintele UTI, subliniind cã grupul pe care îl reprezintã nu se va lista pe piața noastrã de capital: În România nu existã o culturã și un apetit suficient al investitorilor pentru companii din domeniul industrial. De asemenea, noi nu avem niște reglementãri favorabile, care sã atragã investitori pe termen lung. La Bursa din București sunt mulți speculatori pe termen scurt și mult prea puțini pe termen lung, gen fonduri de pensii. Pe noi nu ne intereseazã speculațiile, ci investițiile pe termen lung, de aceea vrem sã mergem la o bursã regionalã, unde ponderea investitorilor pe termen lung și a fondurilor de pensii este mult mai mare decât la noi.

Listarea la bursã a corporației UTI este o idee veche, ne-a declarat domnul Urdãreanu, în cadrul unui interviu, pentru cã aceastã creștere pe care am avut-o an de an trebuie finanțatã și prin alte surse decât prin forțe proprii sau fonduri de investiții. Mai mult decât atât, listarea la bursã este și o cale practicã și eficientã ca fondul de investiții care, actualmente, este investitor în UTI sã-și facã exit-ul.

Președintele UTI ne-a precizat cã, în prezent, analizeazã douã-trei alternative referitoare la bursa pe care se va lista grupul. Deși ideea de listare la o bursã regionalã a fost adoptatã de UTI încã de acum 4-5 ani, în prezent, termenul de listare a fost replanificat, cel mai târziu, pentru perioada 2013-2014, ne-a explicat domnul Tiberiu Urdãreanu, adãugând cã, pentru un astfel de pas, este nevoie de un sistem informatic performant: În momentul când te listezi la bursã trebuie sã atragi investitori, deci sã ai un nivel de încredere al investitorilor în compania ta, sã ai transparenþã. Acest lucru se asigurã printr-un sistem informatic care sã permitã raportãrile în timp real, trasabilitatea tuturor operațiunilor, sã ai posibilitatea, ca investitor, sã vezi ce se întâmplã cu banii tãi.

UTI a încheiat, în urmã cu câțiva ani, un contract cu Oracle, pentru distribuirea unui astfel de sistem, însã livrarea lui nu a fost efectuatã la timp. Potrivit reprezentanților UTI, pãrþile din sistem care au fost livrate pânã în prezent s-au dovedit a fi defectuoase. La începutul acestui an, grupul UTI a acționat în judecatã compania Oracle, fiind nevoit, totodatã, sã amâne listarea pe piața de capital.

Sursa: Bursa, 7 februarie 2011
Autor: Emilia Olescu