03.10.2019

Mesajul Președintelui Fondator al UTI

Dragi colegi,

Cel de-al 30-lea an de existență a Grupului de firme UTI, care începe cu data de 05.10.2019, ne găsește într-o perioadă de tranziție și de consolidare, de căutare a unui nou echilibru economic.

După o lungă perioadă de creștere și de diversificare în care ne-am construit o imagine de tip monolit: „UTI – un brand, o firmă!”, a urmat ceea ce știm cu toții: atacuri și acțiuni concertate de șubrezire a capitalului și a firmelor românești care au îndrăznit să crească și să performeze.

Prin asta se urmărea eliberarea pieței locale de încă un jucător de mare calibru care a reușit, în scurta sa existență, să realizeze proiecte de infrastructură de importanță majoră, să acumuleze experiență și competențe unice și să concureze de la egal la egal cu cele mai mari companii internaționale.

În acest context, puțini au fost cei care credeau că UTI va reuși să evite o prăbușire similară cu cea a majorității companiilor care și-au încetat activitatea. Numai că aceste încercări au fost dejucate de dorința acționarilor de a menține UTI în galeria companiilor de succes, de forța unui leadership tânăr, performant și ambițios, de încrederea, dedicarea și, de multe ori, sacrificiul specialiștilor, al tehnicienilor și al personalului de suport care, într-un efort colectiv remarcabil au evitat prăbușirea companiei și asigură condițiile pentru o „aterizare lină” pe alte coordonate ale existenței UTI.

Pe aceasta cale, le mulțumesc tuturor celor care au rămas alături de UTI și la greu, nu numai la bine, și îi asigur că acționarii continuă să creadă în viitorul UTI, că vor căuta permanent soluții de a sprijini menținerea și dezvoltarea companiei.

Aceasta aterizare lină s-a realizat și printr-o strategie de adaptare la noile condiții economice din România. Procesul de divizare a companiei UTI Grup SA și trecerea de la „o firmă mare” la companii mai mici, flexibile, specializate pe domenii de activitate, reprezintă elementul central al acestei strategii. Astfel, devenim „mici și mari în același timp”. Adică luate individual, companiile rezultate sunt mai „mici”, mai dinamice și mai flexibile, iar prin apartenența la un grup, luate împreună, reprezintă un operator economic „mare” cu competențe și referințe majore. Această nouă structură ne dă deci posibilitatea să ne adaptăm mult mai bine la contextul economic al următorilor ani, când flexibilitatea și adaptabilitatea vor fi principalele noastre arme.

Anul curent, precum și anul 2020 reprezintă perioada de consolidare a companiilor nou rezultate din divizare, astfel încât fiecare dintre ele, în domeniile lor de activitate, să devină lideri, să aibă resurse financiare și umane suficiente pentru dezvoltare. Ne propunem deci ca la următoarea aniversare să reușim să stabilizăm financiar aceste noi companii astfel încât acestea, alături de cele deja existente la momentul divizării, să formeze o structură organizatorică solidă financiar, foarte eficientă și performantă operațional. Desigur, nu va fi simplu și știm că mai sunt destule de făcut pentru a asigura „sănătatea” acestor noi companii, în contextul în care sistemul bancar din România finanțează cu mare dificultate lucrările de infrastructură, în care statul și-a înființat propriile companii prin care concurează în mod neloial cu companiile private și în care toate guvernele ultimilor 15 ani s-au ferit să sprijine și să promoveze firmele românești să se dezvolte internațional.

Dar suntem convinși ca știm ce avem de făcut. Am mai trecut cu succes prin astfel de momente și știm să le gestionăm. Colegii noștri tot mai numeroși care au vechimi mari, de 25, 20, 15,10 ani în UTI știu că putem să ne mobilizam și să reușim. Le mulțumesc pe această cale pentru încrederea pe care o au în UTI.

Împreună vom reuși să demonstrăm viabilitatea și forța echipei, a valorilor si a misiunii UTI.

La mulți ani, UTI!
Tiberiu Urdăreanu

Președinte Fondator