Presă
17.12.2003

Scriind istoria securității informațiilor

O bună organizare creează contextul propice inovației

de Eugen Secmerean

 

Divizia de Tehnologia Informației și Comunicații din UTI Systems, înființată în iunie 2002 prin unirea direcțiilor de sisteme de comunicații și inginerie software, a atacat 2003 cu motoarele în plin, încheind anul cu realizări de excepție și adjudecarea unor proiecte de referință. Acestea însumează peste 11 milioane de euro, dintre care aproximativ 60% au reprezentat software. Dacă anul acesta a adus afirmarea pe plan național pentru divizia TIC, pe 2004, Mihai Ianciu speră și într-un debușeu internațional.

Potrivit lui Mihai Ianciu, divizia TIC pe care o conduce a adus anul acesta aproximativ 25% din cifra de afaceri a întregului grup, situându- se la egalitate cu celelalte componente ale UTI Systems. Este vorba de unu dintre cele mai ușor de cuantificat criterii de clasificare. Din punctul de vedere al activelor intangibile – valoarea de piață – lucrurile sunt ceva mai complexe. La o asemenea întrebare subiectivă, Mihai Ianciu răspunde că „în aceasta constă elementul bun al grupului, faptul că odată pune laolaltă în mod sinergetic niște elemente care sunt distincte și care vizează zone de piață diferite, dar în același timp le lasă să își creeze și exprime cultura și specificul ca entități independente. Eu cred că divizia TIC are ca avantaj în primul rând domeniul, unul de vârf, de înaltă tehnologie și de dezvoltare permanentă și cu posibiltăți de creștere net superioare“.

A fost nevoie de șase luni de muncă în echipă pentru configurarea actualei organizații, flexibilă și mobilă. Cum explica într-un interviu Tiberiu Urdăreanu, fondatorul și președintele grupului, „UTI este, în ansamblu, o organizație mare, cu capacități financiare și logistice importante, dar în același timp formată din entități mici și flexibile. De exemplu, departamentul de inginerie software poate aborda lucrări ca orice altă casă de software. În același timp, putem aborda și lucrări complexe de TI&C, ca recent câștigatul e-procurement, care implică întreaga divizie TI&C. Dar agregarea poate continua, pentru că avem și megaproiecte care implică o colaborare între două sau chiar trei divizii din cadrul grupului UTI“.

UTI acoperă deci o gamă largă de tehnologii iar atunci și organizarea este de asemenea natură încât să faciliteze colaborarea. De exemplu, explică Mihai Ianciu, în cadrul diviziei TIC există un departament de securitate a sistemelor informatice care face, printre altele, și dezvoltare de software de profil. Dar aceasta este o treabă distinctă de dezvoltare de aplicații generice, care ține de departamentul de inginerie software. „Zona de securitate a sistemelor informatice reprezintă un volum de activități ce includ comunicații, sisteme de operare, portaluri, limbaje de programare – foarte multe tehnologii care au definitor acest element de securitate. Din acest motiv nu există un centru separat de cercetare și dezvoltare pentru tot ceea ce facem, pentru că ne-ar fi foarte greu. La nivelul fiecărui departament există persoane care au alocată o parte din timp tocmai studierii tendințelor pe piață, noilor dezvoltări și apariții și creării de noi concepte și idei. Apoi, toate aceste noi idei și concepte sunt confruntate cu echipele de dezvoltare pentru fundamentare sau… demolate“ – explică directorul diviziei TIC din cadrul UTI Systems.

Acest creuzet creativ a putut fi creat datorită aplicării unui model aparte de recrutare și dezvoltare a angajaților. În loc să intre direct în clasicul proces de training, fiecare nou angajat este mai întâi integrat într-o echipă pentru a fi evaluat și pentru ca și acesta să-și poată evalua performanțele și colegii. Abia apoi, după această confirmare, noul angajat este instruit în cursurile necesare. Este o măsură menită să prevină apariția ulterioară de derapaje în coeziunea unei echipe. Este o metodă flexibilă aplicată pentru a conferi oamenilor confortul necesar creativității, dezvoltării spiritului de acțiune și de echipă. Un bun specialist trebuie să ajungă, într-un interval de timp funcție de specializarea sa, să dea un randament dublu spre triplu față de perioada de început în companie – este de părere Mihai Ianciu.

Un nou statut

Anul acesta, el și colegii săi au început să exploateze rezultatele investiției realizate în ultimii trei ani în produsele de securitate informatică marca UTI: certSafe, shellSafe șI gateSafe, continuând investițiile în versiuni noi și menținerea lor la un nivel de vârf, competitiv mondial, punând și bazele pentru exportul acestora. Una dintre realizări o constituie inclusiv crearea unui program de update-uri pentru aceste produse, în ritmul de minim un update major pe an. Spre exemplu, noile facilități oferite de modulul clickSign din cadrul shellSafe oferă suport pentru realizarea de semnături multiple, într-o ierarhie ce poate modela structura oricărui tip de organizație.

Toate aceste produse au fost dezvoltate șI sunt perfecționate pentru piață, conțin rodul propriilor inovații și idei și conferă elemente de avantaj competitiv. Ceea ce costă. „Cu ocazia CeBIT 2002, am prezentat suita shellSafe, cu accentul pe componenta clickSign – cu ideea aceea inovatoare de introducere a unui buton în meniul de Office, care permite accesul la funcții de criptare și semnare de documente, facilități pe care nu le oferea nimeni la acel moment. În septembrie 2002, un competitor de-al nostru a anunțat, ca o mare premieră, o facilitate similară – acesta fiind una dintre companiile care au primit prospectul de la noi, la CeBIT. Avem un handicap, acela al lipsei de «marcă înregistrată» de țară, adică România încă este percepută ca un rezervor de elemente valoroase, dar nu de produse valoroase“ – precizează Mihai Ianciu.

În același timp, 2003 a adus o serie de noi contracte, precum proiectul PKI de la Raiffeisen România. Este un proiect tipic de bancă ce a dorit să introducă drept element de autentificare și securizare a informațiilor certificatul digital, atât la nivel intern, cât și pentru relația cu marii clienți corporatiști. Acolo UTI a realizat o implementare de autoritate de certificare, la sediul central și la un număr de clienți majori, care utilizează și alte aplicații de e-banking realizate intern. Acest proiect a completat lista infrastructurilor cu chei publice din armată și sectorul de apărare, precum și Aeroportul Internațional București Otopeni, unde UIT a realizat o versiune majoră a sistemului integrat de gestiune aeroportuară – ICAR.

Confirmarea internațională

Ceea ce definește și deosebește divizia TIC din cadrul UTI Systems pe piața TI din România este capacitatea de a aborda domenii multiple: software, inginerie TI, comunicații, securitate, disaster-recovery, data-warehouse și multe altele, împreună (construind soluții) dar și separat, cu specialiștii proprii. „Imaginați-vă o casă de software puternică, o firmă specializată în comunicații și hardware TI și un integrator de sistem cu experiență în proiecte complexe, unicat. Cam acestea sunt componentele diviziei noastre, în plus având avantajul reunirii tuturor acestora într-un singur organism, foarte flexibil și eficient. Eficiența noastră se bazează pe un colectiv foarte bine pregătit multidisciplinar și cu inițiativă, coeziune în acțiune și dedicație“ – detaliază Mihai Ianciu.

Pentru 2004, divizia TI a UTI Systems va continua și finaliza multe proiecte demarate anul acesta, pentru că și acesta este un lucru foarte important: să poți duce la bun sfârșit ceea ce te-ai angajat să faci, nu numai să obții noi contracte. „În paralel, ne vom concentra pe câștigarea de noi contracte. Vrem să fim mult mai activi pe piața financiar-bancară, unde cred că avem ceva de spus, ceea ce am arătat și la Raiffeisen. Nouă ne trebuie întotdeauna și un partener la contract, mai mult decât un client, care să aibă inițiativă și curajul de a aplica tehnologii care sunt uneori de vârf, depășind ceea ce se utilizează în mod curent la un moment dat“ – concluzionează Ianciu.

O a doua direcție majoră va fi exportul, după ce anul acesta UTI a investit în deschiderea de contacte și inițiative de promovare. Una dintre noutăți o reprezintă faptul că UTI va participa la CeBIT ca expozant cu ultimele versiuni ale produselor sale și cu speranța de a face impresie bună. Și câteva parteneriate.

Producător de soluții de securitate

UTI Systems este nu numai integrator dar șI producător al unor soluții de securitate informatică la cele mai înalte standarde: shellSafe șI certSafe – Autoritate de Certificare. UTI este RSA Secured Partner iar produsele de securitate sunt dezvoltate pe baza bibliotecilor criptografice furnizate de către RSA.

 , Autoritatea de Certificare dezvoltată de UTI, este un produs complex ce oferă securitate la cel mai înalt nivel al momentului. Arhitectura sa permite gestionarea certificatelor digitale într-o Infrastructură cu Chei Publice (PKI) pentru o gamă extinsă de organizații și sisteme, de la e-business până la organizații guvernamentale.

  este un server de autentificare, autorizare, accelerare și contorizare a serviciilor accesate, o soluție de securitate ce asigură managementul centralizat și controlul identității în infrastructuri TI de dimensiuni medii-mari pentru un mediu complex de aplicații Internet sau intranet.

  este o suită de programe ce oferă o soluție simplă și eficientă atât pentru protejarea informațiilor confidențiale cât și pentru transmiterea acestora în mod securizat către diverse destinații.

shellSAFE conține:

  pentru Microsoft Office,

  pentru Windows Explorer,

  – creare de discuri virtuale criptate,

  – distrugere securizată de infomații stocate pe suport magnetic.

Cele mai importante proiecte/contracte în acest an:

  • SEAP – sistemul electronic pentru achiziții publice. Este un proiect câștigat recent, într-o competiție deosebit de dificilă atât prin condițiile tehnice, cât și financiar. A fost o competiție cu firme de valoare deosebită și UTI a câștigat nu atât o lucrare, cât o răspundere importantă.
  • STS – infrastructura cu chei publice pentru autentificarea utilizatorilor sistemului de comunicații al STS. Este vorba de realizarea autorității de certificare de tranzit pentru instituțiile din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.
  • Ministerul Apărării Naționale – sistem de comandă și control, sisteme de comunicații, sisteme de securitatea informațiilor.
  • STS – sistem integrat de gestiune a resurelor de tip ERP.
  • INFOSOC – proiect de cercetare-dezvoltare pentru un sistem informatic integrat pentru asigurarea activității de control al frontierelor.
  • Sisteme de tip knowledge management și business intelligence pentru agenții guvernamentale.
  • Raiffeisen Bank – aplicații de Internet banking, respectiv realizarea infrastructurii cu chei publice și protejarea stațiilor de lucru, utilizând produsele UTI certSafe și shellSafe.
  • ANC – portal informațional pentru comunicarea cu cetățenii și coordonarea activității instițiilor din subordine, respectiv un sistem integrat de comunicații, securitate informatică și fizică.
  • Sistemul integrat logistic al armatei, faza 2 – implementare de Oracle Applications, sistem de comunicații, securitate PKI, infrastructură hardware.
  • Sistemul apelurilor de urgență 112 – echipamente de înregistrare automată a apelurilor, sistemul de securizare informatică a site-urilor.