Presă
23.09.2019

Punct de vedere cu privire la informațiile eronate referitoare la Aeroportul Oradea apărute în presa locală

Ca urmare a afirmațiilor făcute de dl. Gheorghe Pașc, fostul Director general al Aeroportului Internațional Oradea, cu privire la responsabilitățile UTI în cadrul proiectului de modernizare a Aeroportului Otopeni facem precizările de mai jos, în virtutea unei informări corecte a opiniei publice în ceea ce privește angajamentul asumat de UTI față de Aeroportul Oradea, conform contractului:

UTI Grup a respectat prevederile contractuale și ale proiectului tehnic pentru construirea, extinderea şi modernizarea terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea, depunând toate diligențele necesare pentru finalizarea acestui proiect. Este de notorietate că asociatul nostru, societatea ELDICLAU din Craiova, a decis încă de la începutul lucrărilor să nu își susțină obligațiile care îi reveneau pentru partea de arhitectură și structură a proiectului și că aceasta atitudine a prezentat un pericol major pentru continuarea proiectului. UTI a demonstrat o atitudine responsabilă și constructivă, decizând să preia riscurile și responsabilitățile celor care au abandonat. Compania a continuat să execute și să finanțeze inclusiv partea de proiect care nu îi revenea inițial, având ca scop finalizarea lucrărilor și lăsând disputa legală cu societatea ELDICLAU pentru o fază ulterioară.

Pe lângă acest abandon, o cauză majoră a întârzierilor lucrărilor față de graficul inițial, întârzieri care nu ne pot fi imputate și pe care dl. Pașc uită să le menționeze, au fost numeroasele modificări pe care chiar dânsul le-a adus planurilor avizate în prealabil sau chiar lucrărilor deja executate, pe parcursul implementării proiectului. Ca urmare a acestor întârzieri, UTI a inițiat procedura de soluționare prin Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD), în cadrul căreia UTI și-a exprimat doleanțele și criticile cu privire la derularea contractului și pe care autoritatea contractantă a tergiversat-o deși este o procedură contractuală obligatorie.

UTI Grup a purtat discuții referitoare la acest proiect doar cu reprezentanții Aeroportului Oradea, iar afirmația că ar fi beneficiat de un tratament preferențial din partea Consiliului Județean este mincinoasă și pur speculativă. În același timp, dl. Pașc face uz de poziția pe care a ocupat-o pentru a expune public informații confidențiale legate de desfășurarea contractului, pe care le scoate din context și cărora le dă o interpretare personală. Îi solicităm dlui Pașc să revină asupra declarațiilor mincinoase la adresa UTI Grup, iar în cazul în care va continua campania de denigrare a UTI Grup și expunerea unor informații confidențiale legate de execuția proiectului, ne rezervăm dreptul de a ne apăra imaginea în instanță.

UTI este dispusă să își recunoască partea de responsabilitate pentru întârzierea în care se află proiectul, a explicat de fiecare data dificultățile avute și a propus soluții legale de rezolvare dar, din păcate, atitudinea beneficiarului a fost permanent negativă.

Până la acest moment, UTI Grup a dat dovada de maximă disponibilitate în relaţia cu autoritatea contractantă. Totuşi, UTI nu-şi poate asuma întârzierile în derularea proiectului cauzate în mod direct de gestionarea deficitară a acestuia din partea autorității contractante.

Considerăm că la acest moment finalizarea noului terminal de pasageri al Aeroportului reprezintă o prioritate pentru Municipiul  Oradea și pentru compania noastră, motiv pentru care am aprecia dacă toate eforturile s-ar concentra pentru realizarea acestui scop și nu în implicarea UTI in disputele dintre diferitele autorități locale din Oradea.

Pentru informații suplimentare despre acest proiect vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: dcc@uti.eu.com, sau la telefon 021.20.12.319.