04.06.2019

Informatizarea transportului public din Burgas, realizată de UTI, este considerată cel mai de succes proiect din Bulgaria

A trecut mai bine de un an de când UTI a finalizat punerea în funcțiune a sistemului integrat de management informatizat al transportului public din Burgas, al patrulea oraș ca mărime din Bulgaria. Beneficiarul proiectului, Regia de Transport Burgasbus, consideră că proiectul implementat de specialiștii noștri este cel mai de succes proiect în domeniul transportului din țara vecină.

Scopul principal al proiectului a fost de a optimiza și eficientiza condițiile de transport în comun, precum și de a crește confortul și siguranța călătorilor. În momentul demarării proiectului, Burgasbus funcționa cu bilete de hârtie și abonamente lunare sau săptămânale, iar după implementarea soluțiilor noastre beneficiază de integrarea mai multor sisteme complexe: validarea electronică a titlurilor de călătorie încărcate pe carduri de transport, localizarea în timp real a vehiculelor, preluare de date de la bordul vehiculelor în vederea soluționării situațiilor de urgență.

Vezi mai jos traducerea articolului original publicat pe site-ul www.capital.bg

Cum a schimbat Burgas transportul în comun

 “Burgasbus” este forța motrice din spatele proiectului de 130 milioane de leva, care este cel mai de succes din Bulgaria

Autor: Sasha Panayotova

Transportul urban este o sarcină complexă. Fiecare oraș mare are probleme cu acesta, de natură financiară, socială sau pur tehnice. Burgas nu este o excepție – compania municipală este în pierdere în ultimii doi ani, iar potrivit datelor sale, în prezent, fiecare al treilea cetățean din Burgas foloseşte mijloacele de transport public cel puțin o dată pe zi. Aceasta nu este, cu siguranţă, printre cele mai bune rate din Europa. Dar asta este tendința și la Sofia, de exemplu, iar în comparație cu alte orașe mari din Bulgaria, orașul de la malul mării gestionează bine proiectul de a schimba complet transportul public. Din cauza eșecului de la Sofia, Varna și Plovdiv în acest domeniu (toate cele trei orașe au astfel de proiecte, dar niciunul dintre aceste nu a fost finalizat) realizările din Burgas sunt impresionante.

În cei nouă ani de la începerea proiectului pentru transport urban integrat au fost investiți 130 milioane de leva. Au fost achiziționate autobuze noi cu camere video. Schema de transport a orașului şi infrastructura aferentă au fost complet modificate, au fost construite benzi pentru biciclete, clădirea companiei municipale de transport  Burgasbus a fost complet renovată. Terminalul de autobuze din Burgas este complet renovat. Transportul public este gestionat printr-un sistem informatic, s-au introdus carduri electronice de călătorie, s-au construit stații noi. O întreprindere municipală a fost înființată pentru a monitoriza traficul în Burgas și pentru a preveni eventualele accidente și blocaje de trafic pe liniile de transport public. Sau, așa cum spune directorul Burgasbus, inginerul Petko Dragnev, “proiectul a schimbat totul”.

Operațiunea “Transport Burgas”  

Spre deosebire de alte orașe, Burgas a decis să introducă un concept complet nou privind modul în care funcționează transportul urban. În afară de reînnoirea întregului parc de autobuze (plus parcul de troleibuze printr-un proiect separat), infrastructura de transport urban a orașului nou construită sau reînnoită, introducerea taxării automate și a sistemului de informare  în timp real în stații și în autobuze, întreaga schemă a transportul în comun se bazează pe o linie centrală rapidă şi pe câteva colaterale.

Coloană vertebrală este o linie de autobuz rapidă care leagă complexul „Meden rudnik“ cu celelalte două complexe majore – „Slaveykov“ și „Izgrev“ și care trece prin partea centrală a oraşului. Din linia rapidă se separă liniile satelit care leagă cartierele și transferă pasagerii către linia de bază. Astfel, oamenii reușesc să călătorească cât mai repede posibil de la un punct al orașului la altul și invers.

A fost reconstruit terminalul Autogară  “Yug”, care a fost transformat într-un terminal modern de transport multi-modal. Noul terminal “Meden rudnik” este de asemenea nou, ceea ce oferă noi oportunități de gestionare  a fluxului de pasageri al acestui complex. O nouă stație de alimentare cu metan și diesel a fost construită la depoul Burgasbus, unde vor fi alimentate autobuzele. Autobuzele, 120 la număr, au aparate de validat noi care permit validarea cu cartelă electronică atunci când pasagerul se urcă în autobuz.
Automate de vânzare a biletelor sunt instalate în tot orașul pentru a permite cetățenilor să își încarce cartelele electronice. Pasagerii pot opta pentru o călătorie cu bilet pe hârtie, dar la un preț mai mare. Cu o cartelă electronică, călătorul poate călători pe toate liniile după încărcarea unui anumit număr de călătorii.

Împreună cu municipalitatea s-a dezvoltat serviciul „Sună şi călătoreşte“, prin care persoanele cu probleme de mobilitate pot face solicitări de transport „de la ușă – la ușă“ pe întreg teritoriul municipiului, la prețul unui bilet. Această unitate are șapte autoutilitare specializate și un dispecerat pentru primirea solicitărilor.

De la pierderea la profit și pierdere din nou

Potrivit lui Petko Dragnev, principalul avantaj ca operatorul de transport să fie municipalitatea este  responsabilitatea autorității municipale pentru toți cetățenii care locuiesc pe teritoriul său. Cu toate acestea, acest lucru aduce și probleme – regia de transport public nu se poate concentra doar pe profit, ci trebuie să găsească echilibrul dintre venituri și angajamentele sociale.

Până în anul 2000, situaţia financiară a Burgasbus a fost destul de grea. Compania s-a scufundat din cauza celor 1,2 milioane de pasive din TVA-ul neplătit și contribuțiile la asigurările sociale. „În anul 2000 am angajat controlori în autobuze și am reușit să eliminăm obligațiile față de stat. Am început treptat să reînnoim flota de autobuze. De la 60, numărul de controlori a crescut la 200 și datorită acestei măsuri, veniturile noastre au crescut de semnificativ. Într-un an și jumătate am eliminate datoriile  Burgasbus față de stat și am început să strângem bani pentru reînnoirea flotei “, amintește dr. Dragnev.

În anul 2008, Burgasbus a cumpărat primele 10 autobuze noi cu fonduri proprii. Atunci Jaspers (organizația de parteneriat dintre CE, BEI și BERD) a vizitat toate orașele importante din țară și a analizat organizarea muncii în companiile de transport. Organizația a ales orașul Burgas pentru proiect, deoarece a considerat că problemele din transportul municipal sunt prezentate în mod clar, nu sunt deghizate. La acea vreme, în Burgas funcționau alte două companii, care deserveau transportul public. Cu toate acestea, pentru finanțarea cu fonduri europene, a fost selectată compania municipală.

Un astfel de proiect imens nu poate să nu aibă efecte asupra rezultatelor companiei. În anul 2017, compania intra din nou” în zona roșie”, cu o pierdere de 4 milioane, din cauza introducerii noii scheme de transport. “Am luat de îndată multe măsuri suplimentare, iar oamenii nu au fost obișnuiți cu schimbările. Am avut cate 20 de plângeri pe zi, dar acum nu avem niciuna.”, spune ing. Dragnev. Anul 2018 s-a încheiat cu o creștere a veniturilor de 3 milioane de leva, dar compania este încă în pierdere, din cauza investițiilor în autobuze noi. Compania municipală a prevăzut  fonduri pentru a achiziționa echipamente de bord pentru toate autobuzele noi care nu sunt achiziționate în cadrul proiectului „transport urban integrat“, precum și achiziţia în leasing a 7 autobuze articulate nou „Solaris Metrostayl“, a 6 autobuze mini si midi „Karsan“, a 5 bucăţi „Isuzu“ și a 3 bucăţi – “Karsan Atack”.

“Astăzi Burgas dispune de cele mai moderne echipamente de transport public din țară”, a subliniat directorul Burgasbus. Speranța lor este că în anul 2019 vor ieşi pe profit.