Presă
01.10.2007

UTI pune fibra optică în București

Primăria Capitalei şi UTI Systems vor semna, până la 15 octombrie, contractul privind realizarea reţelei de fibră optică Netcity, proiect în valoare de 202 milioane de euro, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Alexandru Radu, director executiv în cadrul Primăriei. Împreună cu subcontractorii Ericsson România, Alcatel Lucent şi Neotel, UTI Systems a depus, în luna august, singura ofertă pentru proiect şi va suporta în întregime costurile aferente acestuia.

“Prin oferta depusă, UTI s-a obligat să încheie lucrările în termen de 36 de luni de la semnarea contractului, respectiv câte 18 luni pentru fiecare etapă a proiectului. Totodată, compania va plăti anual Primăriei redevenţe de 12% din veniturile obţinute din exploatarea reţelei”, a spus Radu. Potrivit reprezentantului Primăriei, reţeaua va fi concesionată către UTI Systems pentru 49 de ani, perioadă în care venitul mediu anual din exploatarea Netcity se va ridica la 35,49 milioane de euro. “În intervalul 2008-2009, venitul mediu anual va atinge 13,36 milioane de euro, iar în următorii doi ani va depăşi 26 milioane de euro”, a afirmat Radu. El a mai spus că UTI Systems va acoperi din surse proprii 25% din costurile lucrărilor, diferenţa urmând să fie acoperită din împrumuturi pe care compania le va contracta. Pe lângă administrarea reţelelor de telecomunicaţii cu fibră optică din Bucureşti, UTI Systems se va ocupa şi de elaborarea sistemului de management al traficului, managementul dezastrelor sau managementul informaţional din cadrul municipalităţii.

Câştigătorul licitaţiei are obligaţia ca, în următorii doi ani de la data atribuirii contractului, să monteze reţele de telecomunicaţii subterane pe 1.350 de străzi, urmând ca până în anul 2011 să finalizeze proiectul pe toate cele peste cinci mii de artere ale Capitalei. Denumit Reţea metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii – NetCity, proiectul va fi dezvoltat în parteneriat public-privat, Primăria Capitalei punând la dispoziţie domeniul public. Sistemul presupune coborârea reţelelor în subteran, montarea de cabluri suplimentare destinate închirierii de către operatorii care vor să furnizeze servicii de telecomunicaţii într-o anumită zonă şi instalarea unor dispozitive de control a traficului rutier, de alarmare a populaţiei şi de conexiune unitară între Primăria Capitalei, cele de sector şi unităţile subordonate. UTI Systems este parte a grupul UTI, deţinut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Grupul include peste zece companii, ale căror activităţi se concentrează pe trei linii de afaceri, şi anume IT&C, instalaţii electrice şi mecanice pentru domeniul construcţiilor, precum şi sisteme militare şi de securitate. Cea mai importantă companie a grupului este UTI Systems, care contribuie cu circa 50% la volumul total al afacerilor. La finele anului 2005, grupul financiar american AIG a achiziţionat un pachet de 30% din acţiunile UTI Grup SRL pentru suma de 20 milioane de dolari. UTI Systems este firma care a câştigat licitaţia şi pentru sistemul de ticketing al RATB şi Metrorex. (Adrian Dumitrache, Mediafax)

Ziarul Financiar
România Liberă
Jurnalul Naţional