Presă
09.06.2009

Facem orice să nu depindem de bănci, un interviu acordat de Tiberiu Urdăreanu, Președinte UTI, cotidianului Business Standard (8 iunie 2009)

Grupul UTI, cu afaceri de 154 mil. euro in 2008, trece printr-un proces intern de restructurare, cu scopul de a-si rebalansa portofoliul de activitati si a-si finanta operatiunile din propriul cash, fara sa depinda de banii bancilor.

Trebuie sa ne bazam pe forte proprii. Creditarea la banci este nerecomandata in aceasta perioada, din cauza costurilor mari ale finantarii, a declarat Tiberiu Urdareanu, presedintele si proprietarul grupului UTI. In acest an, compania are probleme mai mari decat in 2008 cu sumele neincasate. Nu suntem intr-o situatie de blocaj, dar avem intarzieri. Suntem platiti, uneori, cu intarziere si partial. Restantele le transferam in unele cazuri, fara sa vrem, furnizorilor nostri, explica Urdareanu. Procesul de vanzare a celor doua divizii, UTI Retail si Cobra Security, este in curs, fiind purtate discutii cu mai multi investitori. Economia a scazut, preturile din real estate, la fel. Exista scaderi in domeniul tranzactiilor, este greu sa vinzi ceva in aceasta perioada. Noi insa nu suntem disperati sa vindem, asa ca tinem la pret. Daca nu primeam oferte bune pana acum, nu am fi continuat procesul de negociere, a precizat Urdareanu. Seful UTI spune ca decizia vanzarii celor doua divizii vine din dorinta de a nu depinde de credite bancare si de a creste resursele de dezvoltare proprii ale companiei, pentru extinderea pe domenii emergente gen facility management si managementul traficului.

La capitolul cash-flow suntem intr-un echilibru ok, dar fragil. Din ceea ce incasam reusim sa ne platim obligatiile. Beneficiem de linii de credit, dar vrem sa ne reducem datoriile. In prezent, datoriile pe termen scurt-mediu, pe doi-trei ani, sunt de circa 10 mil. euro si vor continua sa scada. Anul trecut pe vremea asta erau de peste 15 mil. euro, a precizat Urdareanu.

Ar putea fi amanari de salarii in viitor. La nivel de grup avem un echilibru bun. Exista companii care sufera, altele care stau bine. Cele care sufera au probleme din cauza ciclicitatii activitatii, care au o perioada mai buna toamna, a afirmat Urdareanu. Potrivit sefului UTI, singurul model de business viabil in prezent este sa traiesti doar din propriile incasari. Procesul de restructurare al companiei continua, exista circa 250 de oameni disponibilizati, dintre care 100 au fost redirectionati catre alte linii de business din interiorul grupului de firme, in special catre facility management. Fiecare companie are planuri de rezerva. In cazul in care situatia se va inrautati, suntem pregatiti sa renuntam si la alti oameni din cadrul grupului, a declarat Urdareanu.

Grupul de firme UTI a inregistrat, pentru primele cinci luni ale acestui an, o cifra de afaceri de 47 mil. euro si un profit net de 2,2 mil. euro, aproape identic cu rezultatele obtinute in aceeasi perioada a anului trecut, spun oficialii companiei. Rezultatele sunt cu atat mai remarcabile cu cat anul acesta este mult mai dificil decat anul trecut. Am reusit sa compensam scaderile inregistrate pe anumite domenii cu extinderi si cresteri pe alte nise, a explicat Urdareanu.

Pentru acest an, compania are estimate afaceri aproape identice cu anul trecut, de aproape 160 milioane de euro. Grupul a inregistrat scaderi pe domeniile IT si constructii, iar nisele de piata care s-au dezvoltat au fost sistemele de securitate, facility management (managementul cladirilor – n.red.) si managementul traficului. Facility management a crescut in special in aceasta perioada de criza. Companiile au constatat ca pot avea o reducere a cheltuielilor de circa 30% daca externalizeaza operatiunile de intretinere si administrare a cladirilor in care opereaza, a afirmat Urdareanu. Si pe plan extern, grupul cauta sa se extinda in piete unde apar oportunitati. UTI s-a extins in tari precum Siria, Egipt, Kuweit sau Irak. Sunt tari cu un potential ridicat, unde ne-am extins in domenii precum constructii, solutii pentru aeroporturi si securitate, a precizat Urdareanu. Compania a reusit sa patrunda si in spatiul ex-sovietic, cu o investitie de 600.000 de euro in orasul ucrainean Odessa. Dorim sa ne facem o restructurare interna, de centralizare a procesului de luare a deciziilor. Poate fi uneori un sistem mai rigid, dar creste mult controlul asupra companiei si scade semnificativ numarul de greseli, a precizat Urdareanu. In cadrul restructurarii interne a fost facuta o investitie de informatizare a companiei, conceputa in colaborare cu Oracle, in valoare de 7 mil. euro, proiect coordonat de Eugen Lascu. Acest sistem informatic ne permite o conexiune mai buna cu mediul de business, o informare in timp real, luarea rapida de decizii care sa fie si corecte, a explicat Urdareanu. Diferentierea fata de competitie si gasirea de piete noi este una dintre prioritatile noului grup de decizie al companiei. UTI deruleaza activitati in sectorul IT&C, paza si protectie, constructii, sisteme de securitate, managementul traficului sau servicii de facility management.

Business Standard, 8 iunie 2009
Urdăreanu, UTI: Facem orice să nu depindem de bănci