Presă
05.10.2011

wall-street.ro: Cum vrea UTI să facă 80 MIL. EURO din construcții și administrarea de clădiri

La începutul acestui an, conducerea grupului UTI, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a decis fuziunea a două companii din cadrul grupului: UTI Facility Management, specializată în serviciile de mentenanță și UTI Instal Construct, care execută proiecte în zona instalațiilor și în construcții.

Din punct de vedere juridic, fuziunea s-a realizat la începutul lunii octombrie, iar noua entitate poartă numele de UTI Construction&Facility Management. Gabriel Davidescu (foto), șeful companiei UTI Instal Construct, a devenit director general și președinte al consiliului de administrație, el lucrând în cadrul grupului UTI de cinci ani.

UTI Instal Construct a avut anul trecut afaceri de circa 34 de milioane de euro, iar pentru anul acesta estimăm o cifră de afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro. Pentru divizia de facility management, estimăm o creștere de 5-10%, spune Davidescu. În acest context, afacerile noii companii, UTI Construction&Facility Management, ar putea depăși 80 de milioane de euro.

De unde vin 50% din veniturile UTI

Anul trecut, afacerile UTI Facility Management s-au ridicat la 38,5 milioane de euro și au reprezentat circa 25% din afacerile totale ale grupului UTI. După recenta fuziune, noua companie UTI Construction&Facility Management va aduce circa 50% din veniturile UTI.

Creșterea pe segmentul de facility management nu se datorează contextului economic și nici creșterii pieței imobiliare. Ca efect al crizei, companiile au încercat să-și reducă astfel cheltuielile administrative, contractând servicii de facility management. Un rol important l-a avut și penetrarea pe piață al multinaționalelor, care au cultura externalizării serviciilor support, explică managerul UTI.

Sistemul bancar este cel mai deschis și a fost promotor pentru ideea de externalizare pentru că vine cu această cultură de acasă. Apoi sunt multinaționalele, indiferent de domeniul în care activează. A fost inclusiv cazul celor de la Nokia, care atunci când au decis să vină în România au organizat o licitație pentru serviciile de mentenanță tehnică, pe care noi am câștigat-o la acea vreme, își amintește Davidescu.

Printre clienții câștigați de UTI Facility Management în 2011 se numără: OMV Petrom (servicii de instalare și mentenanță tehnică pentru sisteme de securitate), SNCFR (lucrări de reabilitare ale gărilor), Kika (mentenanță pentru echipamente tehnice) și Pipera Business Tower (mentenanță pentru echipamente tehnice). În plus, în acest an au fost prelungite contractele existente cu BRD și Raiffeisen Bank.

Sistemul bancar este și cel care aduce cei mai mulți bani pentru divizia de facility management a UTI. Cele mai mari venituri ne provin din sistemul bancar și din aeroporturi. Suntem lider al serviciilor de mentenanță pentru sistemul bancar: avem în portofoliu BCR, BRD, Raiffeisen și UniCredit. E adevărat că nu întotdeauna suntem exclusivi, întrucât marile bănci lucrează cu mai mulți furnizori de facility management, specializati în diferite activități, spune Davidescu.

Unde mai este loc de creștere

Deși anul trecut compania UTI Facility Management a fost liderul pieței de profil, iar pentru acest an afacerile companiei ar putea crește cu până la 10%, pe piața locală posibilitățile de dezvoltare sunt reduse.

O direcție pe care mizează multe companii care se ocupă cu administrarea clădirilor este cea a centrelor comerciale, în contextul în care numai în această toamnă au fost anunțate trei date de deschideri pentru proiecte din Arad, Oradea și Constanța.

Pe zona de mall-uri este loc de creștere, dar până la urmă ne batem pe aceeași piață și atunci va fi dificil să decupăm o cotă de la competiția noastra. Zona pe care ne propunem să creștem este piața regională, acest lucru făcând parte din strategia grupului UTI. Ne uităm pe piața de fuziuni și achiziții, nu doar în zona de facility management, afirmă Gabriel Davidescu.

În afara României, grupul UTI a deschis birouri în Republica Moldova, unde are contracte de mentenanță cu grupul Metro și cu o misiune ONU, în Bulgaria, unde a câștigat recent un proiect de execuție de lucrări aeroportuare pentru Aeroportul Varna și în Polonia, o piață cu perspective interesante de dezvoltare (Davidescu).

Pe harta atractiilor se numara tot ce inseamna fosta Europa de est si tarile ex-sovietice, dar si Orientul Mijlociu, unde grupul UTI a avut in trecut cateva contracte de executie.

Birocrația pieței de facility management

Pentru compania UTI Construction&Facility Management lucrează în prezent circa 1.100 de angajați. Procesul de recrutare și de păstrare al angajaților este unul dificil, în contextul în care pe piața locală nu există studii de specializare, iar în piața imobiliară pretențiile salariale s-au ajustat cu greu.

În 2007-2008, oameni care plecau de la noi se angajau în altă parte pe salarii duble sau invers. Media de creștere a fost peste 50% la nivel de companie și devenise un obicei să faci majorări salariale sau să-ți plece cineva și să angajezi pe cineva pe aceeași poziție, cu salariu dublu. După 2008, lucrurile s-au temperat și cred că dușul acesta rece era necesar, este de părere reprezentantul UTI.

Însă chiar dacă studiile de specializare lipsesc, calitățile cerute în această industrie nu sunt deloc puține. Există, de exemplu, o mare diferență între oamenii cu care faci execuție într-o lucrare și oamenii cu care faci mentenanța pe aceeași lucrare. Ceea ce contează foarte mult este modul în care interacționezi cu partenerul, cu clientul final și atunci comportamentul trebuie să fie cu totul altfel, afirmă Davidescu.

În ceea ce privește formele de contractare a serviciilor, acestea sunt diferite de la client la client. Uneori, clientul poate cere personal dedicat pe locație și atunci plata se face per ora lucrată, iar alteori există un contract de tip SLA (service-level agreement), unde nu contează numărul angajaților, ci doar respectarea cerințelor impuse de client.

În ceea ce privește contractele derulate cu statul, aici totul se bazează pe sistemul de licitații. Sunt acele clasice licitații cu ofertă în plic inchis și, o formă tot mai des folosită, este etapa de licitații electronice, după o fază de precalificare, explică Gabriel Davidescu.

Însa în ambele medii, cel privat și cel de stat, marea provocare a pieței rămâne cultura companiilor de a-și externaliza serviciile de property și facility managament. Și singurele argumente care pot înclina balanța în favoarea companiilor specializate sunt cele bazate pe cifre. Altfel spus, cât economisește clientul final.

Cine este cel de care depind 50% din afacerile UTI

Gabriel Davidescu are 43 de ani și lucrează în cadrul grupui UTI din anul 2006. Anterior, în perioada 2002-2006 el a fost șeful departamentului de logistică al băncii UniCredit România, unde a coordonat activitatea imobiliară a băncii.

Davidescu a absolvit Facultatea de Inginerie și Managementul Sistemelor Tehnologice, în cadrul Institutului Politehnic București.

Anul trecut, afacerile grupului UTI au totalizat 159 de milioane de euro, în creștere cu 26% față de nivelul din 2009. Profitul net al grupui a fost de 13 milioane de euro, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Sursa: Sorina Negrilă, wall-street.ro, 4 octombrie 2011