Presă
18.06.2009

Luăm deciziile centralizat. Nu ne mai permitem să greșim – un interviu acordat de Tiberiu Urdăreanu, Președinte UTI, cotidianului Business Standard (18 iunie 2009)

Actionarul majoritar al UTI, Tiberiu Urdareanu, spune ca achizitiile militare insotite de investitii de tip offset, garantarea guvernamentala pentru consolidarea cladirilor cu bulina rosie, intarirea relatiilor economice cu tari din spatiul ex-sovietic, Orientul Mijlociu si America de Sud sunt cele trei masuri pe care Guvernul are trebui sa le ia in calcul pentru redresarea situatiei economice a tarii. Oricum, potrivit omului de afaceri a carui avere depaseste 150 milioane de euro, nu vom iesi din criza mai devreme de vara anului viitor.

Ce masuri credeti ca ar trebui sa ia Guvernul Romaniei pentru a redresa situatia economica a tarii?

Prima ar fi legata de proiectele de inzestrare in domeniul militar. Dotarile Armatei romane, asa cum stie aproape oricine, sunt invechite, multe, la nivelul anilor ’70. Exista, in prezent, programe importante de modernizare a armatei, de circa zece miliarde euro, care trebuie implementate pentru a indeplini standardele minime cerute de NATO. La acestea se adauga cateva miliarde de euro pentru operatiuni de intretinere, scolarizarea personalului etc.

Multi factori de decizie, mai ales intr-un an electoral, vad aceasta suma ca pe un cost inutil in momentul de fata, dar se uita ca acesti bani vor trebui cheltuiti pentru indeplinirea obiectivelor. Plus ca nu se tine cont de faptul ca orice achizitie ce se face din import trebuie insotita de un program de offset, presupunand investitii suplimentare care sa valoreze cel putin suma primita de la Guvern. Aceste programe de offset, care insotesc achizitiile de echipament militar, presupun investitii in infrastructura, reindustrializare si creare de locuri de munca. Practic, daca faci achizitii militare de zece miliarde de euro, vei avea alte zece miliarde investite de companiile respective. Din pacate, din motive obscure, nu s-a discutat in mod transparent despre avantajele acestor investitii la nivelul factorilor de decizie.

Culmea este ca avem toate ingredientele sa facem aceste investitii. Exista o Agentie Nationala de Offset, fara aprobarea careia nu se pot face achizitii militare.

Practic, daca firma care face livrarea respectiva, nu se angajeaza la un program ulterior de investitii, achizitia nu se realizeaza. Este ceea ce fac toate guvernele din tarile membre UE. Este frustrant, pentru ca nu ni se acorda sanse egale cu acelea pe care le au alte consortii din alte tari europene.

Si in alte domenii?

O alta masura care ar trebui luata este legata de cladirile din Bucuresti, extrem de vulnerabile la un cutremur mai serios. Potrivit calculelor, in cazul unui cutremur serios ar putea muri peste 300.000 de oameni. Nu inteleg cum pot autoritatile sa stea indiferente in fata unei asemenea probleme. Mai ales acum, cand sectorul constructiilor se afla intr-o scadere drastica. Mi s-ar parea normal chiar sa se creeze o stare de urgenta si sa se aloce fondurile necesare pentru efectuarea lucrarilor de consolidare. O alta problema care ar trebui rezolvata este cea a exporturilor. Ar trebui promovata, la nivel guvernamental, o prezenta a Romaniei pe piete unde putem exporta cantitati insemnate de produse. Ma refer aici la spatiul ex-sovietic, la Orientul Mijlociu si la America de Sud. Exista oameni din acele zone, educati aici, care accepta tara noastra ca un partener viabil de afaceri si unde produsele romanesti au mare cautare.

Cand credeti ca vom iesi din criza?

Nu sunt prea optimist privind o iesire din criza in viitorul apropiat. Dupa cum arata datele, cel mai probabil in vara anului 2010 vom putea asista la o revenire. Ne asteapta o iarna foarte grea. Guvernul abia acum a inceput sa ia niste masuri anticriza, ale caror efecte nu le vom vedea prea curand.

Ce masuri anticriza ati luat in interiorul companiei?

Am revenit, in cadrul holdingului, la o conducere centralizata. Toate deciziile legate de finante si de gestionarea riscurilor se iau centralizat pentru a reduce la minimum eventualele erori care pot aparea. Nu ne mai permitem sa gresim. Daca in perioadele bune anumite greseli pot fi trecute cu vederea, acum orice eroare conteaza, iar cele mari pot fi fatale. In plus, am redus semnificativ costurile, fara a fi afectata activitatea. Nu trebuie insa absolutizat in acest sens. In paralel insa, trebuie gasite contracte, clienti si piete noi. Punem accent pe proiectele de finantare europeana. Am creat, in acest sens, o echipa de lucru care s-a specializat in acest tip de afaceri si participam la licitatii organizate de autoritatile locale. A doua directie este dezvoltarea pe plan international, domeniu pe care am alocat resurse umane de mare calitate. Rezultatele se vad deja, am intrat in acest an in patru tari noi, Siria, Egipt, Kuweit si Irak, cu proiecte in domeniul securitatii, solutii pentru aeroporturi si constructii.

Am investit sume importante in unelte interne cu scopul de a eficientiza activitatea interna a grupului. Cel mai costisitor si avansat proiect, facut in colaborare cu Oracle, a costat sapte milioane de euro. A inceput anul trecut si presupune schimbarea tuturor uneltelor sistemului de management al informatiilor. Acest sistem ne ajuta sa optimizam o serie de proiecte si produse prin intermediul unui flux informational complex si in timp real. Din cate stim, este cel mai mare proiect de informatizare derulat pana acum in Romania.

Ce alte domenii vizati?

Ne orientam catre domenii noi, cu mare potential. Acestea ar fi domeniul sistemelor de securitate, facility management si managementul traficului. Domeniul de facility management are mare viitor, pentru ca marile companii din Romania, care isi faceau singure serviciile de intretinere si administrare a cladirilor, au constatat ca-si pot reduce cu pana la 30% din cheltuieli daca externalizeaza aceste operatiuni. In acest domeniu, suntem singura firma care poate asigura astfel de servicii in orice municipiu din Romania. Am reusit sa ne reducem datoriile de la 15 la circa 10 milioane de euro in acest an.

Se mentine cresterea de 12% prognozata in luna martie?

Noi am venit cu doua variante de scenarii. Varianta pesimista lua in calcul o scadere de 20% pentru 2008. Cea realista presupune un nivel al afacerilor egal cu acela din 2008. Acum, la cinci luni, suntem exact in aceeasi situatie de anul trecut, cu afaceri de 47 milioane de euro si un profit net de 2,2 milioane de euro. Rezultatele sunt remarcabile, avand in vedere ca acest an este mult mai dificil fata de 2008. In cazul grupului nostru, grosul, circa doua treimi, este realizat in a doua jumatate a anului. Astfel, suntem increzatori in realizarea unei cifre de afaceri de peste 160 milioane de euro pentru 2009.

Au existat scaderi drastice in cadrul anumitor divizii, precum cele de IT sau constructii, dar au fost compensate de investitii in domenii cu un mare potential, precum facility management (management de cladiri – n.red.) sau managementul traficului.

In ce stadiu va aflati cu facturile neincasate de 3,5 milioane de euro?

Avem probleme ceva mai mari decat anul trecut cu neincasarile, dar nu suntem intr-o situatie blocanta. Suntem platiti insa cu intarziere si, uneori, doar partial. Din aceasta cauza avem si noi probleme cu furnizorii nostri. Facem eforturi mari pentru recuperarea datoriilor si pentru a ne achita, la randul nostru, fata de furnizori. Fata de noi au datorii atat institutiile de stat, cat si cele private. Sunt convins ca firmele private care ne sunt datoare au si ele, la randul lor, bani de incasat din alta parte. Situatia din prezent nu este la fel cu aceea din anii ’90, cand intarzierile nu se comparau cu acestea din prezent. Acum insa trebuie stopat acest fenomen. Noi ne descurcam foarte bine, am mentinut o relatie buna cu bancile si ne-am platit toate costurile directe si ne mentinem un echilibru. Adevarat, este un echilibru fragil, alte blocaje financiare viitoare ar putea sa ne creeze probleme foarte mari. Ne bazam pe resursele proprii, a face credite la banci, in aceasta perioada, nu este deloc rentabil.

In ce stadiu va aflati cu vanzarea celor doua companii, UTI Retail Solutions si Cobra Security?

Procesul merge inainte, negociem, avem oferte. Nu suntem disperati sa facem rost de bani, asa ca vom vinde numai daca vom primi ofertele corecte. Daca nu am fi primit oferte corecte, nu am fi continuat procesul de negociere pana in prezent. Vrem sa vindem cele doua divizii pentru a nu depinde de banci in procesul de dezvoltare a grupului, vrem sa ne bazam pe fortele proprii. Vindem doar daca ni se ofera pretul corect si daca tranzactia ne ajuta sa facem rost de fondurile necesare extinderii. A apela la banci este nerentabil in momentul de fata. Pe fondul lipsei de lichiditati, domeniul de achizitii sufera in momentul de fata pe plan international. Este greu sa gasesti cumparatorul care sa ofere pretul corect.

CV Tiberiu Urdareanu

  • 55 de ani, casatorit
  • Absolvent al Facultatilor de Automatica si Comert
  • Avere personala estimata la 150 milioane de euro
  • Fondator si actionar al grupului de firme UTI Holdings, cu activitati in mai multe domenii, inclusiv securitate si IT

Profil UTI

Grupul de firme UTI isi desfasoara activitatea pe mai multe linii de business: securitate fizica pentru obiective civile, industriale si militare, solutii complexe pentru infrastructuri critice, securitate informatica si solutii pentru managementul documentelor. Furnizeaza, de asemenea, solutii pentru administratiile locale, servicii de mentenanta si administrare, solutii de managementul traficului, retea metropolitana de fibra optica, instalatii si constructii, servicii de paza si securitate. Cifra de afaceri in 2008: 154 mil. de euro.

Business Standard, 18 iunie 2009
Tiberiu Urdareanu, actionar majoritar UTI: Luam deciziile centralizat. Nu ne mai permitem sa gresim.

Autor: Dinu Boboc