Presă
03.11.2006

UTI – prezentă la Conferința “Sisteme de ticketing electronic”

UTI a participat în perioada 26-27 octombrie la conferința “Sisteme de ticketing electronic”, organizată de Uniunea Română de Transport Public (URTP). În cadrul evenimentului desfășurat la Sinaia, compania a participat la lucrările organizate cu această ocazie, abordând problematica implementării sistemelor de taxare interoperabile, de interes pentru operatorii de transport din România.

Scopul conferinței a fost acela de a pune în discuție sistemele automate de taxare pentru operatorii de transport. Au fost prezenți la lucrări reprezentanți ai operatorilor de transport din țară, membri ai URTP și alți furnizori de diverse componente necesare într-un sistem automat de taxare.

Agenda conferinței a cuprins atât prezentări, cât și dezbateri pe baza studiilor de caz din Europa. UTI a venit cu experiența sa în implementarea unui astfel de sistem în România, întrucât este dezvoltatorul primului Sistem Automat de Taxare (SAT), care va fi funcțional în curând, în Capitală, integrând operațiunile RATB și Metrorex.

“Stabilirea unei modalități de compensare financiară (clearing) este obligatorie în cazul unor sisteme automate de taxare în care există mai multe entități implicate în procesul de vânzare și eliberare a cardurilor de călătorie. Între aceste entități intervin operațiuni de regularizare financiară, care în situația ideală sunt arbitrate de o autoritate neutră. În România nu există la acest moment o autoritate financiară neutră, care să răspundă de supravegherea operațiunilor de clearing.”, a susținut Tudor Popescu, Directorul Departamentului Inginerie Software, în cadrul prezentării “Sistemul de clearing și alocarea încasărilor”.

Standul de prezentare a companiei UTI a fost interactiv, operatorii români de transport având ocazia de a participa la demonstrarea unei serii de funcționalități ale unui sistem automat de taxare bazat pe carduri de tip contactless: ce este și cum se realizează un card personalizat, care sunt avantajele folosirii unui card față de un bilet de hârtie, cum se verifică informațiile aflate pe card și ce trebuie făcut pentru a adăuga sau reîncărca produsele tarifare, cum se utilizează cardul în mijloacele de transport în comun, cum se reduce frauda prin implementarea unui proces de control revoluționar, precum și alte funcționalități ale SAT.

În domeniul transporturilor, UTI și-a dezvoltat expertiza și poate acoperi toată gama de soluții inteligente de management al transportului urban modern, care au ca element central schimbul de informații, procesarea acestora în timp real și sincronizarea informațiilor din diferite sisteme.