Presă
08.02.2016

Punct de vedere cu privire la informațiile eronate apărute în presa din Iași

Pentru o bună informare a locuitorilor municipiului Iași, în urma publicării unor articole de presă care fac referire la sistemul de management al traficului implementat de compania UTI în Iași, facem următoarele precizări:

UTI Grup este executantul sistemului de management de trafic din Municipiul Iași. Proiectul, care a făcut parte din caietul de sarcini al licitației publice organizată de Primăria Municipiului Iași, a fost realizat în urmă cu aproximativ 5 ani, de către compania Search Corporation. Locațiile intersecțiilor care urmau a fi modernizate, soluția tehnică (numărul de semafoare și tipul lor, planul de amplasare în detaliu, semnalizarea rutieră și programul de semaforizare (timpii de verde/roșu, etc.) au fost prezentate de proiectant și avizate de către Primărie, înainte de licitație.

La data realizării proiectului, traficul rutier înregistrat în oraș avea alți parametri, în principal din punct de vedere al volumului de vehicule care tranzitau intersecțiile incluse în proiect. În plus, în perioada scursă între proiectare și execuție au apărut re-geometrizări de artere, sensuri unice, benzi noi, zone pietonale, modificări în amplasarea stațiilor de transport public, etc.

Toate planurile și lucrările au fost avizate și, dacă a fost cazul, modificate conform solicitărilor Primăriei Municipiului Iași, înainte de a se începe orice lucrare de implementare a sistemului. Subliniem că implementarea proiectului a fost efectuată cu respectarea tuturor solicitărilor reprezentanților Primăriei Municipiului Iași.

Reproșurile locuitorilor municipiului Iași nu trebuie direcționate către UTI, ci adresate proiectantului sau autorităților cu care au colaborat proiectanții. Am observat, de atfel, că se evită cu bună știință să se precizeze că proiectul a fost avizat de către PMI prin Comisia Municipală de Circulație din care făceau parte persoane care aduc critici proiectului sau de la care se așteaptă acum soluții salvatoare. Precizăm că din Comisia Municipală de Circulație mai fac parte Direcția Tehnică a PMI, Poliția Locală, Poliția Rutieră, Citadin și SPI. Prin urmare, particularitățile anumitor zone trebuiau cunoscute de aceste instituții, nu de către UTI, care a primit un proiect pe care a trebuit să-l execute și pe care l-a executat întocmai, inclusiv cu modificările aduse prin dispozițiile de șantier ale proiectului aprobate de către PMI, survenite în urma celor peste 150 de note de constatare din teren.

În acest context, trebuie accentuat faptul că orice critică adusă pe parcursul implementării sistemului de management al traficului a vizat proiectul și nu execuția acestuia. Suntem în continuare la dispoziția reprezentanților Primăriei Municipiului Iași și executăm orice solicitare a acestora.

Remedierea defecțiunilor de funcționare survenite la semafoarele noi instalate în intersecțiile incluse în proiect va fi executată de UTI pe o perioadă de 5 ani (cu excepția cazurilor în care echipamentele sunt distruse de acte de vandalism, accidente, etc). Pentru intersecțiile unde s-au păstrat corpurile vechi de semafor, responsabilitatea remedierii defecțiunilor aparține Primăriei Municipiului Iași.

Menționăm din nou că sistemul de management al traficului pe care UTI îl implementează în Iași nu poate schimba peste noapte traficul rutier din oraș, în primul rând datorită faptului că este un sistem adaptiv, care ia “decizii” în funcție de lungimea cozilor de autovehicule, de viteza cu care acestea intră în intersecție sau de direcția lor de mers și, mai important, în baza comportamentului participanților la trafic. Informațiile culese de la senzorii instalați în fiecare intersecție sunt apoi utilizate de către o aplicație software care “învață” în fiecare zi variațiile fluxurilor de trafic din aria deservită, cu scopul adaptării timpilor de semaforizare. Sistemul aplică algoritmi matematici complecși care optimizează fluxurile de trafic din intersecțiile incluse în proiect.

Îmbunătățirea traficului rutier se va face simțită în mod progresiv, sistemul ajungând la potențialul maxim de funcționare în aproximativ un an de la implementare, când timpul de călătorie pe principalele artere ale municipiului se va diminua cu 15-18%.

Ne dorim să colaborăm cu autoritățile locale și să comunicăm deschis cu locuitorii municipiului Iași, iar recepția și optimizarea sistemului de management al traficului reprezintă o prioritate pentru noi și pentru persoanele implicate în proiect din partea PMI.

Am aprecia dacă, în scopul unei informări corecte a locuitorilor municipiului Iași, presa ar prezenta faptele în mod obiectiv.

Pentru informații suplimentare despre acest proiect vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: dcc@uti.eu.com, sau la telefon 021.20.12.319.